Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε φθορά. Κινείται πλέον ως ένας πρωθυπουργός σε ελεύθερη πτώση. Και είναι έτοιμος να ανοίξει την τρίτη επιστολή.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη του είπε ένα ανέκδοτο. Όταν φεύγει ένας πρωθυπουργός και αναλαμβάνει ένας άλλος του αφήνει τρεις επιστολές στο πρωθυπουργικό γραφείο, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλές για στιγμές κρίσης. Ο διάδοχος πρωθυπουργός στην πρώτη κρίση ανοίγει την πρώτη επιστολή που γράφει: "ρίξ' τα στον προηγούμενο". Στη δεύτερη κρίση ανοίγει τη δεύτερη επιστολή που γράφει: "ρίξ' τα στον υπουργό". Και στην επόμενη κρίση ανοίγει την τρίτη επιστολή στην οποία διαβάζει: "ετοίμασε τρεις επιστολές".
Τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τη δεύτερη επιστολή. Αποφάσισε να θυσιάσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποκάλυψη των κυβερνητικών χειρισμών που ήταν γενικώς διαδεδομένοι προ κρίσης στις ελληνικές κυβερνήσεις. Χειρισμούς που δείχνουν μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, υποτίμηση των πολιτών και χρήση των δημοσίων πόρων χωρίς κανόνες. Πρακτικές που ζήσαμε τόσο από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όσο και του Κώστα Σημίτη. Ήταν μια συνολικότερη κυβερνητική αντίληψη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην χρεοκοπία της χώρας.
Όμως, ο κ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τη δεύτερη επιστολή θέλησε να ξεφύγει από τα δικά του αδιέξοδα. Κι αυτό γιατί δεν παραίτησε τον κ. Λιβανό για λόγους «αξιακούς», όπως ανερμάτιστα υποστήριξε. Ο κ. Μητσοτάκης τον παραίτησε γιατί αποκαλύφθηκε από τον παλαιοκομματικό δήμαρχο Σπάρτης κ. Δούκα οι πρακτικές της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής της χώρας. Τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε και εφαρμόζει μέχρι κεραίας.
Είναι άλλο πράγμα οι απολύτως λογικές αποζημιώσεις που δίνονται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και άλλο πράγμα τα ρουσφέτια που κύριο στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό των πληττόμενων πολιτών. Αυτό δηλαδή που διέπραξε ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία κακοκαιρία. Τι έκανε δηλαδή; Με τρόπο που παραπέμπει σε χώρα – μπανανία συνεννοήθηκε σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας και κάτω από το τραπέζι με την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό να δοθούν αποζημιώσεις στους κατόχους των εγκλωβισμένων οχημάτων με μοναδικό στόχο τον κατευνασμό. Ο αξιακός κώδικας του κ. Μητσοτάκη δεν άγγιζε τους εγκλωβισμένους σε άλλες περιοχές, σαν να μην υπήρχαν αυτοί οι πολίτες. Δεν άγγιξε όσους δεν είχαν επί μέρες ολόκληρες ρεύμα. Δεν άγγιξε τους ασθενείς σε νοσοκομεία που αποκλείστηκαν από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Αλλά πώς ορίζεται αυτός ο περίφημος αξιακός κώδικας της κυβέρνησης;
• Με τα πάρε δώσε με υπόδικους εκβιαστές
• Με την αρχική προσπάθεια κάλυψης Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτισμού
• Με την προώθηση προγραμμάτων από το ιδιωτικό μαγαζί του υπουργού ανάπτυξης, μέσω του υπουργείου Παιδείας
• Με την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό
• Με την πολιτική δίωξη των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου
• Με τις απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς
• Με τους χυδαίους χαρακτηρισμούς περί «λεκέ» κυβερνητικού βουλευτή, για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μέσα στην πανδημία
• Με τις πρωτοφανείς χρηματοδοτήσεις μέσω της λίστα Πέτσα ΜΜΕ προκειμένου να τους εξασφαλίσουν ασυλία
Όλα αυτά είναι παραδείγματα που περιγράφουν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να επικαλείται ούτε «αξιακά κριτήρια» ούτε κάποια ηθική. Ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να το κάνει την στιγμή που αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι σε μια σειρά από κρίσεις. Η Ελλάδα είναι σταθερά στις χειρότερες θέσεις στο κόστος ενέργειας και η μοναδική χώρα που ο βασικός μισθός παραμένει πιο χαμηλά από το επίπεδο του 2010. Στην πανδημία από τα μέσα Νοέμβρη βρισκόμαστε δύο φορές πάνω από τον μ.ο. της Ε.Ε. σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους. Σε αυτή την συνθήκη η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ξεπουλάει την ΔΕΗ, να μην στηρίζει τους μισθούς και να μειώνει την χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε φθορά. Κινείται πλέον ως ένας πρωθυπουργός σε ελεύθερη πτώση. Και είναι έτοιμος να ανοίξει την τρίτη επιστολή.
Πηγή: iEidiseis.gr