Πολιτικά

Τσίπρας: Η άρνηση στη μίνιμουμ συναίνεση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές - Φόβοι για νέο αδιέξοδο με lockdown

Τσίπρας: Η άρνηση στη μίνιμουμ συναίνεση στοιχίζει ανθρώπινες ζωές - Φόβοι για νέο αδιέξοδο με lockdown

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για νέο lockdown, όσο και αν το ξορκίζει η κυβέρνηση ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης και τυχόν μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους.

Δεν χρειάστηκαν παρά είκοσι λεπτά από την έναρξη της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας για να επιβεβαιωθεί από το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε, με 5.500 σχεδόν επιβεβαιωμένα, η κρισιμότητα της κατάστασης στην πορεία της πανδημίας. Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντείνει σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο την επικοινωνία του με συμβούλους και επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας, διαμορφώνοντας μία εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για τα μελλούμενα.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο της πρότασης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το Σάββατο για κοινής αποδοχής ολιγομελή επιστημονική επιτροπή που θα αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος. Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι η πρόταση Τσίπρα έχει ήδη αρχίσει να παράγει πολιτικά αποτελέσματα, καθώς έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να προχωρήσει τη Δευτέρα σε απανωτές συσκέψεις για την πανδημία, θέμα το οποίο είχε αφήσει ως νέα κανονικότητα στην ημερήσια διάταξη.

Πέραν αυτού, διαπιστώνεται «αμήχανη αντίδραση» του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο από τη μία βλέπει το νέο παγόβουνο της έκρηξης κρουσμάτων και θανάτων να έρχεται και από την άλλη εμφανίζεται να απορρίπτει μία συναινετική πρόταση διαχείρισης της κατάστασης. «Με αίσθημα ευθύνης τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών» για να καταλήξει πως «πλέον η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη».

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα υπενθυμίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο που η θέση της χώρας διαρκώς επιδεινώνεται στην πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη απορρίψει τόσο την πρόταση για κοινό υπουργό Υγείας όσο και τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, επιμένοντας σε μία «ψευδαίσθηση αυτάρκειας».

Παράλληλα, ως προς την μομφή της κυβέρνησης πως η πρόταση Τσίπρα βάλλει κατά των επιστημόνων εκλαμβάνεται από το στρατόπεδο της Κουμουνδούρου ως ενδεικτικό της αμηχανίας του κ. Μητσοτάκη, αφού «ο μόνος που έχει απαξιώσει τους επιστήμονες είναι ο ίδιος και οι υπουργοί του, που απλά τους ανακοινώνουν τα μέτρα που θα λάβουν, αν δεν τα μαθαίνουν και δημοσιευμένα. Που δεν έδωσε ποτέ τα πρακτικά των συνεδριασεων τους δημόσια, για να ξέρουν οι πολίτες ποιες είναι οι προτάσεις τους και τι τελικά κάνει η κυβέρνηση». Την απάντηση εξάλλου την έδωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Γεωργιάδης που ομολόγησε ότι η κυβέρνηση και όχι οι γιατροί και επιστήμονες αποφασίζουν για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δημόσια έχουν «αδειάσει» την κυβέρνηση (όπως στην πλήρη χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους πριν τρεις εβδομάδες).

Φόβοι για νέο lockdown

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για νέο lockdown, όσο και αν το ξορκίζει η κυβέρνηση ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης και τυχόν μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους. Όπως εξηγούν, όσο και να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ασφυξία στα νοσοκομεία που ήδη καταγράφεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα με ποσοστά πληρότητας στις ΜΕΘ άνω του 90% και με μετατροπή του ΕΣΥ εκ νέου σε μονοθεματικό σύστημα με αρνητικές - έως και θανατηφόρες - συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς άλλων νοσημάτων, σπρώχνει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται ακόμη πιο καταστροφικό, εάν συνυπολογίσει κανείς στην εξίσωση την έκρηξη ακρίβειας για τα νοικοκυριά που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο Μεσοπρόθεσμο για πλήρη απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης το 2022.

Τα νούμερα που αναλύθηκαν στη σύσκεψη είναι ενδεικτικά της σημερινής κατάστασης και του επερχόμενου αδιεξόδου: Ο φετινός Οκτώβρης έκλεισε με 1.110 θανάτους και 421 διασωληνωμένους, την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου έσπασε για πρώτη φορά το αρνητικό ρεκόρ των 5.000 κρουσμάτων, έχουμε ήδη 50 νεκρούς τη μέρα, ήδη η πληρότητα στις ΜΕΘ βορείου Ελλάδος και Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 90%, ενώ πέρυσι που είχαμε το σφοδρό δεύτερο κύμα με χιλιάδες νεκρούς, την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1.211 κρούσματα, 12 θάνατοι, ενώ στα νοσοκομεία της χώρας είχαμε 114 διασωληνωμένους.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το ΕΣΥ βρίσκεται εκ νέου απροετοίμαστο, ενώ επί έναν χρόνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει προωθηθεί στοχευμένα και έχει βαλτώσει στο 60%, με 27% άνω των 80 ετών ανεμβολίαστους, ενώ με τεράστια καθυστέρηση δίνεται έμφαση και στα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και αγωγές που ακολουθούν πολλές χώρες του εξωτερικού και οι οποίες έχουν μειώσει τη θνησιμότητα (χαρακτηριστικά παρέπεμπαν και στα μονοκλωνικά, τα οποία χθες ανακοινώθηκε ότι χορηγούνται σε 23 Έλληνες τουρίστες στη Βενετία που εντοπίστηκαν θετικοί). «Το μόνο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης είναι ανά τρεις μήνες να κηρύττει το τέλος της πανδημίας, να πανηγυρίζει ότι νίκησε τον κορωνοϊό, ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι, στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης στους πολίτες και απαξιώνοντας πλήρως τους επιστήμονες».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup