Πολιτικά

Πλεύρης: Τον Απρίλιο ο ακριβής οδικός χάρτης για τα εμβόλια

Πλεύρης: Τον Απρίλιο ο ακριβής οδικός χάρτης για τα εμβόλια

Την αποκάλυψη πως μέσα στον Απρίλιο αναμένονται ανακοινώσεις από τους επιστήμονες με τον «ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια» έκανε στο OPEN ο Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως τώρα έχουμε ισχυρή σύσταση για τη δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό (τέταρτη δόση) στους άνω των εξήντα αλλά μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχουν στοιχεία για το τι θα γίνει με το γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι «με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μία περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα».

«Αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός έχει μπει σε μία διαφορετική φάση παραμένοντας όμως σε μία βασική πανδημία όμως δεν πρέπει να επ'ουδενί να δίνεται η εικόνα ότι αφήνουμε πίσω την πανδημία. Μπαίνουμε σε μία άλλη κανονικότητα που σχετίζεται με δύο στοιχεία. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι πλέον έχουμε μία μετάλλαξη που έχει μία μεγάλη μεταδοτικότητα άρα τα κρούσματα που βλέπουμε είναι υψηλά και θα παραμείνουν υψηλά αλλά δεν δημιουργούν την ίδια πίεση που δημιουργούσαν οι ίδιες μεταλλάξεις στο ΕΣΥ αναφορικά κυρίως με τις βαριές νοσηλείες γιατί σε απλές κλίνες υπάρχει πίεση γιατί το σύστημα λειτουργεί πλέον και με non covid περιστατικά. Άρα ο σχεδιασμός είναι ο εξής. Με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μία περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα. Δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έχουμε πια αυτή τη μορφή που λέμε. Θα έχουμε σε στενή παρακολούθηση πάντοτε το πόσο τα κρούσματα θα πιέζουν το Σύστημα Υγείας. (...) Η όποια αποκλιμάκωση του καλοκαιριού θα εξεταστεί στο σύνολό της διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ότι ενδεχομένως το Φθινόπωρο ακόμα και με την ίδια μετάλλαξη, την Όμικρον, επειδή μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες να υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη πίεση και γι' αυτό το λόγο από τώρα φτιάχνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Η προετοιμασία σχετίζεται με δύο επίπεδα. Πρώτα απ' όλα το ΕΣΥ και όπου μπορούμε να το ενισχύσουμε, να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε και με ανθρώπινο δυναμικό και με πόρους. Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει - που να σας πω κιόλας ότι εντός του Απριλίου, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχουμε, δεν σας λέω εκτίμησή μας, έχουμε πληροφόρηση και ο ECDC και ο EMA, ότι θα έχουμε τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια. (...) Το αν θα έχουμε ενισχυτική δόση, το αν θα έχουμε ένα εμβόλιο όπως της γρίπης, δηλαδή της ετήσιας κάλυψης είναι κάτι που μέσα στον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει. Έχουμε την τέταρτη δόση, δεύτερη ενισχυτική δόση στους άνω των 60 ετών ως σύσταση όμως και πιστεύουμε ότι πριν το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις ώστε να ξέρουμε πως θα κινηθούμε και για τον γενικό πληθυσμό», συμπλήρωσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open.

Θάνατος Τζωρτζίνας: Δεν μπορώ να παρακολουθώ τη συκοφάντηση γιατρών - νοσηλευτών

«Ενώ βλέπουμε ένα έγκλημα και θεωρούμε ότι είδαμε την κορυφή του παγόβουνου έρχεται ένα άλλο έγκλημα και μας σοκάρει ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς αυτή είναι η πολύ άσχημη δυναμική των εγκλημάτων. Δεν είναι διάθεση του υπουργείου να μπει σε καμία παρέμβαση σε αυτή την υπόθεση αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συκοφαντούνται γιατροί και νοσηλευτές», είπε στο Open ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε ερώτηση αν το υπουργείο αναζήτησε αν υπήρχε η κεταμίνη ή όχι στο Παίδων ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Το Παίδων είναι ένα νοσοκομείο που έχει και ογκολογικό θα είναι ουσιαστικά το νοσοκομείο που θα υποδεχθεί παιδάκια και από την Ουκρανία για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Αναφέρομαι σε όλες τις δομές του Παίδων. Αυτή τη στιγμή επειδή ακριβώς διενεργείται μία έρευνα από τις ανακριτικές αρχές αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία όλων των οργάνων του Νοσοκομείου προκειμένου να βοηθηθεί αυτή η έρευνα και δεν υπάρχει ούτε υπόνοια παραμικρή σε μία τέτοια εγκληματική ενέργεια ότι παρεμβαίνει παράγοντας που έχει να κάνει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Τραγωδία στο Παπανικολάου: Δεν αποκλείουμε τίποτα

«Η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι τα πρωτόκολλα λειτούργησαν εδώ πέρα πραγματικά. Και οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Η βασική λειτουργία ήταν ότι ήταν ακαριαία τα αντανακλαστικά του γιατρού και του νοσηλευτή που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή. Και μάλιστα ευτυχώς έγινε άμεση ενημέρωση στις τεχνικές υπηρεσίες και διεκόπη η ροή οξυγόνου. Χωρίς να είμαστε ειδικοί μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τι θα συνέβαινε αν συνεχιζόταν η ροή οξυγόνου και παράλληλα υπήρχε σε εξέλιξη φωτιά. Μετά από μισή ώρα έγινε κατάσβεση. (...) Γίνεται η διερεύνηση και δεν αποκλείουμε τίποτα(...). Να δούμε την έναρξη της φωτιάς και αν υπάρχει υπεύθυνος για τη φωτιά. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί αναφερόμαστε ότι ήταν μέσα ασθενείς με κορονοϊό με high flow, δηλαδή πολύ οξυγόνο. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν παράλληλα με την κατάσβεση άμεσα γιατί μείνανε για ένα διάστημα χωρίς οξυγόνο», είπε σε σχέση με την τραγωδία στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα έχουν θέματα κτιριακά. Δεν είναι τόσο ο εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός διαχρονικά ανανεώνεται. Κτιριακά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόγραμμα. Αυτό που εκπονούμε τώρα και έχει ξεκινήσει εδώ και επτά μήνες είναι ότι τα 350 εκατομμύρια που έχουμε από το ταμείο ανάκαμψης μόνο για κτιριακά, όχι για εξοπλισμό έχει γίνει η καταγραφή των αναγκών ογδόντα νοσοκομείων σε κτιριακές αναβαθμίσεις και σε αυτά τα 80 νοσοκομεία ήδη βγαίνουν τα τεχνικά δελτία για να γίνουν οι διαγωνισμοί», συμπλήρωσε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Vendras