Πολιτικά

Μητσοτάκης για τα νέα προγράμματα στα σχολεία: Θα κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές

Μητσοτάκης για τα νέα προγράμματα στα σχολεία: Θα κάνουν το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές

Ενθουσιασμένος με τα νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό.

Αναφερόμενος στα νέα προγράμματα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενθουσιασμένος με αυτή την αλλαγή στα σχολεία και μιλώντας προς τα παιδιά υπογράμμισε ότι «όλο αυτό το έργο γίνεται να πηγαίνετε στο σχολείο με κέφι και χαρά και για να αποκτήσετε εφόδια και δεξιότητες που θα σας συνοδεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας.

Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν ολόκληρες δεκαετίες για να γίνει η αναμόρφωση των προγραμμάτων και να φτιάξουμε ένα νέο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά τώρα προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις και ότι τα νέα εφόδια πρέπει να δοθούν άμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ότι κάνουμε το κάνουμε μελετημένα και θα φανεί το αποτύπωμά του σε μερικά χρόνια».

Όπως τόνισε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η μεταρρύθμιση έχει συνέχεια και «τα νέα προγράμματα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγών όπως τα νέα βιβλία, ο νέος τρόπος αξιολόγησης μαθητών και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Θέλουμε ένα καλύτερο και σύγχρονο σχολείο, περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά».

Μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτική Πολιτικής (ΙΕΠ) κ. Αντωνίου δήλωσε ότι τα νέα 166 προγράμματα σπουδών έχουν τεθεί ήδη σε πιλοτική εφαρμογή σε 112 Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε αυτά, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2023 και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι τα παιδιά να στέκονται κριτικά σε ότι μαθαίνουν.

Στελέχη του ΙΕΠ αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας ότι: H ύλη περιορίζεται για να μπορεί να εμπεδωθεί καλύτερα από τα παιδιά. Mετά την πιλοτική εφαρμογή όπου χρειαστεί θα γίνουν βελτιώσεις. Αναφερόμενοι με παραδείγματα, όπως οι Φυσικές επιστήμες, τόνισαν ότι στόχος είναι να συνδεθούν με την πραγματική ζωή αλλά και τα εργαστήρια να μπουν μέσα στη διδακτική πράξη. Να περιοριστεί η παπαγαλία και τα παιδιά να καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν. Τα βιβλία είναι παλιά και δεν περιέχουν σύγχρονα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά (όπως τα θέματα περιβάλλοντος, πράσινες τεχνολογίες, κλιματική αλλαγή κ.α).

Στόχος νέων προγραμμάτων

Η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των παιδιών είναι ο βασικός στόχος των νέων προγραμμάτων σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας όπως επίσης η καλλιέργεια δεξιοτήτων επιστήμης και τεχνολογίας, ζωής, η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, και να λειτουργούν με αυτοπεποίθηση και ενσυναίσθηση.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε ήδη πιλοτικά η εφαρμογή των 166 νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία (στα Πρότυπα και πειραματικά) ενώ η καθολική εφαρμογή ορίστηκε για το 2023. Όλα τα προγράμματα σπουδών όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας θα συνοδεύονται από ανάλογο ψηφιακό υλικό. Για να γίνουν οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών αξιοποιήθηκε και το έργο που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Συνολικά πρόκειται για 166 προγράμματα από τα οποία τα 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και τα υπόλοιπα 43 επικαιροποιήθηκαν. Το νέα προγράμματα σπουδών αλλάζουν τη «φιλοσοφία» ολόκληρης της διδασκαλίας και της μάθησης σε μια προσπάθεια να σταματήσει και η άκριτη αποστήθιση της ύλης από τους μαθητές. Σε αυτό θα βοηθήσει σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και η πρόσθεση των ψηφιακών μέσων που θα συνοδεύουν τα νέα προγράμματα σπουδών. Οι μαθητές θα μαθαίνουν και μέσα από δραστηριότητες τη διδακτέα ύλη ώστε να την καταλαβαίνουν καλύτερα και όχι απλά την αποστηθίζουν. Για παράδειγμα στο μάθημα της Ιστορίας θα καλούνται να «μπουν» στη θέση ενός ιστορικού προσώπου και να γράψουν μια ιστορία, να αναζητήσουν επιπλέον πηγές. Σε όλα μάλιστα τα μαθήματα θα υπάρχουν οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα κάτι που δεν υπάρχει στα παλιά βιβλία αλλά και πλούσιο ψηφιακό υλικό (ψηφιακές περιηγήσεις, χάρτες, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κα) το οποίο θα είναι θελκτικό για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Πριν ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς θεωρείται κρίσιμος παράγοντες για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος. Σε τρία χρόνια θα έχει επιμορφωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας.

Πολλαπλό βιβλίο

Το πολλαπλό βιβλίο θα μπει στα σχολεία επίσης μαζί με τα προγράμματα σε δυο χρόνια από σήμερα άρα το 2023.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup