Πολιτικά

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Βοηθό – Όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Βοηθό – Όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος

Στην εκπομπή Μεσημέρι με τη Μάριον μίλησε η Δόμνα Μιχαηλίδου για την η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού που θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο εργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Εκτός από την υφυπουργό εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, στο στούντιο με τη Μάριον Μιχελιδάκη βρέθηκαν και οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών και ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας.

Όπως εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, «η πλατφόρμα άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα ώστε οι συμπολίτες μας με αναπηρία να μπορούν να κάνουν αίτηση για προσωπικό βοηθό – δηλαδή, για ένα άτομο της επιλογής τους, το οποίο θα τούς βοηθήσει να ζουν την καθημερινότητά τους όπως εκείνοι επιλέγουν. Είναι σημαντικό, ο Προσωπικός Βοηθός να μην είναι ένα άτομο που θα υποδεικνύεται από το κράτος».

Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

Για τη διαδικασία μέχρι την πιλοτική εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού μίλησε και ο Γιώργος Σταμάτης. «Ουσιαστικά ετοιμάστηκε μέσα σε ενάμισι χρόνο, όταν σε άλλες χώρες το δουλεύανε ήδη 20 χρόνια. Ουσιαστικά ο ΠΒ ετοιμάστηκε σε ενάμησι χρόνο, Αυτό επετεύχθη επειδή υπήρχε συνεννόηση με το αναπηρικό κίνημα, δεν ήρθε η πολιτεία να πει “θα το κάνουμε έτσι”, με τους ανθρώπους που χρόνια περιμένανε τον προσωπικό βοηθό. Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τους ανθρώπους που τούς αφορά άμεσα το θέμα. Έχει επιλεγεί να γίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποία θα μάς δώσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μία υπηρεσία η οποία βασίζεται στο δικαιωματικό και όχι στο ιατρικό μοντέλο», είπε.

Η υφυπουργός εργασίας εξήγησε ότι «η πλατφόρμα άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα (prosopikosvoithos.gov.gr) και θα παραμείνει ανοιχτή έως τα μέσα Μαΐου, ώστε να καταθέσουν όλοι τις αιτήσεις τους. Αρχικά, περίπου 1.000 άτομα θα προσληφθούν στην Αττική ως Προσωπικοί Βοηθοί, όπου και θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του πιλοτικού προγράμματος εντός του καλοκαιριού. Από τον Ιανουάριο, το πρόγραμμα θα επεκταθεί με 1.000 ακόμα Προσωπικούς Βοηθούς, σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Στη συνέχεια, διασφαλίσαμε από τους πόρους του επόμενου ΕΣΠΑ, από το 2024, για την πανελλαδική εφαρμογή του 320 εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Σταμάτης εξήγησε, ακόμα, με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι δικαιούχοι του Προσωπικού Βοηθού, σε περίπτωση που είναι υπεράριθμες οι αιτήσεις. «Υπάρχει ένα μοντέλο ενός αλγορίθμου που θα βγάλει από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων – οι οποίες θα γίνουν μέσα από μία ανεξάρτητη επιτροπή βάσει ενός ερωτηματολογίου. Αυτό που κρίνεται είναι οι ανάγκες του ατόμου ώστε να οδηγηθεί στην ανεξάρτητή του διαβίωση. Ο Προσωπικός Βοηθός δεν έχει να κάνει με την προσβασιμότητα. Έχει να κάνει με το να σε οδηγήσει στην ανεξάρτητή σου διαβίωση και την ένταξή σου στην κοινωνία. Γιατί από την άλλη το κράτος έχει έρθει και, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων καλύπτει, μέσω των επιδομάτων τις υποχρεώσεις του ώστε, οι ανάπηροι να καλύψουνε τις ανάγκες τους», είπε, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να συμπληρώνει ότι, από τις αιτήσεις «κρίνεται και η ανάγκη του ατόμου με αναπηρία, αλλά και το πόσες ώρες έχει ανάγκη με βάση το προσωπικό του πρόγραμμα».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup