Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν ξανά η οικονομία και η κοινωνία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έντονα αυξητική τάση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων και την παρεπόμενη σκληρή πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερα για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - εσχάτως και της Κεντρικής - όπου τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού παραμένουν πολύ χαμηλά.
Ενδεικτικά του μεγέθους του προβληματισμού που υπάρχει είναι δύο στοιχεία: Οι πολύ συχνές, το τελευταίο διάστημα, επισκέψεις του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα στο Μέγαρο Μαξίμου - κάτι που για πολλούς μήνες είχε σταματήσει - και το αίτημα προς τους επιστήμονες να καταθέσουν νέες προτάσεις για την αναχαίτιση του πέμπτου, σφοδρού, όπως φαίνεται, κύματος.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει νέα αύξηση των κρουσμάτων, με πιθανή κορύφωσή τους στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως περίπου συνέβη και πέρσι. Μόνο που φέτος τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι περιοχές με χαμηλό ποσοστό του γενικού πληθυσμού.
Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του παρασκηνίου, μετά από μία αρκετά μακρά περίοδο, που ο ρόλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων είχε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια, υπό το βάρος του πέμπτου κύματος, η κυβέρνηση έχει ζητήσει τώρα από τους ειδικούς να της καταθέσουν προτάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας, οι οποίες, πάντως, θα κινούνται παράλληλα με την κεντρική επιλογή να μην επιστρέψει η χώρα στα lockdown και θα εξαιρούν το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Παρ όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που επιμένουν ότι σε τομείς όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, εισηγούνται οι ανεμβολίαστοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση, ενώ υπάρχει η σκέψη για περαιτέρω περιορισμούς στους ανεμβολίαστους όσον αφορά στην παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Το προανήγγειλε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, λέγοντας μεταξύ άλλων (Σκάϊ) ότι «περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστατευτούν οι δεύτεροι».
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο καθηγητής που συνέδεσε την εικόνα του με τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας, επισκέπτεται αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα το πρωθυπουργικό γραφείο, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας, τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη και το πότε αναμένεται κορύφωση της υγειονομικής κρίσης.
Πηγή: iEidiseis.gr