Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε θέση υπέρ της αποστολής, από τη χώρα μας, στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «εάν όσα ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ως κυρώσεις βρίσκονταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν και η Ευρώπη είχε λάβει αποφάσεις όπως αυτές, με την κοινή εξωτερική πολιτική, με προσπάθεια να φανεί ότι κάνει ένα νέο αμυντικό δόγμα, πριν από αυτή την ακραία κατάσταση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τότε τα πράγματα ίσως να μην είχαν πάρει αυτή την τραγική τροπή».
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας δημιουργεί και άλλες συνθήκες για τις προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως είναι κρίσιμο η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το πεδίο και υπογράμμισε, εκτός από τις αυστηρές κυρώσεις, την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης μόνιμων εργαλείων, όπως είναι ο ευρωστρατός, η PESCO και τα κοινά εξοπλιστικά. Ο ίδιος επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική ομοφωνία στο Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων.
Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Στην ερώτηση σχετικά με την αποστολή, από την ελληνική κυβέρνηση, στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα το κάνουν άλλα 14 κράτη» και επισήμανε ότι, για πρώτη φορά, «η Ευρώπη δίνει από το διακρατικό ταμείο, τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, 450 εκ. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για να τον στείλει στην Ουκρανία».
«Εμείς αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία παράνομη πρωτοβουλία του κ. Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα, να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και τον λαό της Ρωσίας σε μία τεράστια περιπέτεια. Μία περιπέτεια με την οποία θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, στους οποίους ήδη περιλαμβάνονται δέκα ομογενείς μας έχασαν τη ζωή τους και μέσω της εκπομπής σας θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειές τους» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πάντα ήμασταν στην πλευρά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων».
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι, η Ελλάδα αύξησε κατά 24% την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, τη στιγμή που όλες οι χώρες την μείωσαν. Όπως είπε, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αλλάξει, τονίζοντας πως «το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό εργαλείο που στόχο θα έχει την, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Και αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη επένδυση στο δίκτυο, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, και με αύξηση της διασυνδεσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Πηγή: Ethnos.gr