Σκληρή μετωπική επίθεση στη ΝΔ, ενίσχυση του φρονήματος του «στρατεύματος» στη βάση σε μία συγκυρία που η ΝΔ βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ, αδιαμφισβήτητη επικράτηση και κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό ταμπλό αλλά και ένα σκληρό μπρα ντε φερ στην αυλαία του Συνεδρίου ως υπενθύμιση πως το 26% που κατέγραψε η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι «παρόν».
Με σαφή κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, μήνυμα πολιτικής αλλαγής και επόμενο ορόσημο την 15η Μαΐου, ημέρα εκλογής του Προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό του Τάι Κβον Ντο.
Ήδη το βράδυ της Κυριακής οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έκαναν «ταμείο» για τα πεπραγμένα του Συνεδρίου, μετά από ένα πλούσιο τετραήμερο που τα είχε όλα: Σκληρή μετωπική επίθεση στη ΝΔ, ενίσχυση του φρονήματος του «στρατεύματος» στη βάση σε μία συγκυρία που η ΝΔ βρίσκεται σε καθοδικό σπιράλ, αδιαμφισβήτητη επικράτηση και κυριαρχία του Αλ. Τσίπρα στο εσωκομματικό ταμπλό αλλά και ένα σκληρό μπρα ντε φερ στην αυλαία του Συνεδρίου ως υπενθύμιση πως το 26% που κατέγραψε η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι «παρόν».
Τα «συμπεράσματα» και τα μηνύματα του Συνεδρίου
1. Εξαιρετικά θετικό μήνυμα τόσο η μεγάλη συμμετοχή στο Συνέδριο, το οποίο ήταν άρτια οργανωμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, όσο και η πρωτοφανής ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα θεματικά τραπέζια, που ήταν ασφυκτικά γεμάτα, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «πλούσιο και γόνιμο διάλογο πάνω στα μείζονα που απασχολούν τους πολίτες». «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει, τόσο ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να συμπυκνώσει τον παλμό και την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο κλειστό του Φαλήρου.
2. Ιδανικό μομέντουμ, καθώς η εξ αναβολής εκπόνηση του Συνεδρίου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, συνέπεσε με την ραγδαία φθορά Μητσοτάκη, την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, το διαρκές κλείσμο της ψαλίδας αλλά και τα νέα δεδομένα που αλλάζουν άρδην την αντίληψη των πολιτών γύρω από το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, το manual του οποίου ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε διαρκή όξυνση των ανισοτήτων και βάθεμα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
3. Η βαθιά πολιτική, αριστερή και ιδεολογική εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με αιχμή και στη Ρόζα Λούξενμπουργκ (Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα) δεν άφησε ιδιαίτερα περιθώρια για πολιτικές διαφωνίες ουσίας από την πλευρά του σώματος των συνέδρων και την «Ομπρέλα», η οποία μετά την καταγραφή δυνάμεων του Σαββάτου και το 26% - έναντι του τουλάχιστον 30% που προεξοφλούσε σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους - αρκέστηκε σε μία μάχη διαδικασιολογίας την ύστατη στιγμή, το απόγευμα της Κυριακής.
4. Αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα. Το καθαρό 74% που έλαβε η πρότασή του για απευθείας εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση μελών του κόμματος λογίζεται λίγο έως πολύ «γενναιόδωρο» προς την πλευρά της μειοψηφίας, δεδομένου ότι εκ των 5.700 συνέδρων, σχεδόν 1.000 δεν προσήλθαν στις κάλπες του Σαββάτου (είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας παραμονής για 4 μέρες στην Αθήνα για τους συνέδρους της περιφέρειας, είτε λόγω καραντίνας στην οποία μπήκαν αρκετοί σύνεδροι λόγω κρουσμάτων), με το τελικό αποτέλεσμα της πλειοψηφίας να εκτιμάται ότι θα υπερέβαινε το 80% σε καθολική ψηφοφορία χωρίς αποχές.
5. Το σαφές πλέον προγραμματικό πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα αποτελεί οδηγό πλέον και προς τους πολίτες αλλά και προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με προοπτική την σύγκλιση και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Οι 5+1 δεσμεύσεις απαντούν «όχι ως σοσιαλισμός αλλά ως μέτρα αποτροπής της βαρβαρότητας που φέρνουν οι νεοφιλελευθερες πολιτικές», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας ενώ συνάμα αποτελούν το «μίνιμουμ» για τη διερεύνηση των όποιων προγραμματικών συγκλίσεων. Ενδιαφέρον ήταν ότι ο Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμό του Συνεδρίου την Κυριακή, επαναφέροντας το σχετικό αίτημα, «αναγνώρισε» πως μπορεί για λόγους τακτικής ένα κόμμα δεν θέλει επί του παρόντος να τοποθετηθεί στο προκείμενο και να ανοίξει τα χαρτιά του, καλώντας τα ωστόσο να λάβει ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση πως «δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης». Επιχείρησε έτσι να εντείνει την πίεση προς το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη...
6. Επόμενο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η κάλπες της 15ης Μαΐου. Τα 61.600 μέλη του κόμματος και όσοι ακόμα εγγραφούν μέχρι την ημέρα εκείνη θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα για να ψηφίσουν για τον Πρόεδρό του. Το στοίχημα της Κουμουνδούρου, αν και δεν έχει βάλει συγκεκριμένο πήχη, είναι μία ακόμα σημαντική αύξηση των μελών με ενδυνάμωση του κόμματος, με μεγαλύτερη αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Η μαζική προσέλευση 40.500 μελών για την εκλογή συνέδρων προοιωνίζει θετική ανταπόκριση του κόσμου. Αντίστοιχα, στις διπλανές κάλπες την ίδια μέρα θα ψηφίσουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στα κομματικά μητρώα μέχρι τις 21/3 για τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ενδιαφέρον είχε η ανοιχτή προτροπή του Αλ. Τσίπρα στα μέλη να μην ψηφίσουν με τα «χαρτάκια» που θα πάρουν από τις τάσεις, αλλά κρίνοντας την αξία των υποψηφίων για την κατάρτιση του κορυφαίου κομματικού οργάνου.
7. Για πρώτη φορά και την ώρα που το φεμινιστικό κίνημα γνωρίζει νέες δόξες εξαιτίας της έκρηξης γυναικοκτονιών και του metoo, ένα κόμμα στην Ελλάδα δεσμεύεται για ίση εκπροσώπηση γυναικών στα όργανά του, με την πρόταση Τσίπρα για 50-50 να γίνεται ομόφωνα αποδεκτή. Αποδεκτές ομόφωνα έγιναν εξάλλου και οι θέσεις της πολιτικής απόφασης του Συνεδρίου.
8. Το θετικό κλίμα και τον παλμό συστράτευσης και αντεπίθεσης για την πολιτική αλλαγή «αμαύρωσε» η μετωπική σύγκρουση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής. Η τροπολογία της «Ομπρέλας» για την αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών ώστε να εγγράφονται ως μέλη και η αδυναμία καταμέτρησης ψήφων με κάλπη στην ψηφοφορία που ακολούθησε, καθώς πολλοί σύνεδροι από την περιφέρεια είχαν ήδη φύγει ή ετοιμάζονταν να φύγουν για το ταξίδι της επιστροφής, ήταν ουσιαστικά αδύνατη, όπως εξήγησε ο Γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στο σχετικό αίτημα Πάνου Σκουρλέτη. Παρά ταύτα, λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα το Συνέδριο, με την μειοψηφία να επιχειρεί μία άτυπη ρεβάνς για το 25% της ψηφοφορίας του Σαββάτου και το όλο θέμα να λύνεται μετά από πυροσβεστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε - και έγινε αποδεκτό - ταυτόχρονα με τις κάλπες για την εκλογή Προέδρου και ΚΕ να στηθεί και ξεχωριστή διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού και στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι Σύνεδροι συμμετείχαν στην ψηφοφορία του Σαββάτου, δηλαδή 4.688.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσα μέλη εγγράφονται στο μεσοδιάστημα θα μπορούν κανονικά να ψηφίσουν στις 15 του μήνα για Πρόεδρο, δεδομένης της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους (με το ισχύον καταστατικό) στην ίδια τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ως εκ τούτου, προκύπτει το ερώτημα: Προς τι τόσος ντόρος; Κομματικός παράγοντας με πολλά χρόνια κομματικής εμπειρίας εξηγούσε πως για μία ακόμη φορά «κόκκινο πανί» αποτέλεσε η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα (με αναφορά σε όσα του είπε μία εργαζόμενη νέο μέλος) για «ανοιχτό σύγχρονο κόμμα» και την διευκόλυνση της συμμετοχής μέσω ψηφιακών εργαλείων. Επομένως, η τρίτη κάλπη που θα στηθεί στις 15 Μάη θα αφορά την πρόταση της πλειοψηφίας και τις τροπολογίες της μειοψηφίας για το θέμα του «σύγχρονου ανοιχτού κόμματος» και τη διευκόλυνση δημιουργίας εγγραφής και συμμετοχής νέων μελών...
Πηγή: iEidiseis.gr