Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 23:47

Μιχαηλίδου: Η κοινωνική πολιτική οφείλει να καθοδηγείται από την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Αντιμετωπίζουμε την κοινωνική ένταξη ως κοινωνική αναγκαιότητα», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στα εγκαίνια του νέου χώρου των Δομών Κοινωνικής Ένταξης και του νέου πολυχώρου Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη, του περιφερειάρχη Αττικής Γεώργιου Πατούλη και του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Ο χώρος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, περιλαμβάνει υπνωτήριο, ανοιχτό κέντρο ημέρας, κοινωνικό φαρμακείο, συσσίτιο και κοινωνικό παντοπωλείο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξασφαλίζει χρηματοδότηση για δομές αστέγων, μέσω των πόρων του ΕΚΤ+ του ΕΣΠΑ 2021-2021. Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι δομές αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, αλλά και στην αγορά εργασίας, καθώς καλύπτουν βασικές ανάγκες τους και ενισχύουν τις δεξιότητές τους.

Όπως σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, «η κοινωνική πολιτική δεν είναι η αφ' υψηλού προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί για τους λόγους που ανάγκασαν τους συμπολίτες μας να ζουν στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Η κοινωνική πολιτική οφείλει να καθοδηγείται από την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους. Οφείλουμε να είμαστε παρεμβατικοί με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Γι' αυτό και εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες στρέφονται ενάντια στη φτώχεια, τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Φυσικά, η επιτυχία του ενός πολυεπίπεδου εγχειρήματος, όπως αυτό, προϋποθέτει τη σύμπραξη πολλών παραγόντων και κυρίως την ενεργοποίηση και συνέργεια της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών», συμπλήρωσε η υφυπουργός.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την επέκταση του δικτύου κοινωνικής προστασίας με νέες δομές, νέα πρόσωπα και νέες δράσεις. Συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης και βαθαίνει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Με τη δημιουργία και συνεχή ενίσχυση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και εγρήγορσης, πολυπρόσωπου και πολυθεσμικού, αντικρίζουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 19:10

Σχετικά Άρθρα

  • Σπανάκης: «Ο νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές»
    Σπανάκης: «Ο νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές»

    Επίσκεψη Υφ. Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη στην Ηλεία - «Οι απαντήσεις για τα Πανεπιστήμια δόθηκαν…» - Πρόβλημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών η υποστελέχωση στα Νοσοκομεία - Εξετάζεται η λύση για τον δρόμο Πύργος-Τσακώνα

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Την πεποίθηση ότι η Ηλεία μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά και πως η έλευση επενδύσεων είναι προ των πυλών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης κατά την χθεσινή του επίσκεψή στο νομό, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και τον γ.γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπ. Υγείας Άρη Αγγελή. Ωστόσο, σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την υποστελέχωση των Νοσοκομείων της περιοχής όπως και την απουσία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, δεν διαφάνηκε να υπάρχει άμεση λύση στα συγκεκριμένα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή.

    Στο Επιμελητήριο Ηλείας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο κ. Σπανάκης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Μαντά και Αγγελή, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο, εκπροσώπων φορέων της πόλης και τοπικών κομματικών στελεχών. Νωρίτερα είχε προηγηθεί περιοδεία, με τον Υφ. Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, σε Δήμους της βόρειας Ηλείας, συναντήσεις με Δημάρχους, πολίτες, εργαζόμενους και επισκέψεις σε επιχειρήσεις.

    «Ο Νομός Ηλείας είναι αναπτυσσόμενος και με προοπτικές. Τα τελευταία χρόνια έχει θετικό πρόσημο τόσο στους δείκτες όσο και σε ζητήματα απασχόλησης. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 3000 οι θέσεις εργασίας και κατά 500 οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός στην επιχειρηματικότητα είναι θετικός αλλά θα δουλέψουμε ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην περιοχή» τόνισε ο κ. Σπανάκης. «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη στην πράξη. Η Ηλεία είναι ένας αναπτυσσόμενος νομός, με μεγάλο πλούτο που είναι το παραλιακό της μέτωπο. Οι επενδύσεις είναι ταυτισμένες με το νομό Ηλείας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μόνο θετικά νέα».

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ποσοστού ανεργίας τονίζοντας πως «Από το 17%, η ανεργία βαδίζει σε μονοψήφιο ποσοστό, οι εργοδότες καλούνται να καλύψουν θέσεις εργασίας και το ζήτημα είναι πώς θα βρεθούν εργαζόμενοι προκειμένου να αυξηθεί ο κύκλος εργασίας των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».

    Αναφορική για την μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν επιπρόσθετες ενέργειες των αρμοδίων Υπουργείων που αφορούν και επιχειρήσεις της Ηλείας. «Εκτιμώ ότι είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο. Η τροπολογία που δίνει άδεια εργασίας σε ανθρώπους που ήταν στην Ελλάδα και εργαζόντουσαν για μια 3ετία έλυσε μερικώς το πρόβλημα και προσπαθούμε για τη συνολική λύση» τόνισε.

    Spanakis EVE 2

    Πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές

    Επίσης ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μια χαλαρή διαδικασία αλλά έχουν πολλαπλά μηνύματα. «Η ΝΔ διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με προσωπικότητες, διαφορετικής ιδεολογικής και κομματικής αφετηρίας. Όμως η κοινή λογική και η στόχευση για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη, έχουν τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορούν μια σειρά ζητημάτων όπως τη νέα ΚΑΠ, το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, και την καθιέρωση κοινών πολιτικών για την Άμυνα και το Μεταναστευτικό αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας όπως την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας. Ζητάμε από τους πολίτες να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για να έχει η χώρα μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι ραγδαίες και η Ελλάδα χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική σταθερότητα αλλά και ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα στο εξωτερικό».

    Δρόμος Πύργος-Τσακώνα, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αγγελής για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της Ηλείας, τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα κοινό για όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Δεν είναι μόνο θέμα του νομού ή εθνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. αφορούν τον σχεδιασμό ποικιλόμορφων κινήτρων οικονομικών και μη ώστε να μπορέσουν τα Υπουργεία όλων των χωρών της Ε.Ε. να σχεδιάσουν με το βέλτιστο τρόπο, σωστά οικονομικά κίνητρα και μη, για να κλείσουν τα κενά στο σύστημα υγεία».

    Επιπλέον ο γ.γ. ενημέρωσε ότι στο Υπ. Υγείας σχεδιάζεται ο νέος Χάρτης Υγείας που θα δημοσιευθεί σύντομα και βάσει αυτού θα σχεδιαστούν οι πολιτικές ώστε να καλυφθούν τα κενά.

    Ο κ. Μαντάς πήρε το λόγο αναφορικά με το δρόμο Πύργος-Τσακώνα-Καλό Νερό, τονίζοντας ότι έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις από την Ολυμπία Οδό στο Υπ. Υποδομών, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των 22 χλμ στην περιοχή του Καϊάφα «Οι προτάσεις αξιολογούνται και σύντομα εκτιμώ ότι θα έχουμε την απόφαση της κυβέρνησης ώστε να αναζητηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο και να έχουμε τη σύνδεση των δύο Νομών».

    Σε ερώτηση που τέθηκε για την απουσία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία, ο κ. Σπανάκης ήταν ιδιαίτερα φειδωλός απαντώντας «Είναι ένα θέμα που έχουν δοθεί απαντήσεις στο παρελθόν. Δεν θα πούμε κάτι που δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε».

  • Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα
    Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

    Περίπου 64.000 είναι ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, που έχουν δηλώσει έως τώρα την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, λαμβάνουν, από τις αρχές του 2024, τη σύνταξή τους στο ακέραιο και όχι το 70%, που λάμβαναν έως το τέλος του 2023, ενώ υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους.

    Με το μέτρο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να δώσει κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι, με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας, 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την απασχόλησή τους, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι εγγραφές στην πλατφόρμα των εργαζόμενων συνταξιούχων ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ, σήμερα, ο αριθμός είναι υπεράνω κάθε προσδοκίας, καθώς πλησιάζει τους 64.000.

    Όπως εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου, «πέρα από τον βασικό στόχο, που δεν ήταν άλλος από την αποκατάσταση μίας μεγάλης αδικίας που "ποινικοποιούσε" την εργασία των συνταξιούχων, παρακρατώντας σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, η επιτυχία του μέτρου σηματοδοτεί και την επίτευξη τριών σπουδαίων στόχων: τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας τους, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους επαγγελματίες, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και την αύξηση εσόδων για το κράτος, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους συντελεστές».

    «Σήμερα, μπορούμε πλέον να μιλάμε ξεκάθαρα για ένα μεγάλο κέρδος, με αποδέκτες τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους, όσο και την οικονομία της χώρας» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

    Η διαδικασία

    Ο απασχολούμενος συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php), στην οποία δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης, αλλά και η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι, λόγω αναπηρίας. Επίσης, από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους, όμως, προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

    Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους απασχολούμενους συνταξιούχους επιβάλλεται πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει ως εξής:

    α) Οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 2,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    β) Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    γ) Οι αγρότες καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    δ) Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ε) Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    στ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και, ύψους 2,3%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ζ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    Ειδικά, για τους αμειβόμενους με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του π. ΟΓΑ, το ποσό του πόρου προσδιορίζεται, μετά από εκκαθάριση, που διενεργείται σε ετήσια βάση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται σήμερα η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση από 1η Απριλίου
    Κατώτατος μισθός: Κατατίθεται σήμερα η εισήγηση Μιχαηλίδου για την αύξηση από 1η Απριλίου

    Στον Πρωθυπουργό σήμερα η εισήγηση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει και 19 επιδόματα.

    Σήμερα θα κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό και την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα υπάρξει η σχετική απόφαση, ώστε να εφαρμοστεί, όπως έχει προαναγγελθεί, από την 1η Απριλίου 2024.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ, η εισήγησή της είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων, όπως της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

    «Είναι μια πρόταση από Χ ως Ψ τοις εκατό. Είχαμε εισηγήσεις ακριβώς στο 3,5% καθώς οι εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις εξέφρασαν πιο συγκρατημένη ζήτηση για αύξηση, ενώ τέθηκαν και προτάσεις για αύξηση ως και 12%» είπε η κυρία Μιχαηλίδου αναφερόμενη στον κοινωνικό διάλογο και στις επιστημονικές εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

    Μάλιστα, η υπουργός τόνισε πως η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη Τετάρτη, με βάση την εισήγηση της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας, είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ.

    Προαναγγελία Χατζηδάκη για την αύξηση κατώτατου μισθού με τον αριθμό «8» μπροστά

    Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% έως 5%. Όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα ξεκινάει από το αριθμό «8» και «την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε το ακριβές ύψος του».

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο διαφορετικές ανάγκες: Πρώτον την πίεση που έχουν οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, και από την άλλη τις αντοχές των επιχειρήσεων», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και πρόσθεσε:

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει αυτές τις ανάγκες μέσα στα όρια αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Βρήκαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ τον ανεβάσαμε στα 780 ευρώ. Η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Πριν την τελευταία αύξηση ήμασταν στην 18η θέση της ΕΕ στους 22 που έχουν το καθεστώς του κατώτατου μισθού, ανεβήκαμε στην 12η, τώρα πέσαμε άλλες 2-3 θέσεις επειδή άλλοι αύξησαν τον μισθό τους, τώρα λιγάκι πάλι θα ανέβουμε».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Μέχρι τέλη Μαρτίου η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση
    Μέχρι τέλη Μαρτίου η πληρωμή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

    Για τα αναδρομικά έως 16.500 ευρώ που θα λάβουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αρκετοί συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, μίλησε σε συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

    «Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση.

    Και πρόσθεσε πως «στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό», δεδομένου ότι ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων, αλλά και στο να επαναϋπολογίσει σωστά τις συντάξεις των συμπολιτών μας που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πρωτομαγιά 2024: Πότε μεταφέρεται η αργία - Η επίσημη ανακοίνωση
    Πρωτομαγιά 2024: Πότε μεταφέρεται η αργία - Η επίσημη ανακοίνωση

    Ανακοινώθηκε η μεταφορά για την αργία της Πρωτομαγιάς 2024.

    Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τη νέα ημερομηνία που μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, πριν από λίγο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σήμερα η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν η Πρωτομαγιά συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε είναι αναγκαία η μεταφορά της.

    Πώς αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2024

    Πιο αναλυτικά, παγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

    Ειδικότερα:

    • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
    • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
    Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2024

    Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και το Πάσχα 2024 είναι την Κυριακή στις 5 Μαΐου 2024.

    Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία για το Πάσχα 2024 θα είναι κλειστά από Σάββατο 27 Απριλίου έως και Κυριακή 12 Μαΐου.

    Συνεπώς, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα, 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, θα έχουν κενό για να ξεκουραστούν για 16 μέρες.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σε κίνδυνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη 720.000 ελεύθερων επαγγελματιών
    Σε κίνδυνο η ιατροφαρμακευτική κάλυψη 720.000 ελεύθερων επαγγελματιών

    Οι οφειλές στον ΕΦΚΑ και η τροπολογία Μιχαηλίδου

    Στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι, θα πρέπει να προσφεύγουν – από την 1η Μαρτίου – 720.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου και η πλήρης ασφαλιστική τους κάλυψη θα συνεχίσει μόνο εάν έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές τους.

    Ιατροφαρμακευτική κάλυψη

    Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία στη Βουλή – με θέμα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη – η οποία θα προβλέπει μόνο τρεις εξαιρέσεις, από την περικοπή της ασφαλιστικής κάλυψης σε περιπτώσεις χρεών προς τον ΕΦΚΑ.

    Κατ’ εξαίρεση, θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα ανήλικα τέκνα του οφειλέτη, όπως και οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

    Η τροπολογία

    Η τροπολογία θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση στις πάγιες δόσεις (12 ή 24 δόσεις).

    Μόνο στα δημόσια νοσοκομεία

    Πάντως η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα εκτελούνται κανονικά οι συνταγές τους από αυτά. Άλλωστε αυτό ισχύει από το 2014.

    Η κυρία Μιχαηλίδου έχει χαρακτηρίσει την περικοπή της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για όσους χρωστούν ως «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά την λήξη των ειδικών συνθηκών που ίσχυαν λόγω της επιδημίας Covid. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «επιστρέφουμε στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού, όπου οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς».

    Η περίοδος της πανδημίας

    Κατά την περίοδο της πανδημίας ίσχυε ειδικό καθεστώς ασφάλισης για τους μη μισθωτούς, οι οποίοι μπορούσαν να διατηρήσουν την ασφάλιση υγείας πληρώνοντας ένα μικρότερο ποσό. Έτσι, οι μη μισθωτοί με χρέη μπορούσαν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχούσε στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ικανότητα. Το καθεστώς αυτό λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου.

    Οι οφειλέτες

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 720.000 και μπορούν έως την τελευταία στιγμή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που είναι σε ισχύ.

    Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, 169.347 χρωστούν ως 500 ευρώ, ενώ στις επόμενες κλίμακες οι οφειλέτες με περισσότερα χρέη είναι λιγότεροι. Με χρέη από 1.500 ευρώ ως 2.000 ευρώ είναι 24.949 επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, με χρέη από 2.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ είναι 38.460 οφειλέτες. Χρέη από 3.000 ευρώ ως 5.000 ευρώ έχουν 55.890 οφειλέτες, ενώ χρέη άνω των 15.000 ευρώ έχουν 130.531 οφειλέτες.

    Πηγή: In.gr

  • Επίδομα ανεργίας: Πώς αλλάζει ο υπολογισμός για την πληρωμή από τον ΟΑΕΔ
    Επίδομα ανεργίας: Πώς αλλάζει ο υπολογισμός για την πληρωμή από τον ΟΑΕΔ

    Και από επίσημα «χείλη» οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας που θα εξαρτάται από τον μισθό που είχε ο εργαζόμενος.

    Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι πλέον και επίσημες, καθώς η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, έκανε γνωστή την είδηση ότι το νέο σύστημα θα είναι ανταποδοτικό για την τελική πληρωμή.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας έχει ως στόχο την αύξηση της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, καθώς και την ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας. Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, το υπουργείο επιδιώκει να εισαχθεί εντός του 2024 το αυξημένο επίδομα ανεργίας με κλιμακούμενες διατάξεις.

    Σχετικά με το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ είπε: «Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με ένα μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παραδείγματος χάριν αν ένας άνεργος, εργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ, τότε το επίδομα ανεργίας για τους πρώτους έξι μήνες θα είναι περίπου 800 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λάβει περίπου 500 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, πως έχει ανατεθεί στον ΟΟΣΑ μια μελέτη για το νέο σύστημα του επιδόματος ανεργίας «που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι η κατάσταση των πολιτών στα ΚΕΠΑ είναι ανησυχητική, καθώς από το 2010 δεν έχουν προστεθεί γιατροί στο προσωπικό τους. Ως απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, ανακοινώθηκε η αύξηση του αριθμού των γιατρών στα ΚΕΠΑ, καθώς και των αμοιβών τους.

    «Βγάλαμε απόφαση όπου οι γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, δηλαδή από 500 γίνονται 1.200. Αυξάνουμε και τις ειδικότητες, καθώς δεν υπήρχαν ειδικότητες παιδιάτρων, όπως αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχολόγοι»

    Για τις αναπηρικές συντάξεις η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι άτομα που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ακόμα και με τηλεργασία.

    «Στο μέτρο των συντάξεων, όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με το 100% της σύνταξής τους, μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποιος που παίρνει το αναπηρικό επίδομα και την αναπηρική σύνταξη μπορεί να εργάζεται, καθώς δουλεύουμε όσο μπορούμε το επίπεδο προσβασιμότητας».

    Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι μέσα σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν πάνω από 750.000 συντάξεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πλέον 24.000 κύριες συντάξεις, 35.000 επικουρικές συντάξεις και περίπου 18.000 εφάπαξ που εκκρεμούν.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή
    Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

    Ξεκινά άμεσα η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού

    Ξεκινά άμεσα η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

    Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται ήδη την τροπολογία η οποία ορίζει το χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθηθεί, μέχρι την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

    Στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να «τρέξουν», ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

    Η διαδικασία

    Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, αρχικά, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης.

    Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.

    Στη συνέχεια, έπεται η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης.

    Τέλος, υποβάλλεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

    Το ποσό της αύξησης

    Γνώμονας για το τελικό ύψος που θα «κλειδώσει» το ποσοστό αύξησής του είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσμετρηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, οι αντοχές της οικονομίας, αλλά και οι ανάγκες των εργαζομένων.

    Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ, ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προηγήθηκαν και άλλες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, σε ορίζοντα της τετραετίας, ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι ωφελημένοι επίσης από το «ξεπάγωμα» των τριετιών, χωρίς αναδρομική ισχύ για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απόφαση για την επαναφορά της προσαύξησης του κατώτατου νομοθετημένου μισθού με επίδομα προϋπηρεσίας (τριετίες) τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους εργατοτεχνίτες, από την 1η Ιανουαρίου 2024, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο