Οι ανεμβολίαστοι γονείς είναι η αιτία αύξησης των κρουσμάτων σε σχολεία συγκεκριμένων περιοχών σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας που απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο "λουκέτου".
"Προφανώς όταν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινωνία θα υπάρχουν και στα σχολεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά", είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως "τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν", για να διαβεβαιώσει εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για "λουκέτο".
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε μάλιστα ότι "έχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων", καθώς "όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα τα κρούσματα στο σχολείο" για να δώσει στη συνέχεια και ορισμένα επίσημα στοιχεία σχετικά με τα κλειστά τμήματα και τα κρούσματα στους χώρους εκπαίδευσης.
Όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή σε πάνω από 80.000 τμήματα στη χώρα έχουμε κλειστά οχτώ τμήματα, αν είχαμε μαζική διασπορά θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά. "Δεν έχουμε διασπορά, γιατί καθηγητές μαθητές, γονείς όλοι, τηρούν και έχουμε παρά πολλά τεστ. Εάν υπάρχει κρούσμα σε τάξη οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα κάθε μέρα τεστ και rapid και σελφ τεστ και εντοπίζουμε και ασυμπτωματικούς φορείς. Όταν ξεκίνησαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν παιδιά τώρα το νούμερο έχει πέσει στο 22%.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως για να κλείσει ένα τμήμα, τα κρούσματα θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 50%+1 μαθητή, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εξηγεί τον λόγο αυτής της αναλογίας σχολείων/κλειστών τμημάτων.
"Μεμονωμένα περιστατικά"
Εν συνεχεία, η ΥΠΑΙΘ σημείωσε πως "είναι μεμονωμένα τα περιστατικά οικογενειών που κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και ανεξαρτήτως κορονοϊού πάντα υπήρχαν μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων που για τον χ –ψ λόγο δεν ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο" για να συμπληρώσει πως:
"Στη χώρα μας η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι και το γυμνάσιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις (που τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο) υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, ο διευθυντής σε πρώτο στάδιο καλεί τους γονείς και συζητά το θέμα και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη απουσία επιλαμβάνεται η εισαγγελία όπως έγινε στις Σέρρες με κοινωνική έρευνα, με κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών που πηγαίνουν στο σπίτι και ασκείται έρευνα για την επιμέλεια του παιδιού. Το ΥΠΑΙΘ κάνει μια πρώτη απόπειρα με το γονέα για οποιοδήποτε λόγο όχι μόνο λόγω κορονοϊού".
Απαντώντας σε καταγγελία διευθυντή δημοτικού σχολείου στη Ρόδο για μαθητή που έχει να εμφανιστεί δύο χρόνια λόγω αρνητή πατέρα, η υπουργός σχολίασε ότι οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες η εκπαίδευση στη χώρα μας είναι υποχρεωτική και γι’ αυτό επιλαμβάνεται η εισαγγελία.
Πηγή: News247.gr