Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 19:35

Υπόθεση Novartis: Καταθέτει αγωγή το Δημόσιο για διεκδίκηση αποζημίωσης – Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αγωγή σε βάρος της εταιρείας Novartis αναμένεται να καταθέσει το ελληνικό δημόσιο, για να διεκδικήσει αποζημίωση για το «σύνολο των παράνομων πρακτικών», όπως προκύπτει από δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αναμένεται να συσταθεί επίσης επιτροπή διαπραγμάτευσης, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα διορίσει δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της», σημειώνει ο κ. Πλεύρης.

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Πλεύρη

Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρία Novartis για το συνόλο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης
  2. έντολη για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και
  3. εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιωσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 19:07

Σχετικά Άρθρα

  • Σοκ στις ΗΠΑ: Έκλεισε τον φίλο της σε βαλίτσα και τον άφησε να πεθάνει από ασφυξία
    Σοκ στις ΗΠΑ: Έκλεισε τον φίλο της σε βαλίτσα και τον άφησε να πεθάνει από ασφυξία

    Γυναίκα απο την Φλόριντα, παγίδευσε σε βαλίτσα τον σύντροφο της ενώ έπαιζαν μεθυσμένοι «κρυφτό», για να τον αφήσει έπειτα να πεθάνει από ασφυξία, ενώ αυτή κοιμόταν στον πάνω όροφο του σπιτιού τους. Η 47χρονη καταδίκαστηκε την Παρασκευή.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσή της στη δίκη, η Μπουν ισχυρίστηκε ότι έπινε με το θύμα το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Τόρες πρότεινε ξαφνικά να παίξουν κρυφτό. Στη συνέχεια, εκείνος μπήκε για πλάκα σε μια μεγάλη βαλίτσα και η Μπουν τον έκλεισε μέσα, συνεχίζοντας το «αστείο» του. Ωστόσο, η Μπουν κατέθεσε ότι είχε την πρόθεση να του «δώσει ένα μάθημα» εξαιτίας της κακοποιητικής του συμπεριφοράς.

    Σύντομα, ο Τόρες άρχισε να δυσκολεύεται στην αναπνοή και να την παρακαλεί να τον ελευθερώσει, όμως εκείνη αρνιόταν.

    Στο βίντεο που τράβηξε η ίδια από το περιστατικό, ακούγεται να τον ειρωνεύεται, υπενθυμίζοντάς του τις φορές που την είχε χτυπήσει, ενώ εκείνος καλεί μάταια το όνομά της σε βοήθεια.

    Τον χτύπησε με ρόπαλο

    Η Μπουν κατέθεσε ότι, ενώ ήταν παγιδευμένος σε βαλίτσα, ο φίλος της απείλησε ότι αν έβγαινε έξω θα «την τελείωνε». Κάποια στιγμή, ο Τόρες προσπάθησε να βγάλει το χέρι του από τη βαλίτσα, όμως εκείνη τον χτύπησε με ρόπαλο για να το τραβήξει πίσω. Φοβούμενη την οργή του εάν τελικά απελευθερωνόταν, η γυναίκα άφησε τον άνδρα στη βαλίτσα και ανέβηκε στην κρεβατοκάμαρα, όπου την πήρε ο ύπνος.

    Η Μπουν κατέθεσε ότι δεν πίστευε πως ο Τόρες θα πέθαινε και θεωρούσε ότι θα μπορούσε να βγει μόνος του.

    Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα και κατέβηκε στο σαλόνι, βρήκε τον άνδρα νεκρό.

    Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Μπουν ότι ήθελε απλώς να του δώσει ένα μάθημα. Παρουσίασαν επίσης μαρτυρίες που υποδεικνύουν ότι ίσως τον είχε σπρώξει τη βαλίτσα με τον Τόρες μέσα, για να πέσει από τις σκάλες.

    Η ανακοίνωση της ποινής της Μπουν έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου, και η γυναίκα αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΗΠΑ:11χρονη έκανε τη νεκρή για να μην τη σκοτώσει ο αδελφός της όπως την υπόλοιπη οικογένειά της
    ΗΠΑ:11χρονη έκανε τη νεκρή για να μην τη σκοτώσει ο αδελφός της όπως την υπόλοιπη οικογένειά της

    Μία 11χρονη στην πολιτεία της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, που είδε την οικογένειά της να πέφτει νεκρή από πυροβολισμούς, κατάφερε να ξεφύγει προσποιούμενη ότι έχει πεθάνει, όπως αποκαλύπτεται από την κατάθεσή της.

    Η 11χρονη από το Φολ Σίτι όπως αναφέρει το CNNi θυμήθηκε ότι ξύπνησε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όταν κοίταξε έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου της, είδε τον πατέρα της, Μαρκ, με αίμα στο κεφάλι και τον 9χρονο αδελφό της με αίμα στο στόμα - και οι δύο κείτονταν στο πάτωμα του διαδρόμου, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Όταν η 7χρονη αδελφή της βγήκε από το κοινό τους υπνοδωμάτιο, η 11χρονη είπε ότι άκουσε άλλον έναν πυροβολισμό, πριν δει τη μικρότερη αδελφή της να πέφτει στο πάτωμα, αναφέρουν τα έγγραφα.

    Η ίδια είπε στους ερευνητές ότι ο δράστης στη συνέχεια ήρθε στο υπνοδωμάτιό της και πυροβόλησε με το όπλο του μία ή δύο φορές, χτυπώντας το χέρι και τον λαιμό της.

    Παρά τον πόνο που ένιωσε η 11χρονη είπε στις αρχές ότι αναγνώρισε το όπλο. Ήταν το ασημένιο πιστόλι Glock του πατέρα της, αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.
    Και αναγνώρισε και τον δράστη. Ήταν ο 15χρονος αδελφός της.

    Η 11χρονη θυμήθηκε ότι είδε τον αδελφό της να πλησιάζει τα πτώματα των άλλων μελών της οικογένειάς της για να δει αν ήταν ζωντανοί, και προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρή όταν στεκόταν δίπλα στο κρεβάτι της.

    Η μητέρα τους, Σάρα και ο 13χρονος αδελφός τους είχαν πυροβοληθεί και σκοτωθεί σε άλλο σημείο του σπιτιού, δήλωσαν οι αρχές.

    Δύο κλήσεις στο 100 για τον ίδιο πυροβολισμό

    Το κορίτσι είπε στους ερευνητές ότι διέφυγε από ένα παράθυρο στο δωμάτιό της, αφού ο αδελφός της έφυγε από το δωμάτιο και τον άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο . Έτρεξε στο σπίτι ενός γείτονα, όπου κάλεσαν το 100.

    Αλλά δεν ήταν η πρώτη κλήση που έλαβε το 911 για τους πυροβολισμούς εκείνο το πρωί.

    Επτά λεπτά νωρίτερα, ο 15χρονος είχε καλέσει ο ίδιος σε βοήθεια, ακούγοντας λαχανιασμένος και δηλώνοντας ότι κρυβόταν σε ένα μπάνιο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Είπε στο τηλεφωνητή του 911 ότι ο 13χρονος αδελφός του είχε σκοτώσει την οικογένειά τους και είχε αυτοκτονήσει, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Ο 13χρονος είχε συλληφθεί να κοιτάζει πορνογραφία το προηγούμενο βράδυ και επρόκειτο να μπλέξει σε μεγάλους μπελάδες, είπε ο 15χρονος στον τηλεφωνητή του 911 ως πιθανό κίνητρο για τους πυροβολισμούς.

    Ο 15χρονος συνελήφθη όταν οι αρχές έφτασαν στο σπίτι. Την Πέμπτη, εμφανίστηκε ενώπιο δικαστηρίου ανηλίκων όπου του απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες για φόνο και μία κατηγορία για απόπειρα φόνου με πυροβόλο όπλο.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Ουάσινγκτον, απαιτείται ακρόαση και έγκριση του δικαστή πριν η υπόθεση μεταφερθεί στο δικαστήριο ενηλίκων.

    Σε ακρόαση την Παρασκευή, οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσημα να μεταφερθεί η υπόθεση του εφήβου στο δικαστήριο ενηλίκων, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μήνες πριν ληφθεί οριστική απόφαση.

    Εάν κριθεί ένοχος και η υπόθεσή του παραμείνει στο δικαστήριο ανηλίκων, θα μπορούσε να κρατηθεί μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Εάν καταδικαστεί και του απαγγελθούν κατηγορίες σε δικαστήριο ενηλίκων, ο έφηβος θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 25 χρόνια έως ισόβια με δυνηατότητα αποφυλάκισης μετά από 25 χρόνια.

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο 15χρονος «δολοφόνησε συστηματικά» τους γονείς του, τα δύο αδέλφια του και μία από τις αδελφές του, επιχείρησε να σκοτώσει την 11χρονη αδελφή του και «σκηνοθέτησε» τον τόπο του εγκλήματος πριν φτάσουν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φάμελλος: Όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, εδώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει
    Φάμελλος: Όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, εδώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει

    Ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετήθηκε για την υπόθεση Novartis, λέγοντας πως «η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων συνεχίζει να πλήττει το Κράτος Δικαίου»

    Μύδρους κατά της κυβέρνησης για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.

    Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, «η κυβέρνηση χωρίς αιδώ πανηγυρίζει επειδή υποθήκευσε μια κατοχυρωμένη διαδικασία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης, που είναι η προστασία μαρτύρων».

    «Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει σεβασμός στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», λέει ο Φάμελλος

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε πως «με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η Novartis υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό εκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό δημόσιο για παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα».

    «Οι μάρτυρες για σημαντικές υποθέσεις πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα»

    Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης συνέχισε λέγοντας ότι «όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, αλλά εδώ ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει».

    Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «οι μάρτυρες για σημαντικές υποθέσεις πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων συνεχίζει να πλήττει το Κράτος Δικαίου για να θρέψει το σύστημα εξουσίας που τη συντηρεί, κάτι που μας απομακρύνει συνεχώς από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Τέλος, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «δυνατός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει σεβασμός στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ισχυρό κράτος Δικαίου προς όφελος της κοινωνίας».

    Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση για την υπόθεση Novartis εξέδωσε νωρίτερα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

    Πηγή: In.gr
  • Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη
    Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη

    Η Νέα Αριστερά τονίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    Ως «μήνυμα ατιμωρησίας» και «προστασίας στους θύτες» βλέπει η Νέα Αριστερά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

    Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    «Μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν»

    Συνεχίζει τονίζοντας πως «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis».

    Κατά τη Νέα Αριστερά, είναι «ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο ‘σκευωρία’»

    Νέα Αριστερά: «Βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα»

    Η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων.

    Τέλος, η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

    Πηγή: In.gr
  • Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα
    Πυρά Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν τρομοκράτες στην Τουρκία - Τι είπε για το χτύπημα στην Άγκυρα

    Λάβρος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στα εδάφη της Τουρκίας για ίδια συμφέροντα. Την ίδια ώρα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντά τους και για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    «Είναι πλέον γνωστό ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος που επέστρεφε από τη Ρωσία μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Είπε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία υπό τον ΟΗΕ για την επιβολή ολοκληρωμένου εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, καθώς οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τον Λίβανο συνεχίζουν να στοιχίζουν εκατοντάδες ζωές καθημερινά.

    Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο αριθμός των χωρών που υποστηρίζουν την έκκληση της Άγκυρας για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ αυξάνεται.

    «Ελπίζουμε να πετύχουμε σε αυτό ως Συμμαχία της Ανθρωπότητας και να ανοίξουμε την πόρτα για διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε.

    Τι είπε για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

    Σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του PKK στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI) στην πρωτεύουσα Άγκυρα, η οποία σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22, σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να «ξεριζώσει τελείως την τρομοκρατία στην πηγή της».

    Μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις PKK/YPG στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

    «Οι τρομοκράτες είναι μαριονέτες. Στόχος μας είναι μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «το PYD/YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας PKK, που προορίζεται να εγκαταλειφθεί, να απομονωθεί».

    Η τρομοκρατική ομάδα που «εκμεταλλεύεται την αστάθεια στη Συρία σπαταλά τις προσπάθειές της για να επιδιώξει την προστασία ορισμένων δυτικών χωρών», πρόσθεσε.

    Στην 40χρονη εκστρατεία τρομοκρατίας του εναντίον της Τουρκίας, το PKK - που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ - είναι υπεύθυνο για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

    To PKK ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα

    Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα σε τουρκική αμυντική εταιρεία, την Τετάρτη 23/10, στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με το Reuters, το PKK σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην εταιρεία TUSAS στην Άγκυρα, που είχε αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Δύο ήταν οι δράστες της επίθεσης - ένας άνδρας και μια γυναίκα -, οι οποίοι εισήλθαν με αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην Άγκυρα, την Τετάρτη 23/10.

    Αμέσως οι υποψίες και οι έρευνες στράφηκαν στο PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση.

    Τελικά οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν ως μέλη του PKK. ΣΥγκεκριμένα επρόκειτο για τη Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek) που ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη και τον Ali Örek, με την κωδική ονομασία «Rojger» που έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ

  • Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων
    Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;», είπε ο Νίκος Παππάς για την αποχώρηση του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

    Για μεθόδευση με σκοπό την κατάρρευση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την απόφαση άρσης της προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

    «Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε λέγοντας ότι «Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με αυτά που κατέθεσαν στην Αμερική. Πρόκειται για τάση εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρξει προστασία στους μάρτυρες. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».

    Ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να πάει στη Δικαιοσύνη απευθείας η υπόθεση. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, γιατί έτσι θα υπήρχαν και περισσότεροι μάρτυρες».

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;»

    Αναφορικά με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη στιγμή που ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα, είπε πως ο πρωθυπουργός ήταν «ασεβής ως προς τους θεσμούς, δειλός γιατί δεν κάθισε να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, διότι εφαρμόζει τον νόμο που εμείς ψηφίσαμε ανελλιπώς από το 2019 και μεταξύ μας, είπα και στην βουλή, τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έπρεπε να τον λέμε «νόμο Παππά - Μητσοτάκη» γιατί τον εφαρμόζει έκτοτε».

    «Προκάλεσε μια πόλωση σε ένα θέμα στο οποίο απομονώθηκε και από την άλλη έχουμε από το τέλος Σεπτεμβρίου ζητήσει ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν υπάρχει. Θα έρθει εδώ ο κ. Φιντάν να τον δει ο κ. Γεραπετρίτης και θα ακούμε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εμείς δεν θα ξέρουμε τίποτα;», είπε ο κ. Παππάς.

    Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ακόμη πως «είναι επιλογή που καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιδεικνύει αλαζονεία που δεν συνάδει με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στην Βουλή. Τι θα κάνει; Θα μπαίνει κάθε μέρα και θα φεύγει;».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση
    Αδέρφια Μενέντεζ: Ο εισαγγελέας αιτήθηκε επανεξέταση των ποινών - Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη αποφυλάκιση

    Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από το δικαστήριο την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης των αδερφών Μενέντεζ, δεκαετίες μετά την καταδίκη τους σε ισόβια, χωρίς αναστολή για τις δολοφονίες των γονιών τους το 1989 στο Μπέβερλι Χιλς.

    Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρη αποφυλάκιση

    Αν ο δικαστής δεχτεί την πρότασή του, ανοίγει ο δρόμος για τα βγουν με αναστολή από τη φυλακή.

    Ο Γκασκόν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις αυξανόμενες εκκλήσεις να εξετάσει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των αδελφών, οι οποίοι εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, αφού καταδικάστηκαν για φόνο πρώτου βαθμού στις δολοφονίες των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ.

    Την τελική απόφαση έχει ο δικαστής, με τον εισαγγελέα να τονίζει πως οι δύο άνδρες έκαναν «ένα ταξίδι λύτρωσης και αποκατάστασης και πλήρωσαν το χρέος τους στην κοινωνία», τόσα χρόνια. Εάν ο δικαστής δεχθεί τη σύστασή του, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ θα μπορούσαν να δικαιούνται άμεση αποφυλάκιση, πρόσθεσε.

    Η πολύκροτη υπόθεση που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

    Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης πρώτης δίκης τους το 1993, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από απληστία, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν ότι οι δολοφονίες έγιναν σε αυτοάμυνα.

    Τα αδέλφια παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν τους γονείς τους, αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική, συναισθηματική και σωματική κακοποίηση.

    Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς. Κηρύχθηκε κακοδικία και σε μια δεύτερη δίκη αποκλείστηκαν τα στοιχεία που οι συνήγοροι υπεράσπισης αποκάλεσαν αποδεικτικά στοιχεία κακοποίησης.

    Η υπόθεση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα μετά το ντοκιμαντέρ του κυκλοφόρησε για την ιστορία των αδερφών Μενέντεζ στο Netflix.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ POOL/ Jill CONNELLY

  • Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη
    Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας με καθυστέρηση ετών – Οι δεσμεύσεις του Γεωργιάδη

    Με αρκετά χρόνια καθυστέρηση αναμένεται να δημιουργηθεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας τον οποίο έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση ήδη από την πρώτη της θητεία είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο για τους ασθενείς ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα ώστε να διευκολύνονται στις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από το σύστημα υγείας.

    Δέσμευση Γεωργιάδη για το καλοκαίρι του 2025

    Αρκετά χρόνια μετά όμως από τις δεσμεύσεις που έχουν διατυπωθεί, ο φάκελος ακόμη δεν είναι έτοιμος παρότι επιχειρείται αυτή την περίοδο να ξεκινήσει και η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός υγείας πάντως Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύεται ότι το καλοκαίρι του 2025 ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα είναι πραγματικότητα.

    «Το επόμενο καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς. Όσοι κάνουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, τα στοιχεία τους θα μπαίνουν στον ηλεκτρονικό φάκελο και από εκεί και πέρα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους, ο γιατρός θα μπορεί να το γνωρίζει» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

    Στην τελευταία προσπάθεια να δημιουργηθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ήταν υποχρεωτική η δημιουργία και του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών από τους γιατρούς που θα αναλάμβαναν ρόλο στο νέο σύστημα.

    Όμως επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού «κόλλησε», μαζί του «κόλλησε» και η δημιουργία του φακέλου. Έτσι σήμερα σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ και όσοι έχουν αποκτήσει, αυτός δεν ενημερώνεται αφού ουσιαστικά έχει «παγώσει».

    «Πάγωσε» η ψηφιοποίηση των φακέλων στα νοσοκομεία

    Στο μεταξύ μπλόκαρε και το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των ιατρικών φακέλων των ασθενών στα νοσοκομεία, που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν λίγο καιρό.

    Ο περιβόητος ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας των ασθενών, θα ξεκινούσε σταδιακά μέσα στα νοσοκομεία αφού θα ψηφιοποιούνταν όλα τα αρχεία με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Το έργο έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να σκανάρουν εκατομμύρια στοιχεία με φακέλους ασθενών ώστε να ψηφιοποιηθούν όλα τα δεδομένα.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ενώ για πρώτη φορά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει παγώσει τη διαδικασία και οι ομάδες που θα ξεκινούσαν το έργο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Να τονιστεί ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν ειδοποιηθεί από το υπουργείο υγείας από τον περασμένο Αύγουστο και έχουν ετοιμάσει ειδικούς χώρους συγκέντρωσης των φακέλων, όπου και θα εργαστούν τα στελέχη για την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών.

    Όμως τα ειδικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση τους, δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

    Αλλά το ζήτημα είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. η οποία έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ κατά τη συνήθη τακτική η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πάντως το έργο πρέπει να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2026.

    Να σημειωθεί εδώ ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών όταν θα είναι έτοιμος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών από τα φάρμακα που έλαβαν μέχρι τις νοσηλείες και τις επεμβάσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει. Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι με κωδικό αλλά και οι γιατροί τους οποίους θα πρέπει να δίνουν έγκριση προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν στο ψηφιακό τους αρχείο.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο