Πολιτικά

Ξανθός: Μονόδρομος η στήριξη του ΕΣΥ και για τα νοσοκομεία της Ηλείας

Ξανθός: Μονόδρομος η στήριξη του ΕΣΥ και για τα νοσοκομεία της Ηλείας

Στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη την Ελλάδα στάθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο της περιοδείας του στις νοσηλευτικές μονάδες του νομού. Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως η αποδιοργάνωση που επέφερε η υγειονομική κρίση επιδείνωσε ούτως ή άλλως τις δομές της περιφέρειας που ήταν υποστελεχωμένες ή δυσλειτουργικές όπως στην Ηλεία. Αναλύοντας τις απόψεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία στο νομό, τόνισε πως το νοσοκομείο Πύργου θα πρέπει να αποτελέσει το βασικό πυλώνα της υγείας στο νομό, με το νοσοκομείο Αμαλιάδας να μην εγκαταλειφθεί και ως πρωτοβάθμια δομή, αλλά να λειτουργήσει με τις κλινικές του, ενισχυμένο, ενώ το νοσοκομείο Κρεστένων μπορεί να λειτουργήσει ως δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Ο κ. Ξανθός άνοιξε τη συνέντευξη με ένα σχόλιο για το βαρύ κλίμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι η ώρα να επικρατήσει, όχι η ισχύς των όπλων, αλλά του διαλόγου και της διπλωματίας. “Είναι τραγικά καθυστερημένα τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Προφανώς αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ένα σθεναρό μέτωπο φιλειρηνικό αντιπολεμικό, το οποίο θα σταματήσει αυτή τη βαρβαρότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται μια σοβαρή προσπάθεια να επιλυθούν διαφορές οι οποίες κρατάνε για δεκαετίες και οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα πια στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και έχει τρομερές παράπλευρες απώλειες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες όλου του κόσμου”…

Η απαξίωση του ΕΣΥ

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως λόγω της κατάστασης η υγεία βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της κοινής γνώμης, όμως η υγειονομική τραγωδία στη χώρα μας δεν έχει ξεπεραστεί παρά τη μικρή αποκλιμάκωση αυτό τον καιρό. “Αυτή τη διετία ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, είναι τεράστιος και δυσανάλογος με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Έχουμε μία θνησιμότητα η οποία είναι μία αποδεκτή και που δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια της, να εντοπιστούν τα λάθη, τα ελλείμματα, οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας και να γίνει στη συνέχεια μία στοχευμένη βελτιωτική παρέμβαση. Δυστυχώς είμαστε ακόμα σε μία υγειονομική κρίση που σοβεί και η οποία έχει αποδιοργάνωση το σύστημα υγείας και αυτό είναι οριζόντιο και αφορά όλη τη χώρα και έχει αποδιοργανώσει ακόμα περισσότερο και έχει επιδείνωση δραματικά την κατάσταση σε δομές στην περιφέρεια που ήταν ούτως ή άλλως από πριν υποστελεχωμένες και δυσλειτουργικές. Αυτό νομίζω ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό και το νομό Ηλείας” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην περιοδεία του στις νοσηλευτικές μονάδες του νομού είπε πως μίλησε με τις διοικήσεις, τα σωματεία και τους εργαζομένους τους και είδε την τεράστια αγωνία των ανθρώπων του ΕΣΥ, για το πως θα βγει το σύστημα από αυτή την κρίση, το πως θα συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες και γενικότερα για την επόμενη ημέρα.

“Γιατί αυτό το οποίο προειδοποιούν είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να στηριχθεί επαρκώς το ΕΣΥ εν μέσω της κρίσης, αλλά κυρίως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει μία σοβαρή επένδυση προοπτικής και αναβάθμισης συνολικά του εσύ αλλά και των επιμέρους δομών για την επόμενη μέρα” είπε ο κ. Ξανθός που επισήμανε πως όλοι οι υγειονομικοί έχουν υπερβεί τις ψυχοσωματικές τους αντοχές και θέλουν μια ασφάλεια για τη δουλειά τους αλλά και την παραμονή των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, ως μια επένδυση κοινωνικά ανταποδοτική που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

“Τέτοια προοπτική δυστυχώς δεν διαφαίνεται η κυβέρνηση περιμένει να περάσει η μπόρα της πανδημίας, έχει επενδύσει πάρα πολλές φορές και έχει διαψεύσει φυσικά το σενάριο της σύντομης παρενθέσης και της προσωρινότητας αυτής της κρίσης και η λογική της είναι να ξεμπερδέψουμε με τις υποχρεώσεις της πανδημίας και να ανοίξουμε το δρόμο στο πραγματικό πολιτικό σχέδιο που είναι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η δυνατότητα ιδιωτών επενδυτών να παρεμβαίνουν στον σκληρό πυρήνα του συστήματος υγείας, να αναπτύσσουν δομές και υπηρεσίες τις οποίες στη συνέχεια θα εκμεταλλεύονται για να βγάλουν κέρδος. Αυτό είναι μια γραμμή ιδιωτικοποίησης και αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μια ευθεία υπονόμευση του ΕΣΥ” είπε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός υπερθεμάτισε στο ζήτημα αυτό λέγοντας πως η αλλαγή του νομικού καθεστώτος σε μεγάλα περιφερειακά και τριτοβάθμια νοσοκομεία από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ είναι κάτι που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ ή και αντίστροφα των γιατρών του ΕΣΥ. “Κατά την άποψή μας θα είναι η χαριστική βολή σε αυτό που ξέραμε ως τώρα ως δημόσιο σύστημα υγείας” σχολίασε, λέγοντας ακόμα πως έτσι το σύστημα επιστρέφει στην προ ΕΣΥ περίοδο.

Τόνισε δε πως ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών θα πρέπει να στηριχθεί με την αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ksanthos 2

“Αντί λοιπόν να γίνει μία επένδυση και μία στοχευμένη στήριξη του προσωπικού - κυρίως γιατί υποδομές και εξοπλισμός είναι μια υπόθεση που μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά πιο εύκολα - που θα αντιστρέψει την τάση παραίτησης προσωπικού και κυρίως γιατρών από το σύστημα υγείας, την τάση μετανάστευσης νέων επιστημόνων και ιδιαίτερα γιατρών στο εξωτερικό και την κρίση στελέχωσης του συστήματος υγείας η οποία επιδεινώνεται, αντί να γίνει μία σοβαρή συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, η βασική ιδέα είναι να δώσουν κίνητρα σε κάποιους ιδιώτες γιατρούς να έλθουν στα νοσοκομεία να παρέχουν υπηρεσίες. Αυτό είναι μία άλλη αντίληψη που οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και που προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα στελέχωσης που έχουν δομές της επαρχίας, όπως είναι οι δομές του νομού Ηλείας. Θεωρώ ότι για να κάνουμε συζήτηση για ενώ νέο χάρτη υγείας, προφανώς πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση της χωροταξίας της στελέχωσης, του περιεχομένου, της φιλοσοφίας, όλων των δομών του συστήματος υγείας με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία. Προϋπόθεση για αυτό είναι να στηρίξουμε και να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα υγείας και μετά βεβαίως να ξαναδούμε και να βρούμε τις απαραίτητες ισορροπίες έτσι ώστε να προκύπτει η συνολική αναβάθμιση και όχι περικοπή συρρίκνωση απαξίωση των υπαρχουσών δομών. Νομίζω ότι αυτή είναι η αγωνία της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων του συστήματος υγείας από ότι κατάλαβα και της αυτοδιοίκησης γιατί και οι δήμαρχοι του Πύργου των Κρεστένων έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον νομίζω ότι υπάρχει λοιπόν μία αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και οι υπηρεσίες υγείας του νόμου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Ο σχεδιασμός για την Ηλεία

Μιλώντας για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στην Ηλεία τόνισε ο πρώην υπουργός ότι “… η δική μας πολιτική σε αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε μία συνολική στήριξη αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τις υπηρεσίες αποκατάστασης και βεβαίως τις νοσηλευτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός ενιαίου οργανισμού, ενός ενιαίου νοσοκομείου το οποίο Θα έχει διακριτούς ρόλους.

Για την δομή των Κρεστένων θεωρούμε ότι ιδέα του μετασχηματισμού σε μία δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με έμφαση σε ψυχογηριατρικά περιστατικά μαζί με μία αξιοπρεπή δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας η οποία θα καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και θα μπορεί να στηρίζει και άλλα απομακρυσμένα κέντρα υγείας είναι μία βιώσιμη δυνατότητα.

Από την άλλη βεβαίως υπάρχει το μητροπολιτικό νοσοκομείο - ας το πούμε έτσι - του Πύργου το οποίο όμως πρέπει να συλλειτουργεί με ένα αξιόπιστο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αμαλιάδα το οποίο θα έχει συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές, που θα μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες και βεβαίως η πιο εξειδικευμένη φροντίδα θα παρέχεται από το νοσοκομείο του Πύργου. Σήμερα έχουμε μία προϊούσα απαξίωση και αποδιοργάνωσης ουσιαστικά αυτή την περίοδο παρέχει μόνο πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο. Νομίζω ότι δεν μπορεί η φωτογραφία της στιγμής, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Αμαλιάδας, να αποτελέσει πρόσχημα για την οριστική εγκατάλειψη και την μετατροπή του και επίσημα σε μία πρωτοβάθμια δομή. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ως νοσηλευτικής μονάδας που παρέχει και νοσηλευτικές υπηρεσίες και παθολογικές και χειρουργικές και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο του νέου συνολικά οργανισμού για το ενιαίο νοσοκομείο της Ηλείας” είπε ο κ. Ξανθός σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει πως υπάρχουν δομές που περισσεύουν αυτή την περίοδο και το σύστημα υγείας δεν έχει περίσσευμα ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε πως αυτή τη γενική ιδέα για το νομό είχε αποτυπώσει με λεπτομέρειες ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιαννόπουλος και αποτελεί μια καλή βάση διαβούλευσης και επικαιροποίησης με βάση τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας και των υγειονομικών φορέων της περιοχής. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανοίξει συζήτηση για κλείσιμο απαξίωση και εγκατάλειψη δημοσίων δομών πουθενά στην Ελλάδα. Είναι άλλο να αναζητούμε καλύτερη διασύνδεση και συμπληρωματικούς ρόλους, για να έχει καλύτερες υπηρεσίες ο κόσμος κι άλλο να συζητάμε για μη αποδοτικές και μη προσοδοφόρες δομές οι οποίες δε χρειάζονται” συμπλήρωσε. Παράλληλα σχολίασε τις αντιλήψεις περί κρατισμού που έχει εκφράσει ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης. “Αυτό είναι μία λάθος λογική η οποία πέρα από το ότι είναι, δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και είναι σε κραυγαλέα αντίθεση με τα διδάγματα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ενδυνάμωση των δημοσίων συστημάτων υγείας με όλους τους διαθέσιμους τρόπους και με νέο πνεύμα κινήτρων προσέγγισης, ιδιαίτερα γιατρών. ‘Η θα κάνουμε τώρα αυτή την παρέμβαση ή θα αντιστρέψουμε τώρα το brain drain θα σταματήσουμε την διαρροή ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό ή θα γίνει τώρα αυτή η ριζική και απλόχερη αλλαγή ή θα επιδεινώνεται η κρίση στελέχωσης του συστήματος και θα διαχειριζόμαστε τη μιζέρια. Νομίζω ότι είναι δύο διακριτά πολιτικά σχέδια και πιστεύω ότι οι πολίτες σε κάθε περιοχή της χώρας και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν ελλείμματα και δυσκολίες στην εξυπηρετήσει τους μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ξανθός μίλησε για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, μια πρακτική που ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων με στόχο την περικοπή πόρων. Όπως είπε η κατάσταση αυτή αποδείχθηκε πως ελάχιστα επηρέασε τη λειτουργία του συστήματος, διορθώθηκαν κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις μη αποτελεσματικής διασύνδεσης και σημείωσε πως η διασύνδεση κεντρικού και δορυφορικού νοσοκομείου θα μπορούσε να γίνει και με απόφαση υγειονομικής περιφέρειας με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες. Επισήμανε ξανά όμως ότι το θέμα είναι αν ενισχυθούν ταυτόχρονα και ισόρροπα και με διακριτούς ρόλους κάθε δομή, με επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και χρηματοδότηση.

Η άγονη γραμμή

Απαντώντας σε ένα άλλο θέμα, αυτό του χαρακτηρισμού της άγονης γραμμής ενός νοσοκομείου, τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο καλής στελέχωσης, σημειώνοντας πως και νοσοκομεία άγονων περιοχών αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. “Το βασικό πρόβλημα είναι ότι λείπουν 20.000 γιατροί και έχουν πάει στο εξωτερικό. Όσο αυτό δεν αντιμετωπίζεται κατά την άποψή μου είτε μια δομή είναι άγονη είτε όχι, ο κίνδυνος είναι να γίνονται προκηρύξεις και να μην έχουν αποτέλεσμα. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε το εξής προϋπόθεση για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση είναι πρώτον μία συνολική αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών σε όλο το σύστημα υγείας πρωτίστως των γιατρών, αλλά και του υπολοίπου προσωπικού οριζόντια. Πρόταση μας είναι τα 2000 € που δίνει σήμερα το υπουργείο ως μισθό, σε ένα ιδιώτη γιατρό για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ και μάλιστα διατηρώντας το ιατρείο του, αυτό να είναι η βάση της μισθολογικής αμοιβής και στον τελευταίο γιατρό του συστήματος υγείας.

Το δεύτερο είναι ότι πέρα από την γενική αναβάθμιση των μισθών, θα υπάρχει ένα ειδικό πλέγμα κινήτρων το οποίο είχαμε επεξεργαστεί κυρίως για τις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά τώρα θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και τις άγονες ειδικότητες που είναι σε έλλειψη σε όλη τη χώρα και τις άγονες προκηρύξεις.

Αν έχουμε δύο προκηρύξεις για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον, να μεταπίπτει αμέσως η θέση αυτή σε καθεστώς άγονης περιοχής. Αυτή είναι η βασική ιδέα και αυτό μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα με ένα ισχυρό μπόνους, μία προσαύξηση μισθολογική της τάξης του 50% και με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να συζητάμε ότι θα στελεχώσουν αξιοπρεπώς αυτά τα νοσοκομεία” είπε ο κ. Ξανθός.

Τέλος ερωτήθηκε για το θέμα της πρόσφατης επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στην Ηλεία, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “… η εικόνα που αποκόμισα από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχουν κάποιες ιδέες τις οποίες συζητάει, ήρθε να βολιδοσκοπήσει το κλίμα και κάποια στιγμή να καταλήξει το υπουργείο στο τι ακριβώς θέλει. Μου φάνηκε πως ήρθε περισσότερο για να διασκεδάσει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπήρχε την προηγούμενη περίοδο. Εμείς όμως είμαστε εδώ όχι για να λέμε μεγάλα και ωραία λόγια αλλά με πολύ σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο να πούμε προς τα που πρέπει να πάνε τα πράγματα και να περιγράψουμε τις κρίσιμες προϋποθέσεις. Αν αυτές δεν υπάρξουν όλη αυτή η συζήτηση κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά. Είμαστε εδώ λοιπόν για να δεσμευτούμε, πρώτον ότι πάμε σε μια συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα, μέσα από την οποία έχει ελπίδα και περιθώριο και προοπτική και το ενιαίο νοσοκομείο της Ηλείας να υποστηριχθεί και να αναβαθμιστεί ισόρροπα” είπε κλείνοντας ο κ. Ξανθός.

Η τοποθέτηση Καλαματιανού

Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός καλωσόρισε τον κ. Ξανθό μιλώντας για το έργο του στο υπουργείο Υγείας αλλά και για θέματα που αφορούν την Ηλεία.

"Ο Ανδρέας έκανε μία συγκεκριμένη προσπάθεια ως υπουργός, άφησε το στίγμα του, παρέλαβε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες, υπήρξε η δημοσιονομική ασφυξία, τα μνημόνια είναι γνωστά όλα αυτά.Παρ´ όλα αυτά έκανε μία συγκεκριμένη προσπάθεια που απέδωσε, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι στη χώρα μας, στο δημόσιο σύστημα υγείας, δυόμιση εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επιπλέον, παρά τις δυσκολίες ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα σε προσωπικό, χιλιάδες επιπλέον προσωπικό και νοσηλευτικό και ιατρικό προσήλθε στο δημόσιο σύστημα κατά τα τεσσερισήμισι χρόνια της υπουργίας του και βεβαίως ενισχύθηκαν δομές όπως για παράδειγμα το 30% επιπλέον που παρέδωσε σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Έχει γνώση των θεμάτων, και από την προηγούμενη επίσκεψή του αλλά και τώρα και βεβαίως όλοι διαπιστώνουμε ότι παρά την υγειονομική κρίση κι ενώ σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται τα δημόσια συστήματα υγείας, εδώ στην χώρα μας δεν υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα και δυστυχώς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τα σκληρά μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία, γιατί μέσα στην πανδημία, το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που κράτησε όρθια την περίθαλψη, την νοσηλεία και των COVID περιστατικών και των υπολοίπων. Αυτή την εμπειρία, θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε σήμερα και να επιλέξουμε την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν δύο σχέδια… Το ένα, της πραγματικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και η άλλη κατεύθυνση, η είσοδος ιδιωτών, είτε γιατρών που θα παρέχουν υπηρεσίες είτε γιατρών που είναι μέσα στο σύστημα να μπορούν να έχουν και έξω ιατρείο και τα λοιπά. Εμείς είμαστε ξεκάθαρα με την πρώτη επιλογή και αυτό επιλέγουμε και για τις νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας, η οποίες μέσα στην πανδημία, παρότι ήμασταν από τους πρώτους νομούς, που χτυπήθηκαν από την πανδημία δεν υπήρξε μέριμνα. Αντί να έρχονται γιατροί, αποχωρούν, είτε με συνταξιοδότηση είτε σε άλλα νοσοκομεία, με την προκήρυξη που έγινε συνολικά στην Ελλάδα και κάποιοι γιατροί όταν προκηρύχτηκαν οι θέσεις επέλεξαν να πάνε σε κεντρικά νοσοκομεία και αποχώρησαν πάρα πολλοί γιατροί από τον τόπο μας παρά την πανδημία. Άρα λοιπόν το θέμα είναι η ενίσχυση με στελέχη, προσωπικό και ειδικά ιατρικό προσωπικό και περιέγραψε ο υπουργός τι σκεφτόμαστε εμείς και σε μισθολογικό επίπεδο την αναβάθμιση αλλά και την διαδικασία που περιέγραψε με τις άγονες ειδικότητες και άγονες προκηρύξεις οι οποίες αμέσως θα επαναπροκηρύσσονται και θα έχουν τα μόρια και τα κίνητρα που θα πρέπει να έχουν ώστε να στελεχωθούν πραγματικά οι θέσεις των γιατρών όπου δεν είναι τελεσφόρες οι προκηρύξεις" κατέληξε ο κ. Καλαματιανός.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup