Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη
Για το θάνατο του 20χρονου από πυρά αστυνομικών έπειτα από αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των συντακτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι πλέον η υπόθεση έχει περάσει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ήδη έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρησιολογική αξιολόγηση και μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων πέντε ημερών. «Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ο πειθαρχικός έλεγχος» προσέθεσε και ζήτησε απ’ όλους ψυχραιμία και καταλλαγή. «Περιμένουμε τα συμπεράσματα των τριών διαδικασιών που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.
Για το συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι ευθύνη των αρμόδιων οργάνων να τηρούνται τα μέτρα.
«Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια που έχει αποφασίσει η κυβέρνησης κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών», είπε ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση για να προσθέσει ότι τα αρμόδια όργανα είναι εντεταλμένα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα. «Θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις. Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει», είπε ο ίδιος.
Τέλος, σε ότι αφορά την «περικοπή» των 900 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για την Υγεία, θέμα που ανακίνησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος εξήγησε ότι επρόκειτο για έκτακτη ενίσχυση για τον covid. Ωστόσο, όπως είπε, εάν υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες για την στήριξη του συστήματος Υγείας, προφανώς θα προβλεφθούν επιπλέον χρήματα, όπως συνέβη πέρσι.
Για τον Δακτύλιο
Σχετικά με τον Δακτύλιο ο οποίος εφαρμόζεται από χθες, Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, υποστήριξε: «Η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες φαίνεται να δημιουργεί μια εικόνα πολύ καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το πρόβλημα περιορίζεται, αλλά δεν εξαλείφεται τελείως και στους δρόμους γύρω από το δακτύλιο τις πρώτες ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρείται αυξημένη κίνηση.
Ταυτόχρονα -όπως ήταν αναμενομένο- αυξημένη είναι η πίεση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:
-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.
-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.
-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.
-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες - κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.
-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.
- Η χρονοαπόσταση στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) -παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά το 2019), και στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7 το 2019). Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται».
Για τις παρελάσεις
Όσον αφορά τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.
Η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά».
Και τόνισε: «Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους. Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα».
Για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, θέλησε να κάνει τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας. Είπε:
- «Η πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ' επέκταση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.
- Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζεται κατ' αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση. Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.
- Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του».
Πηγή: Εthnos.gr