«Ποιοι είναι οι λόγοι "εθνικής ασφαλείας" που τον οδήγησαν να βάλει την ΕΥΠ να τον παρακολουθεί όσο ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζιτών και επιχειρηματιών;» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στην Κομισιόν φέρνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης την παρακολούθηση δημοσιογράφου στην Ελλάδα
Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τη χρήση του λογισμικού «Predator» στην παρακολούθηση Έλληνα δημοσιογράφου, κατέθεσε την Τετάρτη ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, οικονομικός συντάκτης του CNN Greece και τακτικός συνεργάτης τοπικών και διεθνών μέσων, όπως οι Financial Times, το CNBC κ.ά., ενημερώθηκε στα τέλη Μαρτίου από την ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Citizen Lab, ότι το κινητό του παρακολουθείται, την εποχή που κάλυπτε θέματα όπως το φερόμενο ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά.
Σύμφωνα με την Ερώτηση του κ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν, «τον Δεκέμβριο του 2021, δημοσιεύθηκαν έρευνες της εταιρίας Meta (πρώην Facebook) και του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο που εντόπισαν χρήση του λογισμού παρακολούθησης και στην Ελλάδα». Στη συνέχεια και «καλούμενος να σχολιάσει το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η παρακολούθηση γινόταν από ιδιώτη», ωστόσο, «η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πώς και ποιος χρησιμοποίησε το λογισμικό για να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου».
Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά να μάθει «αν γνωρίζει η Κομισιόν για τη χρήση του λογισμικού “Predator” στην παρακολούθηση του δημ/φου του CNΝ Greece Θανάση Κουκάκη, στην Ελλάδα» καθώς και «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η ανωτέρω περίπτωση παρακολούθησης δημοσιογράφου» και «να αποφευχθεί ή/και να σταματήσει η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης στο σύνολο της ΕΕ».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Θέμα: Χρήση του λογισμού παρακολούθησης «Predator» στην Ελλάδα
Προχθεσινό δημοσίευμα έκανε γνωστό ότι το λογισμικό παρακολούθησης «Predator» χρησιμοποιήθηκε για την συστηματική παρακολούθηση, τουλάχιστον για 10 εβδομάδες, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος και στο παρελθόν (12.8.2020) είχε υποβάλει καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Σημειώνεται ότι η απάντηση της ΑΔΑΕ στην τότε καταγγελία ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους και αφού είχε προηγηθεί η υπερψήφιση τροπολογίας της ελληνικής κυβέρνησης που προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις ύπαρξης ή επίκλησης λόγων εθνικής ασφάλειας, οι πολίτες δεν έχουν πια δικαίωμα ενημέρωσης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους. Τον Δεκέμβριο του 2021, δημοσιεύθηκαν έρευνες της εταιρίας Meta (πρώην Facebook) και του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο που εντόπισαν χρήση του λογισμού παρακολούθησης και στην Ελλάδα. Καλούμενος να σχολιάσει το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η παρακολούθηση γινόταν από ιδιώτη. H Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το πώς και ποιος χρησιμοποίησε το λογισμικό για να παρακολουθήσει το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-Είναι σε γνώση της χρήσης του λογισμικού παρακολούθησης «Predator» στην Ελλάδα ή/και σε άλλα κράτη-μέλη;
-Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η ανωτέρω περίπτωση παρακολούθησης δημοσιογράφου;
-Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να αποφευχθεί ή/και να σταματήσει η χρήση του λογισμικού παρακολούθησης στο σύνολο της ΕΕ;
Πηγή: iEidiseis.gr