Πολιτικά

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και το ψαλίδισμα των προσδοκιών για νέο, γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και το ψαλίδισμα των προσδοκιών για νέο, γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης

Αύξηση κατώτατου μισθού ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 29/4. Δεν αποκλείεται να φτάσει το 8%.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την άμβλυνση της δυσαρέσκειας που προκαλεί το κύμα της ακρίβειας στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή 29 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την Πέμπτη, οπότε εστάλη στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη η εισήγηση του ΚΕΠΕ ( Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το πρώτο 2%..

Κυβερνητικές πηγές προσδιορίζουν την αύξηση μεταξύ 6% και 7% - προκειμένου, όπως λένε, να καλύψει το ύψος του πληθωρισμού, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων. Αν ισχύσει αυτό, τότε ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, αναμένεται να διαμορφωθεί από τα 663 € που είναι σήμερα στα 703 €, αν η αύξηση είναι της τάξης του 6%, και έως 709 ευρώ αν είναι 7%.

Είναι, ωστόσο, πολύ πιθανό να διαμορφώνεται μεν το παραπάνω κλίμα, αλλά την… τελευταία στιγμή, να «αποφασιστεί» μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 8%, και ακόμα πιο πάνω, προκειμένου ο θετικός αντίκτυπος να είναι μεγαλύτερος και σε έναν βαθμό να περιορίσει, έστω, τις κλιμακούμενες κοινωνικές αντιδράσεις για την ακρίβεια σε λογαριασμούς, καύσιμα και τρόφιμα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν και την πιθανότητα την αύξηση του μισθού να ακολουθήσει και κάποιας μορφής πρόσθετη στήριξη στις επιχειρήσεις όπως μια νέα μείωση εισφορών, ή άλλο μέτρο με ισοδύναμο οικονομικό όφελος.

Πλην της αύξησης του κατώτατου μισθού, πάντως, η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί πολύ συντηρητικά, παρά την κοινωνική ένταση, καθώς όλες οι εκτιμήσεις παγκοσμίως μιλούν για μακρά διάρκεια του πολέμου, η οποία πιθανότατα θα επεκταθεί και στο 2023, με ό,τι σημαίνει αυτό για τον ρυθμό ανάπτυξης ( που ήδη ο κ. Σταϊκούρας κατέβασε στο 3% από 4,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ) αλλά και για την απώλεια εισοδήματος, οι οποίες εκτιμώνται σχεδόν στα 3 δις ευρώ.

Με δεδομένη την απόφαση για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, όλα τα υπόλοιπα θα περάσουν «από κρησάρα», στην περίπτωση που, όπως εκτιμάται, δεν υπάρξουν αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο της Ε.Ε για ευρωπαϊκή βοήθεια στα κράτη μέλη.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το απολύτως κατανοητό κλίμα πίεσης στους πολίτες, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν ξέρουμε καν αν είμαστε στην κορύφωση του κύματος της ενεργειακής κρίσης» σημειώνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, θέλοντας να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών τόσο για τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όσο και για τη συνέχιση οριζόντιων μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup