«Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» ανέφερε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε μία ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της απρόκλητης επίθεσης στην Ουκρανία και την παραδοχή ότι η Ε.Ε. όφειλε να πάρει ένα σκληρό πλαίσιο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας που επιχειρεί να ξαναγράψει τον χάρτη, έτσι όπως οικοδομήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
«Θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις και να επιμένουμε περισσότερο στις διαφωνίες μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θέλω όμως να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με τις θέσεις που αρθρώσατε για την Ε.Ε. Ασκήσατε κριτική για την αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να σας κατατάσσει κι εσάς στο στρατόπεδο όσων μιλούν για στρατιωτική αυτονομία της Ε.Ε. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης. Και θα σας πω ότι η Ε.Ε τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά στο πεδίο της πανδημίας, της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, και στην ουκρανική κρίση, που μετά από λίγες μέρες παγωμάρας, κατάφερε και συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα κυρώσεων, πρωτοφανές για την Ευρώπη και ταυτόχρονα της στήριξης της άμυνας της Ουκρανίας.
Απαντώντας στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού οπλικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο δεσμεύει όλες τις χώρες, πλην εκείνων που έχουν συνταγματική ουδετερότητα.
«Αλλά κι αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή δέσμευση, και πάλι ήταν ορθή η επιλογή μας, διότι έχουμε πολύ περισσότερους λόγους να το πράξουμε. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε, αν ω μη γένοιτο, χρειαστούμε βοήθεια στο μέλλον», πρόσθεσε.
Για διάλογο με την Τουρκία
«Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».
Αν ψάχνετε διαφωνίες με Δένδια, ψάξτε αλλού
«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε:
«Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια.
Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».
Για την Πράσινη Μετάβαση
«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».
«Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκινώντας τη δευτερολογία του, και απευθυνόμενος προς τον αρχηγό του ΜΕΡΑ25, κάλεσε τον κ.Βαρουφάκη να είναι πιο προσεκτικός όταν συμμετέχει σε διεθνή φόρα για θέματα που δεν γνωρίζει όπως στην «Φιλανδοποίηση», στην οποία όπως ισχυρίστηκε ο κ.Μητσοτάκης, έδειξε παντελή άγνοια.
Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχει ελληνικό κόμμα που θαυμάζει το μεγαλείο του προέδρου Πούτιν.
Για το ΚΚΕ, όπως είπε, είναι γνωστή η διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας.
Πηγή: iEidiseis.gr