Η ομιλία Ανδρέα Νικολακόπουλου στη βουλή για τον νέο αναπτυξιακό νόμο - Τι επιτυγχάνεται με το νέο επενδυτικό κλίμα και τον εκσυγχρονισμό στην επιχειρηματικότητα για την χώρα και τον τόπο μας
«Η Κυβέρνησή μας επιταχύνει το σχέδιο των ριζικών μεταρρυθμίσεων, αναδιαμορφώνοντας το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη δομή της ελληνικής οικονομίας.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί συνέχεια της Εθνικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία (που συνέταξε η Επιτροπή Πισσαρίδη) και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Αξιοποιεί τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022- 2027 και εναρμονίζεται με τους εθνικούς μας στόχους για το ΕΣΠΑ 2021- 2027 και την ενεργή συμμετοχή της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Η χώρα μας εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο ισχυρή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την εμπιστοσύνη που δείχνουν στηΝ χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι μας, οι διεθνείς θεσμοί, οι αγορές, οι μεγάλοι επενδυτές».
Tα παραπάνω τόνισε με μια ακόμη ομιλία του στη Βουλή, ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στον αναπτυξιακό Νόμο στην ανοδική πορεία που όπως είπε, έρχεται να ενισχύσει για την χώρα μας την οποία:
- Θέτει στον χάρτη των επενδύσεων
- Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και,
- Ανοίγει τον δρόμο της επιστροφής
Ελλήνων από το Εξωτερικό!
«ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιχειρηματικότητας και αντικατοπτρίζει τη συνολική στρατηγική ανάπτυξη της κυβέρνησης. Σημείωσε δε ακόμα τα εξής:
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό φιλο-επενδυτικό περιβάλλον.
Μέσα από 13 συνολικά θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης σε διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικότητας. Και αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέσουμε πόρους ακόμα και 150 εκατομμυρίων ευρώ ανά καθεστώς. Γεγονός που αποδεικνύει και την υψηλή διαθεσιμότητα του νόμου.
Σύμφωνα δε με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος μιλάμε για έναν αυτοχρηματοδοτούμενο νόμο, όπου το κράτος θα αρχίσει να λαμβάνει πίσω τα χρήματα, τα οποία δίνει, μέσα σε 3,5 χρόνια.
Οι άξονες δε στους οποίους κινείται ο νέος αναπτυξιακός είναι: η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έρευνα και η καινοτομία, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων, η αγροδιατροφή και η αλιεία.
ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΕ ΜΜΕ
Δεδομένου, μάλιστα, και του σημαντικού ποσοστού επιχορηγήσεων που προβλέπεται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Για τις μικρές και πολύ μικρές μάλιστα επιχειρήσεις τα ποσοστά κυμαίνονται από 50% έως 70%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις από 40% έως 60% και τις μεγάλες από 30% έως 50%.
Ενώ παράλληλα προβλέπονται, ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου, καθώς και σημαντική ενδυνάμωση των ορκωτών ελεγκτών θέτοντας ρητές προθεσμίες με στόχο να μην ξεπερνιούνται οι 45 ημέρες.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Χαρακτηριστικό όμως για το νέο νομικό πλαίσιο είναι και το γεγονός ότι απευθύνεται κατά 97% και πλέον στην Περιφέρεια.
Χάρις σε αυτήν τη σημαντική παράμετρο δίνεται η δυνατότητα σε περιφερειακούς νομούς, όπως η Ηλεία, να υπαχθούν στα καθεστώτα που αναδεικνύονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο ενισχύοντας άμεσα την παραγωγικότητα του νομού και δίνοντας ώθηση για ακόμα περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Και η καλύτερη απόδειξη αυτού, είναι η δυνατότητα που δίνεται σε παραγωγικούς οργανισμούς της χώρας μας, όπως Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αστικοί Συνεταιρισμοί και διάφορες άλλες Εταιρικές Συμπράξεις αλλά και δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, να αναπτύξουν καινοτόμες δραστηριότητες, να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους στη διεθνή αγορά».
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΠΟΛΑΚΗ
Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Νικολακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, για την συμπεριφορά του από το βήμα της Βουλής:
«Η Δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες , το Κοινοβούλιο λειτουργεί με κανόνες. Αυτό που οφείλουμε όλοι είναι να σεβόμαστε αυτούς τους κανόνες. Η εικόνα αυτή που είδαμε από τον κύριο Πολάκη όμως φανερώνει αυτή ακριβώς την έλλειψη σεβασμού προς αυτούς τους κανόνες. Και η ίδια αυτή έλλειψη σεβασμού σε έναν από τους θεμελιώδεις θεσμούς του πολιτεύματος, τη δικαιοσύνης αποτέλεσε και την αφορμή αυτής της συμπεριφοράς. Διότι όταν εργαλειοποιείς τη Δικαιοσύνη για να στοχοποιήσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους, όταν δεν σέβεσαι και αμφισβητείς τις ίδιες τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης ,όταν διαδηλώνεις έξω από Δικαστήρια για να επηρεάσεις τη Δικαιοσύνη, είναι επακόλουθο να χρησιμοποιείς το Κοινοβούλιο για να κάνεις ακτιβισμό. Ας καταλάβουν όλοι ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες για την Δημοκρατία. Όπως επικίνδυνη είναι η επαναφορά προτάσεων περί τρομοκρατίας που ανήκει σε άλλες εποχές».
Ο κ. Νικολακόπουλος έβαλε στο κάδρο και το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας σχετικά: «Και σε αυτές τις συμπεριφορές δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις, όπως έκανε το ΚΙΝΑΛ».
(Δελτίο Τύπου)