Ομιλητής σε εκδήλωση για την αντιδικτατορική δράση του Σάκη Καράγιωργα ήταν ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός. Συνομιλητές ήταν ο Άλκης Ρήγος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου, η Τίνα Καφατσάκη, πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου και ο Βασίλης Ασημακόπουλος, Δικηγόρος και Πολιτικός Επιστήμονας. Την εκδήλωσε διοργάνωσε η «Κοινωνική Παρέμβαση» Δημοκρατικών Πολιτών Ζωγράφου.
«Ο Σάκης Καράγιωργας δεν είναι μόνο συμπολίτης μου, αλλά γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά του Πύργου. Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή, που περπατώ στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες γειτονιές με αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ηλείος Βουλευτής.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, το στρατιωτικό πραξικόπημα του Απριλίου του 1967 έμελλε να σημαδέψει το βίο του σπουδαίου αγωνιστή.
«Μπροστά στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας, ο Σάκης Καράγιωργας δεν έχει καμία αμφιβολία, κανένα ενδοιασμό για αυτό που πρέπει να πράξει. Όπως θα πει αργότερα στην απολογία του προς τους στρατοδίκες: "είχα ένα προσωπικόν χρέος απέναντι του ελληνικού λαού και της πατρίδος." Δεν αργεί, λοιπόν, να αναλάβει έντονη δράση.
Τον Ιούλιο του 1969 τραυματίζεται σοβαρά όταν και εκρήγνυται στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που προοριζόταν για αντιστασιακό χτύπημα εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Η γυναίκα του τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εκεί, βαριά τραυματισμένος, συλλαμβάνεται και στη συνέχεια βασανίζεται πολύ σκληρά. Όμως δεν κάμπτεται. Δείγμα της αλύγιστης θέλησής του είναι ότι μέσα στην απομόνωση μαθαίνει να γράφει με το αριστερό χέρι.»
Στη συνέχεια, εστίασε στην απολογία του Σάκη Καράγιωργα στο στρατοδικείο, επισημαίνοντας πως αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και αντικατοπτρίζει πλήρως τη στάση ζωής του.
«Η απολογία του συμπυκνώνει τις ιδέες και τα πιστεύω του. Σε αυτή, τονίζει ότι στον ελληνικό λαό οφείλει την πρόοδο, τη μόρφωση και την καλλιέργειά του. Σε αυτόν οφείλει ολόκληρο το είναι του.
Αναδεικνύει το ρόλο του επιστήμονα, "απελευθερώνοντάς" τον από τα στενά ακαδημαϊκά όρια.»
Για να προσθέσει πως: «Ο Σάκης Καράγιωργας δεν είναι απλά ένας εξεγερμένος διανοούμενος. Νιώθει βαθιά το χρέος να αγωνισθεί για την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών της χώρας. Νιώθει το χρέος ως άνθρωπος απέναντι στο παρόν και το μέλλον του τόπου του, στην ιστορία του λαού του.»
Για τον πρόωρο θάνατο του Σάκη Καράγιωργα, ο Βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα έχασε έναν λαμπρό επιστήμονα, έναν άνθρωπο της διανόησης. Έναν δημοκράτη αγωνιστή που κατάφερε σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές, όχι μόνο να διατηρήσει αλώβητες και ανέπαφες τις ιδέες του, αλλά και να αγωνιστεί για αυτές.
«Ήταν ένα υπόδειγμα θυσίας και ανιδιοτέλειας. Ένα σημείο αναφοράς και αστείρευτης κοινωνικής προσφοράς.
Ως ελάχιστη ένδειξη μνήμης και τιμής ο Δήμος Πύργου, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Αυγούστου του 1985 αποφασίζει να μετονομασθεί η κεντρική πλατεία της Πόλης σε πλατεία "Σάκη Καράγιωργα".
Ο Σάκης Καράγιωργας είναι ένας εμβληματικός άνθρωπος. Που πάλεψε με δύναμη και σθένος για το όραμά του, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Για εμάς τους νεότερους, αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση.
Έχουμε χρέος ν΄ αποδείξουμε ότι οι αρχές, οι αξίες, οι αγώνες και η θυσία του είναι το λίπασμα για ένα καλύτερο κόσμο.»