Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας- όπως η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας- θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα της Συνόδου Κορυφής. Το «φλέγον» θέμα της ενέργειας- με δεδομένο και το σχεδιασμό της Ε.Ε. - για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέρα - πρόκειται να συζητηθεί αύριο.
Μια συζήτηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς χθες υπήρξε εκ νέου ανοδική πορεία στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. H Μόσχα λέει πως θα πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο που παρέχει σε «μη φιλικές χώρες» και ακολούθησαν οι πρώτες αντιδράσεις. O Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε για «παραβίαση των συμβολαίων» , ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες.
Μια σειρά προτάσεων για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο θα μπουν στο τραπέζι, ωστόσο μένει να φανεί σε ποια θέματα θα υπάρξει συμφωνία αλλά και ποια ζητήματα θα παραπεμφθούν για αργότερα. Προς το παρόν πάντως το καλάθι είναι μικρό, καθώς φαίνεται πως μια σειρά μέτρων θα επανεξεταστούν αργότερα εφόσον απαιτηθεί.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει σχετικά με το ενεργειακό πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση (παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο). Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Άλλωστε σχετική πρόταση είχε υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο, καθώς μπορεί να επαναληφθεί ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί για την προμήθεια των εμβολίων για τον covid.
Στο μεταξύ η επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι ένα από τα μέτρα που ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο, το θέμα αυτό βρίσκει ισχυρή αντίσταση από χώρες του Βορά, ενώ υπενθυμίζεται πως διαφωνία έχει υπάρξει και για το ευρωομόλογο. Επομένως σε αυτή τη φάση αναζητούνται μέτρα κοινής αποδοχής, ενώ ανάλογα με την πορεία των τιμών μια σειρά προτάσεων θα εξεταστούν και σε επόμενες Συνοδούς Κορυφής.
Να σημειωθεί εδώ πως στην αρχή της συνεδρίασης της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας αλλά και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία.
Τα σημεία που θα εστιάσει ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και στήριξη – χωρίς αστερίσκους – των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Παράλληλα η Ελλάδα έχει υποδεχθεί μέχρι τώρα 13.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.
Σε ό,τι αφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Θα αναφερθεί ιδιαίτερα στη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.
Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντ. Τουσκ και στη συνέχεια με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρ. Μέτσολα. Τα τετ α τετ αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που λόγω της παρουσίας του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πηγή: Ethnos.gr