Δεν μας εκπλήσσουν φυσικά τα ψέματα και η κοντή μνήμη του κ. Μητσοτάκη, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κοινή δήλωσε προέβησαν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτη Πέρκα, για τον για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει:
Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόμενος σε απόγνωση, λόγω της ταχείας αποδόμησής του από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στο οποίο έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία, πήγε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει αρχικά τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης που έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επανασχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε την περίοδο 2015-2019 και στη συνέχεια την έναρξη κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης (FSRU) που επίσης προωθήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είχε την επάρκεια να πει έστω μια κουβέντα για το ιστορικό αυτών των έργων.
Δεν μας εκπλήσσουν φυσικά τα ψέματα και η «κοντή μνήμη» του κ. Μητσοτάκη, κάτι που επαναλήφθηκε σήμερα στα εγκαίνια της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Του υπενθυμίζουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ:
Ακυρώθηκε το δικό τους υπερδιαστασιολογημένο έργο απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη που προωθούσε με ΣΔΙΤ η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, σε αντίθεση και με τις ανάγκες του Έβρου αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ολοκληρώθηκε ένας σύγχρονος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, όλοι οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί και η νομοθεσία με κεντρικό στοιχείο την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
Τροποποιήθηκε (2017) η περιβαλλοντική άδεια, επανασχεδιάστηκε και εντάχθηκε το έργο ως δημόσιο στο ΕΣΠΑ (2017), δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε η σύμβαση, με παρουσία του τότε Αναπλ.ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου (18.1.2019).
Είναι λοιπόν προφανές ότι σε τίποτα δεν συνέβαλε στα σημερινά εγκαίνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και η μονάδα δεν ήταν δική του δέσμευση, όπως ψευδώς δήλωσε σήμερα στα εγκαίνια. Εξάλλου το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η ένταξη της καύσης των απορριμμάτων στη στρατηγική του και η υποχώρηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει ναρκοθετηθεί με σκάνδαλα και ακραία σπατάλη δημόσιων πόρων για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.
Υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών του εξελίσσεται ταχεία περιβαλλοντική υποβάθμιση στον Έβρο όπως η απένταξη από το ΕΣΠΑ του εμβληματικού έργου αποκατάστασης των μεταλλείων της Κίρκης, η κατάργηση των Φορέων διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου αλλά και του Φορέα Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, στο πλαίσιο του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020.
Το ίδιο έργο βέβαια συνεχίστηκε και στα «εγκαίνια θεμελίωσης» του πλωτού τερματικού σταθμού (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης (FSRU), που παρουσίασε πληθωρισμό εγκαινίων αλλά ύφεση έργων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Θυμίζουμε λοιπόν ότι και αυτό το έργο προχώρησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα η βουλγαρική συμμετοχή στο έργο διασφαλίστηκε μετά από πολλαπλές συναντήσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη, με την ομόλογό τους, Τ. Πέτκοβα, όπου ωρίμασε και ξεκίνησε ταυτόχρονα η κατασκευή ενός άλλου έργου που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας ως πύλη φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Είχε προηγηθεί η κοινή δέσμευση του τότε Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Βούλγαρου ομολόγου του Boyko Borissov κατά τη διάρκεια των εργασιών του Γ' Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών στη Σόφια, στις 02.08.2016.
Ακόμα και η βιωσιμότητα του έργου διασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού, ολοκληρώθηκε το πρώτο market test για τον πλωτό τερματικό σταθμό (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης, όπου υπήρξε δέσμευση ποσοτήτων άρα εγγυήσεις για τη βιωσιμότητά του.
Ο κος Μητσοτάκης με επικοινωνιακές κινήσεις προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησής του, όπως έκανε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όπου δεν παρουσίασε καμία άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Εξάλλου με το νέο χρονοδιάγραμμα ο πλωτός τερματικός σταθμός (ΥΦΑ) Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023 και άρα δεν αποτελεί λύση για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.
Σχετικά τέλος με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «τα έφερε έτσι η ζωή το FSRU Αλεξανδρούπολης να αποκτήσει ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία», του θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργαζόταν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνεργασίες και στο εθνικό μας συμφέρον, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, για να μπορεί σήμερα ο κος Μητσοτάκης να μιλάει για το ότι τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν με ενότητα τη συγκυρία που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς.
Πηγή: iEidiseis.gr