Στην πλήρη διάψευση των ισχυρισμών του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη γιατροί στις λίστες επιλαχόντων σε νοσοκομεία της χώρας, προχώρησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κα Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρας με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κ. Τσίπρας εισαγωγικά έκανε λόγο για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει «για έναν κύκλο συναντήσεων με ομοσπονδίες και εργαζόμενους από το χώρο της Υγείας, αλλά όχι μόνο, και με κοινωνικούς φορείς και με κόμματα», με αφορμή την «τραγική εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση στα νοσοκομεία». Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στο κρίσιμο θέμα των προσλήψεων γιατρών και στην επίταξη των ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσηλευτηρίων», επισημαίνοντας ότι «σήμερα έχουμε σχεδόν 150 ανθρώπους πρόχειρα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ με πολύ αρνητικά ποσοστά επιβίωσης, αφού δεν παρέχονται οι υπηρεσίες που θα μπορούσαν να τους παρασχεθούν εάν ήταν σε κανονική ΜΕΘ».
«Του ζήτησα επιτακτικά να δώσει μία απάντηση γιατί δεν προσλαμβάνει γιατρούς και δεν επιτάσσει τα ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσηλευτήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αντικρούοντας τη «διαρκή επωδό της κυβέρνησης πως δεν υπάρχουν γιατροί». «Σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να παίζουμε τις κουμπάρες, είναι θέμα ζωής και θανάτου για εκατοντάδες συνανθρώπους μας, πρέπει να έχουμε μία εικόνα της πραγματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας πως «αν δεν έχουμε εικόνα της αλήθειας δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο τι μπορούμε να διεκδικήσουμε». ΟΕΝΓΕ: Γιατροί υπάρχουν για να ενισχύσουν το ΕΣΥ Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κα Ρέτζιου, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί να στελεχώσουν το ΕΣΥ. «Γιατροί υπάρχουν. Για να δεις πόσοι γιατροί υπάρχουν πρέπει να προκηρύξεις τις θέσεις.
Ας μονιμοποιήσει τους επικουρικούς γιατρούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ας προκηρύξει το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και θα δείτε ότι υπάρχουν γιατροί να στελεχώσουν το ΕΣΥ» τόνισε η κα Ρέτζιου. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση προκήρυξης θέσης πνευμονολόγου, όπου κατέθεσαν τα χαρτιά τους 30 υποψήφιοι. Επιπλέον, αναφερόμενη στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί 2.000 προσλήψεων επικουρικών και 2.000 μόνιμων γιατρών, σημείωσε πως δύο μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες τις προσλήψεις με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων. Ταυτόχρονα η ΟΕΝΓΕ πρότεινε να προσληφθεί το σύνολο των συναδέλφων τους στις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αφού και όλοι να έρθουν όπως είπε «θα είμαστε ήδη πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες. Διότι είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που προϋπήρχαν της πανδημίας και καταλαβαίνετε τώρα ότι οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί».
Όπως υπογράμμισε «ως νοσοκομειακοί γιατροί δεν συμφιλιωνόμαστε, ακόμη και μία ζωή να χάνεται ενώ θα μπορούσε να είχε σωθεί εμάς μας εξοργίζει και μας θυμώνει». Αναφερόμενη στην επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χαρακτήρισε συνειδητό ψέμα τον επικοινωνιακό χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. «Εδώ πλέον μιλάμε για συνειδητό ψέμα. Δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Δεν μπορεί τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αποζημίωση, χωρίς παζάρια να μην εντάσσεται το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ενώ πρόσθεσε πως ο ιδιωτικός τομέας συνέχιζε να κερδοσκοπεί την περίοδο της πανδημίας.
Τέλος χαρακτήρισε «κορονονοσήλειο» το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο. «Αντί να υπάρξει αυτό που λέμε εκστρατεία στοχευμένη και εξατομικευμένη για να πειστούν όσοι δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έχουμε μετατροπή του εμβολίου σε μέτρο κοινωνικού αυτοματισμού στο δόγμα αυτό της ατομικής ευθύνης» είπε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι αυτό ανοίγει επικίνδυνους δρόμους «αφού αύριο θα μας πουν να πληρώνουν και όσοι δεν πρόσεχαν, όσοι κάπνιζαν και το λέω γιατί παράλληλα με την πανδημία έχουμε και μια παράλληλη πανδημία, αυτή της υπόλοιπης νοσηρότητας, η οποία έχει πάει πολύ πίσω με την μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου».
(Δελτίο Τύπου)