Πολιτικά

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στις 19:00 οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, στις 19.00, θα κάνει ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα τελευταία δεδομένα γύρω από τον κατώτατο μισθό.

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, αναφέρουν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στο επικρατέστερο σενάριο τουλάχιστον 7% - 8%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022. Με βάση αυτό το σενάριο, ο κατώτατος μισθός από 663 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 710 - 716 ευρώ μεικτά.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε και κάποια έκπληξη, ώστε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πάνω και από 8% ώστε να αγγίξει τα 730 ευρώ μεικτά. Άλλωστε αυτό που λέγεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι πως η αύξηση θα είναι γενναία και θα εξαντληθούν τα περιθώρια.

Συνεπώς

  • Με αύξηση 9% : 722 ευρώ μεικτά
  • Με αύξηση 10%: 729 ευρώ μεικτά.

Τι ισχύει για τις τριετίες

Υπενθυμίζεται ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους το Φεβρουάριο του εν λόγω έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό (που τότε είχε μειωθεί στα 586 ευρώ) είχε προλάβει να κατοχυρώσει την πρώτη τριετία, εξακολουθούσε να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10%. Ωστόσο δε μπορούσε να διεκδικήσει προσαύξηση για τη δεύτερη και την τρίτη τριετία.

Αντίθετα οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό ο οποίος σύμφωνα με τους δανειστές έπρεπε να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης.

Αυτή εξάλλου (η καταβολή του μισθού ως μοναδιαία αξία) είναι και η διαφορά «ερμηνείας» της νομοθεσίας, που οδήγησε τον ΣΕΒ να προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της υποχρέωσης καταβολής των τριετιών.

Το ΣτΕ απέρριψε τελικά την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι η εγκύκλιος του 2019 της τότε υπουργού Εφης Αχτσιόγλου είναι καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Δηλαδή απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει νομικά την εγκύκλιο Αχτσιόγλου. Ωστόσο ουσιαστικά δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των τριετιών, γεγονός που στην πράξη οδηγεί στη διάσωσή τους.

Αλλά και το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης των τριετιών, διατυπώνοντας τη θέση του ενώ επισημαίνει ότι δεν απαιτείται νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς οι τριετίες σχετίζονται με το νόμο που τις θέσπισε και όχι με τον κατώτατο μισθό.

Οι μισθολογικές κλίμακες

Επομένως οι μισθωτοί που αμείβονται με τα κατώτατα όριο και πρόλαβαν να κατοχυρώσουν τις τριετίες έως το 2012 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα προϋπηρεσίας που ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού το οποίο μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ' ανώτατο όριο.

  • Έτσι, από την 1η Μαΐου ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό αν είχε συμπληρώσει το 2012 από 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία θα λάβει 703 ευρώ έως 710 ευρώ.
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται από 773 έως 781 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται σε 850 έως 859 ευρώ.
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται από 935 έως 945 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1.039,5 ευρώ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup