Πολιτικά

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για «φονικό χειμώνα»: Αν δεν μπορείς, παραιτήσου

Τσίπρας σε Μητσοτάκη για «φονικό χειμώνα»: Αν δεν μπορείς, παραιτήσου

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιπποκράτειο επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το ΕΣΥ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από τα χαμηλά ποσοστά της χώρας.

Ένα βήμα πιο κοντά στο «παραιτήσου» φαίνεται πως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας να αποχωρήσει, για να σώσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε».

Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ για «φονικό χειμώνα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εδράζονται στο γεγονός ότι ήδη δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κρεβάτια και ράντζα, καθώς και στην «ομολογία παταγώδους αποτυχίας» διά στόματος κας Γκάγκα πως δεν υπάρχουν υγειονομικοί για να ανοίξουν και νέες ΜΕΘ, γεγονός που δικαιώνει την σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την απροθυμία πρόσληψης γιατρών εδώ και δύο χρόνια, αλλά και τη σοκαριστική παραδοχή πως φθάνουμε στο σημείο που οι γιατροί θα καλούνται να επιλέγουν ποιον να διασωληνώσουν και ποιος επί της ουσίας θα πεθάνει.

Το πρωί της Δευτέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέποντας τα πρωινά ρεπορτάζ για την κατάσταση στα νοσοκομεία της και τη δραματική έκκληση των υγειονομικών από το Ιπποκράτειο που είχε εφημερία, χωρίς να έχει καν ενημερώσει ούτε τους στενούς του συνεργάτες πήρε το αεροπλάνο για να επισκεφθεί το νοσοκομείο.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί το ΕΣΥ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από τα χαμηλά ποσοστά της χώρας.

Κατά τη δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Ιπποκράτειου ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά προχώρησε την πολύ σκληρή κριτική του στην κυβέρνηση, ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ευθέως θέμα απομάκρυνσής της.

Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου σκληραίνει τη ρητορική της με αιχμή του δόρατος τις δύο βασικές σοβούσες κρίσεις, προλειαίνοντας το έδαφος για αίτημα για εκλογές εν ευθέτω χρόνω. Την πανδημία που όχι απλά βρίσκεται πλήρως εκτός ελέγχου, αφού κάθε μέρα έχουμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και ο αριθμός των νεκρών οδεύει για τριψήφιο νούμερο σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και με την κυβέρνηση να αρνείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη διαχείρισή της και την σωτηρία ζωών, αλλά και την κρίση ακρίβειας που όσο μπαίνουμε στο χειμώνα φαίνεται πως τείνει προς επιβεβαίωση η πρόβλεψη πως θα είναι «αφόρητος» με παντελή αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος και αγοράς ακόμη και βασικών προϊόντων για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πλήρη απώλεια ελέγχου της κατάστασης ακριβώς επειδή εξετάζει τη διαχείριση της πανδημίας μέσα από το πρίσμα των δημοσκοπήσεων και της ικανοποίησης του εκλογικού του ακροατηρίου. Σε αυτό αποδίδουν και το γεγονός ότι χθες ο Υπουργός Υγείας για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι «δεν είναι ευθύνη της πολιτείας να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν», στέλνοντας εκ νέου μήνυμα χαλάρωσης ενώ απαιτείται πανστρατιά για την «νεκρανάσταση» του εμβολιαστικού προγράμματος, που έχει βαλτώσει το 60%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του δήλωση επανέφερε το θέμα των «δύσκολων αποφάσεων» που αρνείται να πάρει ο «αρνητής της πραγματικότητας» κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «αν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε».

Λάθος το μήνυμα χαλάρωσης στους εμβολιασμένους

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα λάθος μηνύματα που εκπέμπει προς τους πολίτες σε μία προσπάθεια μικροκομματικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας, καλώντας την «να σταματήσει μία επικίνδυνη αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων». Αυτό - σημείωσε - είναι «ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση που δεν τους έχει πείσει, είναι και επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις