Τα βασικά σημεία των διαφωνιών του στη στρατηγική που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα καταδίκασε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή πρέπει να είναι σαν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ ή της ευρωπαϊκής ένωσης επισπεύδουσα στην πρώτη γραμμή», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως άποψή του είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να επιμένει στον παραδοσιακό της ρόλο ως γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης των λαών. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε, επίσης, εάν πρέπει να αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής μας ή πρέπει να γίνουμε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, να γίνει μέρος της λύσης η μέρος της κρίσης μέρος του πολέμου η μέρος της λύσης. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και για ακριβώς αυτό το λόγο θέλω να εκφράσω σήμερα την βαθύτατη ανησυχία μας για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήρατε», είπε και εξήγησε:
« Για την ρητορική σας που δεν παίρνει υπόψιν την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας, το ανήσυχο Αιγαίο εξαιτίας της προκλητικότητας των γειτόνων μας και εν τέλει δε λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέση».
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει κάποια εισήγηση η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων αποφάσισε ο Κ. Μητσοτάκης να στείλει όπλα στην Ουκρανία, οχι στο πλαίσιο αποφάσεων των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουμε αλλά μονομερώς. «Και αναρωτιέμαι: ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες Ειρήνης να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου. Σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητές ακόμη κι αν τα κίνητρα σας είναι τα πιο ευγενή. Και δεν επιτρέπεται να αποφασίζεται από μόνο σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε που οδήγησε αυτό», είπε κοιτώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Κατά τον Αλ. Τσίπρας άλλωστε, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σ' αυτή την μετατόπιση, να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου της δεκαετίας του 50 να επανέλθουμε κι εμείς ως Ελλάδα στις παρωχημένες στο στρατηγικές και στα παρωχημένα δόγματα και να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα του Κωσταντίνου Καραμανλή. «Η δική μας θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική και θεωρούμε ότι αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Ποιος ωφελείται από αυτή τη σύγκρουση, το διπολισμό τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ευρωπαϊκής ένωσης Ρωσίας. Πάντως όχι η ευρωπαϊκή ένωση», προσέθεσε.
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας καταδίκασε τη Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν επαναφέρει την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Απαιτείται εθνική σύνεση ανθρωπιστική ευαισθησία πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Είναι στιγμές που επιτάσσουν το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια την αυτοσυγκράτηση την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε την κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε με νόημα ξεκαθαρίζοντας ότι οι στόχοι της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν από την λαίλαπα του πολέμου. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους απερίφραστα να καταδικάσουμε τη συμβολή της Ρωσίας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας όπως βεβαίως και την απαράδεκτη αναθεωρητική λογική που βασίζονται οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Απαντώντας στην αναφορά Μητσοτάκη πως η άμυνα είναι αυτοσκοπός επισήμανε ότι αυτοσκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας.
«Οι εξοπλισμοί είναι μόνο ένα μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας υπάρχουν όμως κι άλλα μέσα που σήμερα καταλαβαίνετε από αυτή την κρίση ότι είναι εξίσου και περισσότερο σημαντικά όπως η διπλωματία ισχυρή οικονομία η εξωτερική πολιτική η ενέργεια κι η επάρκεια η ενέργεια κι η ασφάλεια», προσέθεσε.
Κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι ως Ελλάδα θα πρέπει να στείλουμε όσο περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται στον ουκρανικό λαό, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο. Επιτάσσει να είμαστε κάθετη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε και μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Επιτάσσει να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη που αισθάνονται ότι απειλείται η ασφάλεια τους από τη Ρωσία.
Πηγή: Ethnos.gr