Με ιδιαίτερη ανησυχία και θλίψη παρακολουθούμε τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας, τη στρατιωτική παρέμβαση και κάθε πολεμική πράξη.
Παράλληλα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό. Στην ελληνική κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία και χρειάζονται έμπρακτη στήριξη. Η σκέψη μας είναι, συνεχώς, μαζί τους.
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι άμεσα να σταματήσει η σύγκρουση και να επανέλθει ο διάλογος και η διπλωματία. Η επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία, είναι ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Σταθερά και αταλάντευτα είμαστε με την πλευρά της ειρήνης και όχι με τη συνέχιση της αιματοβαμμένης σύγκρουσης.
Η απόφαση, όμως, του Πρωθυπουργού να στείλει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία είναι αντίθετη με το σταθερό δόγμα της Ελλάδας για την προώθηση της ειρήνης. Έλαβε και υλοποίησε μια επικίνδυνη απόφαση για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, η οποία μας εμπλέκει στη σύρραξη και μας μετατρέπει σε στόχο.
Η Ελλάδα διαχρονικά ήταν γέφυρα ειρήνης. Δεν εμπλεκόταν στις συρράξεις και κέρδιζε από αυτή τη στάση. Ο Πρωθυπουργός, όμως, τα παραβλέπει όλα αυτά και προχωράει σε ενέργειες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τη Χώρα μας.
Εμείς οφείλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης και του πολέμου. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας για το λαό μας.
Αντί για οπλισμό, θα μπορούσαμε να στείλουμε μη θανατηφόρο εξοπλισμό, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα. Θα μπορούσαμε να στείλουμε υγειονομικό και ανθρωπιστικό υλικό για να βοηθήσει τους Ουκρανούς και τους Έλληνες ομογενείς και πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός, όμως, αποφάσισε να μας εμπλέξει στις πολεμικές συγκρούσεις. Χωρίς συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δίχως απόφαση των διεθνών οργανισμών που μετέχουμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ.
Αλήθεια, γιατί δεν έστειλαν η Ιταλία και πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη ή άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πολεμικό υλικό και έσπευσε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα. Ωφελείται ο Ελληνικός λαός από την εμπλοκή του στην πολεμική σύρραξη; Ωφελούνται οι Έλληνες ομογενείς και πολίτες στην Ουκρανία από την εμπλοκή αυτή;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά πως όχι. Όπως, επίσης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ωφεληθεί από ένα νέο ψυχρό πόλεμο. Ούτε γεωπολιτικά, αλλά ούτε και οικονομικά.
Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει, ήδη, η ελληνική πλευρά είναι να αναδείξει με κάθε τρόπο το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να προστατεύεται πάντοτε. Βεβαίως κυρώσεις στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβαση, για την εισβολή, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία που έχει εισβάλει και έχει καταλάβει μέρος της Κύπρου, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτούν σύνεση, νηφαλιότητα, ορθή κρίση και ψυχραιμία. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης και όχι επιπόλαιων αποφάσεων και επιλογών. Δυστυχώς, όμως, η λανθασμένη ανάλυση των δεδομένων και οι απερίσκεπτες κρίσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης εγκυμονούν κινδύνους.
(Δελτίο Τύπου)