Οι αλλαγές στο Κίνημα Αλλαγής που φέρνει ο Νίκος Ανδρουλάκης - Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις
Οι «αποκαλύψεις» ξεκινούν από την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ το οποίο αποκαλεί πιο συχνά πλέον ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα ανακοινώσει τη «λίστα» με τα ονόματα των βουλευτών που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους μετά την σαρωτική νίκη του κ. Ανδρουλάκη την περασμένη Κυριακή.
Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει κρυφές τις σχετικές διεργασίες ή βολιδοσκοπήσεις μέχρι τις 4 σήμερα το απόγευμα -ώρα έναρξης της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα γίνει στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.
Συνομίλησε αναλυτικά με τους στενούς του συνεργάτες -μία εξ αυτών των συσκέψεων έγινε στο νέο του γραφείο στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη- και επιχείρησε να μοντάρει το παζλ της ηγετικής ομάδας στη βουλή με βασικό κριτήριο την ανανέωση και την ενότητα του χώρου.
Είναι πασιφανές ότι ο εκλογικός του θρίαμβος -κατάφερε να νικήσει με μεγάλη διαφορά τον πρώην πρωθυπουργό- του επιτρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές: σε συνθέσεις και όχι σε κινήσεις εσωκομματικής ισορροπίας, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του.
Εάν το «σήμα» της εκλογικής του νίκης περί ανανέωσης κερδίζει έδαφος τότε για τη θέση του προέδρου θα «κλειδώσει» η εισήγηση για το Μιχάλη Κατρίνη. Ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει, αν και από τις νεότερες γενιές, αποκτήσει εμπειρία από διάφορες μάχες και δη για την οικονομία στο κοινοβούλιο. Καλή σχέση επικοινωνίας έχει όμως ο νέος πρόεδρος και με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη διατηρώντας ωστόσο και εκείνος τις μέρες της έντονης εσωκομματικής κόντρας ενωτικό προφίλ. Κάποιες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι χθες το απόγευμα έγινε κρούση στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο -βασικό παίκτη της πλευράς Ανδρουλάκη- να θέσει υποψηφιότητα για Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μετά την εκλογή του να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της βουλής ανοίγοντας έτσι μια τιμητική θέση για τον κ. Σκανδαλίδη.
Το ίδιο διάστημα- από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ- άλλαξαν πολλές θέσεις τα κομμάτια στο παζλ. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις για τις οποίες γίνεται συζήτηση είναι πέντε. Κάλπη ή δια βοής ομόφωνη εκλογή χρειάζεται μόνο για τη θέση του Προέδρου -του «αντ’ αυτού» και του Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, που μέχρι τώρα είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου συγκάλεσε συντονιστικό της κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 12:30.
Ακούγεται έντονα ότι για την απαιτητική θέση του Γραμματέα-με την πολύωρη καθημερινή δουλειά γύρω από τον συντονισμό και τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας- προορίζεται η βουλευτής Λάρισας, Λίτσα Λιακούλη. Ήταν στενή συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και από τα πρώτα στελέχη που στήριξαν στην εκλογική τους περιφέρεια την κάθοδο του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία.
Η κυρία Λιακούλη είχε και έχει «αντίπαλο» στην περιοχή τον πρώην υπουργό και βουλευτή, τον παπανδρεϊκό Φίλιππο Σαχινίδη ο οποίος κατάφερε πρωτιά για τον πρώην πρωθυπουργό στην πόλη της Λάρισας. Αυτή την φορά ο νέος Γραμματέας της ΚΟ θα έχει και αναπληρωτή: ίσως για να διατηρηθεί η ισορροπία και για να δοθεί χώρος αξιοποίησης και για άλλους κοινοβουλευτικούς από τις νεότερες γενιές. Από τους δραστήριους κοινοβουλευτικούς -σάρωσε στην περιοχή του η υποψηφιότητα Ανδρουλάκη- και ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας.
Το σίγουρο είναι ότι οι διαδοχικές συζητήσεις στο επιτελείο του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ αφορούσαν και την αξιοποίηση στελεχών με «άρωμα» γυναίκας. Έτσι εκτός από την κυρία Λιακούλη το σκανάρισμα εστίασε στις κυρίες Χαρά Κεφαλίδου και Νάντια Γιαννακοπούλου, που στήριξαν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι καλά γνωρίζοντες λένε επίσης ότι ο νέος αρχηγός θα ήθελε να αναλάβει καθήκοντα -ίσως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου- και ο συνυποψήφιος του κ. Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο, Χάρης Καστανίδης που παρότι στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, προτίμησε να κρατήσει ουδέτερη στάση στον δεύτερο γύρο. Ευχήθηκε χαρακτηριστικά «καλή τύχη» στους δύο μονομάχους.
Ανάμεσα στις προτάσεις του αρχηγού θα είναι και βουλευτής που στήριξε το Γιώργο Παπανδρέου; Ενδέχεται- ακούστηκε δε το όνομα του Γ. Αρβανιτίδη και του Γιώργου Καμίνη. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και βουλευτές που στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητά του, έχουν διαμηνύσει ότι θα στηρίξουν την ενωτική πορεία του χώρου κι ότι δεν προτίθενται για «ανταρτοπόλεμο». Θα αναμένουν βέβαια τα «αποκαλυπτήρια» των προσώπων για να επιβεβαιώσουν το σχετικό «σήμα» προς την Χαριλάου Τρικούπη…