Πολιτικά

Πύργος: Στο Τμήμα Μουσειολογίας ο Συρίγος... - Ήρθε και είδε... το κτίριο

Πύργος: Στο Τμήμα Μουσειολογίας ο Συρίγος... - Ήρθε και είδε... το κτίριο

Λακωνικός και όχι ελπιδοφόρος για το μέλλον της ακαδημαϊκής παρουσίας της Ηλείας στο χάρτη, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Πύργο και της ξενάγησης του στο κτίριο του ΤΕΙ παρουσία του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, της βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Βούτσινου.

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα αυτό, ήταν το κυρίαρχο ερώτημα που τέθηκε στον υφυπουργό, για το οποίο όμως απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, καθώς τόνισε επανειλημμένως στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ότι «Ήρθαμε να δούμε τις εγκαταστάσεις και θα επανέλθουμε στις αρχές του νέου έτους με προτάσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος ο λόγος της παρουσίας του στην περιοχή ήταν για να δει τι υπάρχει στον νομό από πλευράς εγκαταστάσεων αλλά και να συνομιλήσει με τις δημοτικές αρχές, αναφορικά με τις σκέψεις τους και για το λόγο αυτό άλλωστε συνοδευόταν και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει τεράστια εμπειρία στα θέματα αυτά.

Ο κ. Συρίγος προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι το θέμα αντιμετωπίζεται ακαδημαϊκά έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις, προκειμένου να υπάρχουν τμήματα τα οποία θα έχουν φοιτητές το σύνολο των οποίων θα μπορεί και να αποφοιτήσει. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Διότι μιας και αναφερόμαστε στα τμήματα Γεωπονίας, έχουμε το παράδειγμα του Γεωπονικού τμήματος Αμαλιάδας που έμπαιναν 160 και αποφοιτούσε το 2 – 2,5%. Αυτό δεν το θέλει ούτε η περιοχή ούτε ένα πανεπιστήμιο. Επομένως, κοιτάζουμε να δούμε ακαδημαϊκά τι γίνεται. Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη, τώρα θα εφαρμοστεί από τις επόμενες πανελλαδικές, τα τμήματα υπήρχαν μέσα με τα παλιά τους ονόματα. Και με το κακό όνομα στο οποίο είχαν σε κάποιες περιπτώσεις για τους φοιτητές».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα υποχώρησης στο αίτημα της παρουσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κλείνονται και οι πόρτες συνεργασίας. «Όπως και με το πανεπιστήμιο της Πάτρας έχουμε συνεργασία εδώ και έξι μήνες και έχει ξεκινήσει και ολοκληρώθηκε η προγραμματική σύμβαση να διαθέσουμε διοικητική στήριξη στο τμήμα αυτό εδώ και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, εκτός από τους χώρους που έχουμε δώσει, εμείς δεν κάναμε ακραίες συμπεριφορές να ζητάμε τα κτίρια μας όπως έγινε σε άλλες πόλεις. Γιατί έγιναν και αυτά… Σε μία χώρα ζούμε, όλα είναι του ελληνικού λαού. Δεν είναι κανενός ούτε δικά μας ούτε δικά σας υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε ιδιοκτησιακή σχέση κανένας με αυτά και πρέπει να τα προσφέρουμε για την παραγωγή του μέγιστου αγαθού που είναι η παιδεία και υγεία».

Όπως επεσήμανε ακόμα κ. Αντωνακόπουλος «Θα παλέψουμε τα τμήματα που έχουμε να τα κρατήσουμε να είναι βιώσιμα, να είμαστε παρόντες τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή δεν είναι μονομερής η απόφαση. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε και κάθε αγώνας δικαιώνεται μέσα από την συνέχεια του».

Σημείωσε επίσης ότι από την πλευρά του είναι θετικός σε κάθε αλλαγή που γίνεται στη χώρα όπως και σε ό,τι έχει να κάνει με την μεταλυκειακή εκπαίδευση στην οποία και πρέπει να δηλώσουμε το παρόν. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην λεγόμενη «γαλάζια οικονομία» που έχει να κάνει με την οικονομία της θάλασσας, σχολιάζοντας ότι έχουμε το τέταρτο λιμάνι κρουαζιέρας, τουρισμό και μνημεία, που σχηματίζουν όλο το πακέτο το οποίο μπορεί να δώσει πτυχές μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε αυτό το κομμάτι.

«Δηλαδή δεν είμαστε αρνητές, είμαστε πραγματιστές. Χωρίς όμως να βγει κανένα μήνυμα υπαναχωρήσεις στα μεγάλα μας θέματα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Πύργου επίσης το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού του φοιτητικού κόσμου το οποίο έχει προκύψει από την υπογεννητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

«Έχουμε δραματική μείωση 30 – 40.000 σε τέσσερα χρόνια. Αν συνεχιστεί αυτή η καμπύλη θα εξαφανιστούμε. Πρέπει να έχουμε στρατόπεδα και πανεπιστήμια αλλά να υπάρχει και κόσμος μέσα. Αυτή είναι μία παράμετρος που δεν την ελέγχουμε εμείς αλλά δεν μπορεί και η κυβέρνηση να την ελέγξει».

Ακολούθως ο κύριος Συρίγος απαντώντας, Σε ερώτηση που αφορά τις εξαγγελίες του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών αναφορικά με την ίδρυση κτηνιατρική σχολή στην Αιτωλοακαρνανία, ανέφερε πως εκτιμά, ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα γενικότερα στη χώρα, γιατί αυτή τη στιγμή ανάγκες καλύπτονται πλήρως από τις υπάρχουσες κτηνιατρικές σχολές. Το ίδιο σημείωσε ότι ισχύει και για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α.

«Αν με ρωτήσετε ποιες είναι οι ειδικότητες που έχει ανάγκη η χώρα, θα σας πω ότι βλέπω μεγάλο θέμα με τους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να δουν τα πανεπιστήμια. Ο μέσος χρόνος αποφοιτήσεως είναι 7,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε εξαιρετικά δύσκολη και βαριά προγράμματα συγκριτικά με άλλες χώρες. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα συζητήσουμε. Δηλαδή δεν μπορεί ο άλλος να τελειώνει στο εξωτερικό στα τρία χρόνια και να είναι ειδικός στους υπολογιστές κι εμείς να κάνουμε 7,5 χρόνια για να τελειώσει κάποιος, την ώρα που η αγορά έχει τεράστια ανάγκη από αυτά τα θέματα και έχουμε δεκάδες τέτοια τμήματα. Έχουμε γεμίσει την χώρα με γεωπονικά τμήματα, κάποια από τα οποία είναι άδεια και δεν λειτουργούν ή δεν αποφοιτά κανένας. Πρέπει να αλλάξουμε σιγά-σιγά την αντίληψη και να μην κοιτάζουμε πόσοι είναι εισακτέοι αλλά να βλέπουμε πόσοι είναι εκείνοι οι οποίοι πραγματικά αποφοιτούν. Διότι υπάρχει και μία ανάγκη από την κοινωνία ως προς το θέμα της Παιδείας. Κατά την δική μου αντίληψη η Παιδεία προσφέρεται εντός του λυκείου. Όταν τελειώνει κάποιος το λύκειο μπαίνει στο πανεπιστήμιο ή κάπου αλλού με σκοπό να βρει μία επαγγελματική αποκατάσταση» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Τέλος, ο γενικός γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Βούτσινος, αναφερόμενος στην συνάντηση που πραγματοποίησε με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ αλλά και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόνισε ότι: «…είδαμε τα προβλήματα, τους ανέπτυξα τις προοπτικές που υπάρχουν για το νέο νόμο, διότι έχει ψηφιστεί ένας νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση κατάρτιση που αλλάζει το τοπίο πλήρως, είναι ολιστική μεταρρύθμιση, και χαίρομαι ειλικρινά που βρίσκομαι εδώ και ακούω και από τον κύριο δήμαρχο ότι είναι έτοιμος αυτά που ανήκουν στο δήμο να τα διαθέσει για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εμείς θα συζητήσουμε στο υπουργείο και θα δούμε ότι καλύτερο μπορούμε».

surigos tei pirgou 2

surigos tei pirgou 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις