Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 21:07

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Όπως μεταδίδει η Κάτια Φωτιάδου στο Open, o Γιώργος Παπανδρέου του έχει ήδη τηλεφωνήσει και τον συνεχάρη για την νίκη του.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 21:47

Σχετικά Άρθρα

  • Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας ο Μιχάλης Κατρίνης
    Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας ο Μιχάλης Κατρίνης

    Την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας επισκέφθηκε ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να συζητήσει για θέματα που αφορούν την υπηρεσία και τους αστυνομικούς στο νομό.

    Είχε συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Ταξίαρχο Μιχάλη Οικονομόπουλο και άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς της Ηλείας.

    "Σε μία περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας των πολιτών, λόγω της υψηλής ακρίβειας και της γενικότερης οικονομικής δυσκολίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών. Αίσθηση ασφάλειας, που με φιλοπατρία, με συνείδηση και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος προσφέρουν οι αστυνομικοί εδώ στο νομό Ηλείας.

    Σήμερα είχα την χαρά να συζητήσω με τον διευθυντή, με τον ταξίαρχο τον κ. Οικονομόπουλο, να του ευχηθώ καλή δύναμη για τα καθήκοντά του και βεβαίως να ενημερωθώ για την κατάσταση που βρίσκεται ο νομός Ηλείας όσον αφορά το επίπεδο και των αστυνομικών που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση αλλά και τον εξοπλισμό και την ανάγκη μεταστέγασης κάποιον τμημάτων, ώστε να είναι πιο προσιτά και πιο λειτουργικά. Η Ηλεία, ο πληθυσμός της οποίας μεγαλώνει πάρα πολύ το καλοκαίρι, χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε προσωπικό και αυτή θα είναι και η επόμενη πρωτοβουλία που θα πάρω στη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κατρίνης.

    katrinis elas 2

    katrinis elas 3

    katrinis elas 4

  • Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Οι Ηλείοι που εξελέγονται και η πρωτιά του Θοδωρή Λώλου
    Κεντρική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ: Οι Ηλείοι που εξελέγονται και η πρωτιά του Θοδωρή Λώλου

    Ο Θοδωρής Λώλος αναδείχθηκε πρώτος από τους Ηλείους στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής που αριθμεί συνολίκά 301 άτομα.

    Ο Θοδωρής Λώλος κατετάγει 8ος ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του κόμματος. Συνολικά η Ηλεία θα έχει δέκα εκπρόσωπους στη νέα Κεντρική Επιτροπή.

    Οι οκτώ είναι πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τις κομματικές διαδικασίες στο νομό και οι δύο πρόσωπα που κατάγονται από το νομό αλλά δραστηριοποιούνται μόνιμα στην Αθήνα.

    Από την Ηλεία εκλέγονται οι (με σειρά εκλογής): Θοδωρής Λώλος, Γιάννης Κουτσούκος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Μανδαράκης, Ρόη Αντωνοπούλου, Εύη Βεργοπούλου, Δήμητρα Λοϊζου, Βασιλική (Λίλα) Μπίκου.

    Οι δύο με Ηλειακή καταγωγή στην Κεντρική Επιτροπή είναι ο Γιώργος Μπουλουμπασάκος και ο Δημήτρης Δρακόπουλος.

    Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Κατρίνης: ’’Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αλλάζει, πρωταγωνιστεί, νικά’’
    Κατρίνης: ’’Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αλλάζει, πρωταγωνιστεί, νικά’’

    ‘’ Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και επέστρεψε σε ρόλο πρωταγωνιστή.

    Με τη δύναμη των συμβόλων και της ιστορικής προσφοράς του, που όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ζωντανά στη ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών πολιτών.
    Με νέα, φρέσκα πρόσωπα.

    Με σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις που κάνουν ξανά την πολιτική αυτό που πρέπει να είναι: τον καταλύτη των μεγάλων αλλαγών.’’ τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ , Μιχάλης Κατρίνης.

    Επισήμανε ότι οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τονίζοντας ότι αξίζει στους Έλληνες πολίτες μια καλύτερη μοίρα, ένας καλύτερος και πιο όμορφος δρόμος.

    ‘’’’ Το δρόμο αυτό θα τον ανοίξουμε και θα τον περπατήσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, τις νέες και ζωντανές δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, τους αγρότες, τους μη προνομιούχους που πλέον γίνονται ολοένα και περισσότεροι από ένα άδικο, πελατειακό και κομματικό κράτος.’’

    Έθεσε ως τον επόμενο μεγάλο στόχο τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, μιας πρότασης που θα ενώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου στον κοινό στόχο για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, για μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη, ισότιμο μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε:

    ‘’Καλούμαστε να προσδιορίσουμε με ξεκάθαρο τρόπο, τι σημαίνει να ανήκει κανείς σήμερα στην πλευρά των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    Τι σημαίνει να είναι κανείς εργαζόμενος, επιχειρηματίας, άνεργος, φοιτητής, επιστήμονας, απόμαχος της ζωής και της δουλειάς.

    Τι σημαίνει να είμαστε και να νιώθουμε Ευρωπαίοι πολίτες, διαχωρίζοντας την αδύναμη και σε παραλυτική ισορροπία Ευρώπη, από την Ευρώπη της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Σε αυτά τα ερωτήματα καλούμαστε σήμερα να δώσουμε απάντηση. Και η απάντηση αυτή θα πρέπει να γίνει η προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης του αύριο.’’

    Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι ‘’η Ελλάδα δεν μπορεί να αρκείται στο να εφαρμόζει εντολές και αποφάσεις που παίρνουν άλλοι.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα ξεπερασμένο αναπτυξιακό πρότυπο που τη θέλει χώρα υπηρεσιών και μόνο.Να μην παράγει τίποτα, να μην διεκδικεί τίποτα, να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

    Αυτή η φοβική, αυτή η μικρή Ελλάδα που σπρώχνει στο περιθώριο τα παιδιά της, τους νέους ανθρώπους, τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δεν είναι η δική μας Ελλάδα.

    Είναι η Ελλάδα που έχουν φέρει στα μέτρα τους η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπορούν να τη διαχειριστούν.

    Με αυτή τη μικρή και αδύναμη Ελλάδα εμείς δεν συμβιβαζόμαστε.’’

    O κ. Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά στην αυτονομία της πολιτικής από τα οργανωμένα συμφέροντα, επισημαίνοντας:

    "Η πολιτική είναι αυτή που πρέπει να θέτει τους κανόνες. Η πολιτική είναι αυτή που πρέπει να αναδεικνύει τις προτεραιότητες της χώρας και όχι τα οικονομικά συμφέροντα.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου πολεμήθηκε από αυτά τα συμφέροντα. Γιατί είχε διαλέξει πλευρά, ήταν με το λαό.

    Όπως πλευρά έχουμε διαλέξει και εμείς. Είμαστε με τους πολίτες, με τους μη προνομιούχους Έλληνες.’’

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για να αποτελέσει τη συμπληρωματική δύναμη σε μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα εκτός από τα συμφέροντα των πολιτών.

    ‘’ Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία της πολιτικής.

    Με τη λειτουργία των θεσμών.

    Με κανόνες που πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται.’’ επισήμανε.

    Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

    ‘’Επιστρέψαμε.

    Περήφανοι για την ιστορία μας.

    Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την παρουσία μας.

    Με νέες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

    Με ισχυρή δέσμευση για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές.

    Με φαντασία στη διαμόρφωση της νέας, προοδευτικής, πρότασης διακυβέρνησης .

    Είμαστε εδώ με το ΠΑΣΟΚ που επέστρεψε, αλλάζει, πρωταγωνιστεί και νικά.’’

  • Κατρίνης: Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει άβουλος σύμμαχος. Αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν στέκεται ποτέ ακίνητος
    Κατρίνης: Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει άβουλος σύμμαχος. Αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν στέκεται ποτέ ακίνητος

    ‘’ Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών’’ τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης , στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

    Αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ και επικεντρώνονται:

    -Στην απάλειψη του άρθρου 51 του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, που είναι σημαντική γιατί αίρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη των Παρισίων και νομιμοποιεί το δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά για την προβολή νόμιμης άμυνας απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή.

    -Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, ούτε αναγράφεται ότι αυτά θα αποδέχονται τα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναερίου χώρου, που είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς αφού συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    -Στην ευκαιρία που χάθηκε να ενταχθούν τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου στην Ελληνο-Αμερικανική αμυντική συμφωνία. Να απαιτήσει η χώρα μας και να πετύχει περισσότερες εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, με προφανή οφέλη για την εθνική ασφάλεια.

    Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ήττα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χώρας.

    ‘’Θα πρέπει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Γιατί μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχουν καθαρές σχέσεις.

    Αξιόπιστος σύμμαχος δεν σημαίνει βουβός και άβουλος σύμμαχος.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης, που υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε σθεναρά και ξεκάθαρα στην πρόθεση ευρωπαϊκών χωρών να πουλήσουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία, πετυχάινοντας σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Ζήτησε από τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση του με τον κ.Μπάιντεν και στο Κογκρέσο να αναδειχθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η επιθετικότητα, η περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κυρίως η συμπεριφορά της στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Συρία και στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις 1266 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου και τις 88 υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά από την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν ως σήμερα.

    Τόνισε με έμφαση ότι ‘’ η Ελλάδα, μια δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καλείται να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις απέναντι σε μια ξεκάθαρα επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη που κινείται, σαφέστατα, εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας.

    Aναφερόμενος στις απαξιωτικές αναφορές του κ.Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Κατρίνης μίλησε για προσωπικό μένος του κ.Μητσοτάκη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε : ‘’ Το προσωπικό πολιτικό σας μέγεθος δεν συγκρίνεται ούτε πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με το μέγεθος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια στους Έλληνες πολίτες.’’

    Σε ότι αφορά στις αναφορές του κ.Τσίπρα στο 1990 και στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ.Κατρίνης κάλεσε τον κ.Τσίπρα να θυμηθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόμμα του μαζί με τη Νέα Δημοκρατία είχαν παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    Καταλόγισε υποκριτική στάση στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας αυτο που είχε πει ο αποχωρήσας πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Πάϊατ ότι ΄΄η αναγέννηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.’’

    ΄΄ Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ως λόγο καταψήφισης σήμερα της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας την Τουρκία. Την Ελληνογαλλική όμως συμφωνία που προστατεύει τη χώρα απέναντι στην τουρκική απειλή, για ποιο λόγο την καταψήφισε; Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε ότι οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε κάθε κίνηση που γίνεται για ειρήνευση και διευθέτηση των διαφορών στη βάση πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

    ΄΄Η Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου μπορούσε να αναλάβει και είχε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί αυτή τη δυνατότητα, αυτό το βηματισμό.

    Γιατί αυτός που είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας κύριε Μητσοτάκη δεν στέκεται ποτέ ακίνητος.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Σε κίνδυνο το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων για κομβικά προϊόντα της Ηλείας
    Κατρίνης: Σε κίνδυνο το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων για κομβικά προϊόντα της Ηλείας

    Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με συναδέλφους του από το κόμμα, σε σχέση με τον ορατό, για ακόμη μία φορά κίνδυνο, να εξαιρεθούν κομβικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας, όπως η βιομηχανική τομάτα, τα εσπεριδοειδή, η κορινθιακή σταφίδα κ.α. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Ηλείος βουλευτής τους τελευταίους μήνες έθεσε κατ’ επανάληψη το ζήτημα, παρουσία των διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, λαμβάνοντας κάθε φορά από τα πλέον επίσημα χείλη την διαβεβαίωση πως …δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

    «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», ωστόσο, νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναθεώρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 από τα 19 αγροτικά προϊόντα της χώρας που υπάγονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων (βιομηχανική τοµάτα, πορτοκάλια χυµοποίησης, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, συµπύρηνο ροδάκινο, καρποί µε κέλυφος και µήλα), κατόπιν παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας.

    Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Κομισιόν αναφέρεται πως κατά τη νέα περίοδο, οι συνδεδεμένες δεν θα πρέπει να δίνονται οριζόντια, αλλά μόνο με κριτήρια ποιότητας, που θα αφορούν κυρίως τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγουν µε «πράσινες» πρακτικές, όπως π.χ. η στάγδην άρδευση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, δικαιολογημένη αναστάτωση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας η απαντητική επιστολή της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η «ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και η χώρα μας θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης» (!).

    Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Κατρίνης, ωστόσο, ακόμη και το ενδεχόμενο εξαίρεσης των βασικών αγροτικών προϊόντων της Ηλείας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσχέρεια στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, για τον οποίο οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών του εργασιών, όσο βέβαια και για την επιβίωσή του.

    «Κι όλα αυτά μάλιστα, σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής από τις συνεχείς ανατιμήσεις», τονίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

    • Με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ανωτέρω προϊόντα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση των εν λόγω παραγωγών;
    • Αν διατίθεται να προβεί ξανά σε διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, αναθεωρώντας την στάση του, όπως επίσης και σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων;

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

    Θέμα: «Η κυβερνητική προχειρότητα και η μη επαρκής τεκμηρίωση στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δημιουργούν ερωτηματικά για την υποστήριξη των θέσεων της χώρας μας απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόταση για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων»

    Αμφίβολο, δυστυχώς, φαίνεται να είναι το μέλλον στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων 8 αγροτικών προϊόντων της χώρας, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων που δρομολογεί η Ελλάδα για τη νέα ΚΑΠ, λόγω αναποτελεσματικής προετοιμασίας και τεκμηρίωσης κατά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού 2023-27 στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ευρύτατα δει την δημοσιότητα, η αμφιβολία για το μέλλον αφορά, τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα.

    Ειδικότερα, στην σχετική αλληλογραφία για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 που κατέθεσε η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με την Ελλάδα να αναφέρει ότι «αναγνωρίζει την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και [ότι] θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης». Παράλληλα, στην ίδια επιστολή από πλευράς της Ελλάδας αναφέρεται ότι «το αναθεωρημένο μέτρο θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη την συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν προς τα Κράτη-Μέλη τονίζεται πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά με κριτήρια ποιότητας, προκειμένου να επιδοτηθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγονται µε «πράσινες» πρακτικές (π.χ. με στάγδην άρδευση). Παράλληλα, η Επιτροπή βρίσκει ανεπαρκείς τις εξηγήσεις των Κρατών-Μελών, σχετικά με τις παρεµβάσεις τους στο πλαίσιο της συνδεδεµένης εισοδηµατικής στήριξης, όπως προβλέπονται από την Οδηγία Πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ). Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται εγχώρια αγροτικά προϊόντα που επιδοτούνται με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ, να βρεθούν εκτός καθεστώτος ενισχύσεων, αφού κατά τα φαινόμενα οι όροι θα αναθεωρηθούν, με την εισαγωγή των ανωτέρω κριτηρίων.

    Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη εξαίρεση των ανωτέρω αγροτικών προϊόντων από το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων θα προκαλέσει πολύ μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα αυτών των προϊόντων, τα οποία σημειωτέον εξάγονται και σε χώρες του εξωτερικού.

    Δεδομένου ότι για τους ανωτέρω παραγωγούς οι συγκεκριμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών τους εργασιών, όσο και για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης των συντελεστών του κόστους παραγωγής.

    Δεδομένου ότι αν τα παραπάνω ισχύσουν, η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα πολλών ελλήνων παραγωγών θα πληγούν ανεπανόρθωτα, οδηγώντας σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές που στηρίζονται στην καλλιέργεια των ανωτέρω προϊόντων και για τις οποίες ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό οικονομικό μοχλό.

    Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

    1. Με ποιο σκεπτικό δόθηκε από ελληνικής πλευράς η συγκεκριμένη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με την αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη βιοµηχανική τοµάτα, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, τα σπαράγγια, την κορινθιακή σταφίδα, τα ζαχαρότευτλα, το συµπύρηνο ροδάκινο, τους καρπούς µε κέλυφος και τα µήλα, χωρίς κανένα διάλογο και ενημέρωση με τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων;
    1. Διατίθεστε να προβείτε στον διάλογο που δεν έγινε με τους παραγωγικούς φορείς και να αναθεωρήσετε την στάση σας, όπως επίσης να προβείτε σε όλες τις σχετικές ενέργειες, προκειμένου να μην εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα της χώρας από το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έτσι ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των ελλήνων αγροτών;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η ψυχή της παράταξης είναι ο σοσιαλισμός,ούτε το κέντρο ούτε η σοσιαλδημοκρατία
    Η ψυχή της παράταξης είναι ο σοσιαλισμός,ούτε το κέντρο ούτε η σοσιαλδημοκρατία

    Φίλες και φίλοι την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέλεξαν το όνομα της παράταξης επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο Ήλιο, μετά λοιπόν την επιστροφή των συμβόλων και του ιστορικού ονόματος στόχος μας πρέπει να είναι από εδώ και πέρα και η επιστροφή στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτεμβρίου.

    Κανένα όνομα δεν έχει αξία αν δεν συνοδεύεται από τις σοσιαλιστικές αρχές και αξίες, κανένα όνομα δεν θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην χώρα αν η επιστροφή του κόσμου δεν συνοδεύεται και από την επιστροφή στον σοσιαλισμό. Η ψυχή της παράταξης είναι ο σοσιαλισμός, ούτε το κέντρο ούτε η σοσιαλδημοκρατία. Όσο αφορά τις εκλογές των νέων οργάνων της παράταξης η γενιά μου απέδειξε πως είναι έτοιμη να αναλάβει τις τύχες της παράταξης αφού σε όλη την χώρα η συντριπτική πλειοψηφία όσων εκλέχθηκαν είναι νέοι άνθρωποι με όρεξη και αγάπη για να πάμε την παράταξη μπροστά!!

    Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντρόφους που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου για την αντιπροσώπευση τους στο συνέδριο της παράταξης. Συνεχίζουμε την αυτοοργάνωση ώστε να φτιάξουμε την παράταξη των ονείρων μας και να γκρεμίσουμε την ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο τόπος χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή με μια μεγάλη προοδευτική διακυβέρνηση, αυτά που μας χωρίζουν με την παραδοσιακή αριστερά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που μας ενώνουν και το παράδειγμα της Γαλλίας με τον Μελανσον πρέπει να μας προβληματίσει γιατί εκεί μπορούν και εδώ όχι.

    Γιώργος Κράλλης Δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας.

  • Εκλογές ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία: Ποιοι εκλέγονται στη νομαρχιακή επιτροπή
    Εκλογές ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία: Ποιοι εκλέγονται στη νομαρχιακή επιτροπή

    Με μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε τις 5000 μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων στην Ηλεία.

    Στα δέκα εκλογικά τμήμα τπου δημιουργήθηκαν στο νομό η συμμετοχή ήταν μεγάλη και το κλίμα γιορτινό ανάμεσα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

    Τα αποτελέσματα για τη Νομαρχιακή Επιτροπή έχουν ως εξής για τα πρόσωπα που εκλέγονται:

    1. Φάμελος Βασίλης 1318
    2. Βάλαρης Δημήτρης 1279
    3. Σολωμός Παναγιώτης 1097
    4. Γιαννακόπουλος Πέτρος 1036
    5. Κυπρούλης Σωτήρης 992
    6. Ζαφειροπουλου Δήμητρα 972
    7. Μαρτζάκλη Θάλεια 899
    8. Δανελιάν Σταύρος 891
    9. Λαμπροπούλου Σταυρούλα 834
    10. Ντούγκας Άκης 673
    11. Συναδινός Θοδωρής 615
    12. Κοτσαύτη Σοφία 514
    13. Κριετσιώτης Κώστας 455

    katrinis psif

    ekloges PASOK 2

    ekloges PASOK 3

  • Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε με την ψήφο και την εντολή των πολιτών
    Κατρίνης: Το ΠΑΣΟΚ επέτρεψε με την ψήφο και την εντολή των πολιτών

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ‘’ Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε .

    Επιστρέφει με την ψήφο , την εντολή και τη συμμετοχή των πολιτών.

    Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για την εκλογή νομαρχιακών και δημοτικών επιτροπών αλλά και για την εκλογή συνέδρων, είναι ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα.

    Είναι μία ακόμα μεγάλη νίκη.

    Τα ‘’πέτρινα χρόνια’’ είναι πίσω μας. Το ΠΑΣΟΚ πλέον κερδίζει πλέον τη μία μάχη μετά την άλλη.

    Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή προέδρου, ήταν η πρώτη μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε.

    Στη Βουλή και στην κοινωνία κερδίζουμε κάθε μέρα τη μάχη της αξιοπιστίας, ασκώντας πραγματική αντιπολίτευση και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και στοχευμένες.

    Χθες ήρθε μία ακόμα μεγάλη νίκη , μαζί με την επιβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ , ως έννοια και πολιτικό σύμβολο , δεν ήταν απλά πάντα στη ψυχή μας.

    Ήταν και είναι η ψυχή μας.

    Συγκινεί τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που έζησε όμορφες και καλύτερες μέρες, εκφράζει τις ελπίδες και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων, των δημοκρατικών πολιτών που δοκίμασαν και απέρριψαν τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.

    Για μία ακόμα φορά, η Ηλεία των δημοκρατικών αγώνων έστειλε το πιο ισχυρό μήνυμα για την προοπτική της παράταξης και την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

    Θέλω να συγχαρώ όχι μόνο όσους εξελέγησαν, αλλά όσους έθεσαν υποψηφιότητα, ενισχύοντας την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

    Κυρίως, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Ηλείας που στήθηκαν και πάλι στην ουρά για να ψηφίσουν αλλά κυρίως για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.

    Είμαστε εδώ.

    Ενωμένοι και δυνατοί.

    Επιστρέψαμε.

    Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη, δύσκολη αλλά νικηφόρα πορεία.’’

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch