Πολιτικά

Σε παράλυση η κυβέρνηση, από τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα – Τι συμβαίνει με τον Σ. Τσιόδρα

Σε παράλυση η κυβέρνηση, από τις 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα – Τι συμβαίνει με τον Σ. Τσιόδρα
Τα τελευταία 24ωρα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς,η ατζέντα μονοθεματική, καθώς όλα περιστρέφονται γύρω από την «Ιστορία της Ομικρον» και το κλίμα βαρύ και ασήκωτο.

«Τα μηνύματα από τους ειδικούς είναι δυσοίωνα, όλοι προβλέπουν ένα επώδυνο πέμπτο κύμα» συνοψίζει κυβερνητικό στέλεχος, «αλλά η κυβέρνηση μοιάζει να είναι παραλυμένη, χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπισή του».

Οι αιτίες για την παράλυση είναι ορατές. Από τη μια ο φόβος του πολιτικού κόστους, καθώς μια δέσμη σκληρών μέτρων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αισιόδοξο μέχρι υπερβολής κυβερνητικό αφήγημα, ότι η πανδημία βρίσκεται στο τέλος της.

Από την άλλη,το οικονομικό κόστος.Τα δημόσια ταμεία έχουν πλέον αδειάσει, ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης δεν φαίνονται στον ορίζοντα, άρα το οικονομικό κόστος από ένα νέο lockdown κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2022, ήδη από τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Η σύσκεψη την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στο Μαξίμου ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της θητείας της κυβέρνησης, όπως μας περιγράφει αξιόπιστη κυβερνητική πηγή. «Ο Τσιόδρας ήταν στην κυριολεξία ένα ξένο σώμα» είναι ο σχολιασμός του.

Παρότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί Υγείας και Επικρατείας Θ. Πλεύρης και Α. Σκέρτσος είχαν συνεννοηθεί να μην αναφερθούν στην επίμαχη μελέτη του Καθηγητή με τον συνέδελφό του Θ. Λύτρα,η σκιά της ήταν βαριά στη σύσκεψη.

«Ο Τσιόδρας έμοιαζε με έναν ακυρωμένο άνθρωπο» μας περιγράφει. Αναφέρθηκε με συνοπτικό τρόπο στις δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο της Ομικρον, επισήμανε την ανάγκη έγκαιρης λήψης μέτρων «τώρα, όχι μετά τις γιορτές», αλλά ήταν προφανές ότι μιλούσε σε «ώτα μη ακουόντων».

Το κυβερνητικό κλίμα ήταν να μη χαλάσουμε το γιορτινό κλίμα και κυρίως να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει. Και βλέπουμε…

Την επόμενη μέρα, τουλάχιστον δυο υπουργοί προανήγγειλαν εμμέσως πλήν σαφώς, την υποχρεωτικότητα των «ράπιντ τεστ» για τις γιορτινές συναθροίσεις, με κόστος που θα επιβάρυνε τους πολίτες.

Σε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα το βράδυ, υπό την αιγίδα του Κ.Μητσοτάκη, η θύελλα των αντιδράσεων μέσα από τα social media ήταν αρκετός για να στείλει στον κάλαθο των σκουπιδιών την ιδέα των ράπιντ τεστ. Με την ...αποφασιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, εξίσου αποφασιστικά, πριμοδοτούσε την ιδέα.

Από την Τρίτη το πρωί, ο βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι «Ψυχραιμία» και ...«Προσευχή». «Προσευχή» για να μην υπάρξει κλιμάκωση των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά, η οποία θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, άρον-άρον μέσα στις γιορτές.

Είναι πλέον προφανές ότι στις κυβερνητικές προτεταιότητες η πολιτική και η οικονομική διαχείριση της πανδημίας έχει υπερκεράσει την υγειονομική διαχείριση. Για να το πούμε απλά,λεφτά για ένα νέο lock down δεν υπάρχουν, ενώ ο φόβος του πολιτικού κόστους κυριεύει τα μυαλά τους.

«Ιδιωτική» δημοσκόπηση που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη κατεβάζει το ποσοστό της ΝΔ κάτω από το 28%,βυθίζοντας ακόμη περισσότερο το ηθικό του πρωθυπουργού και των αξιωματούχων του Μαξίμου.

Το διάστημα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, κυρίως από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, προβάλλει ως το πιο πιθανό για τη λήψη μέτρων. Με επικρατέστερα το ωράριο έως τα μεσάνυχτα στην εστίαση και τη διασκέδαση, την υποχρεωτικότητα της μάσκας και την αύξηση της τηλεργασίας. Αποκλείονται, ρητά και κατηγορηματικά, το κλείσιμο των σχολείων και προπάντων η προοπτική για καθολικό lockdown.

Οπως είναι εύλογο, απομακρύνονται από το τραπέζι, κάποιες ιδέες για εκλογικό αιφνιδιασμό την Ανοιξη, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε επανέλθει στο μυαλό κάποιων κυβερνητικών στελεχών, καθώς δεν είναι πλέον ορατό το τέλος της πανδημίας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup