Πολιτικά

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Τα θετικά μηνύματα και η εντυπωσιακή «αφωνία» για την Τουρκία

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Τα θετικά μηνύματα και η εντυπωσιακή «αφωνία» για την Τουρκία

Πώς αποτιμούν κυβερνητικά στελέχη την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Όσα τους προβληματίζουν.

Mε θετικό πρόσημο για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αλλά και με θολό το τοπίο σε σχέση με την τύχη του τουρκικού αιτήματος για αναβάθμιση των υπαρχόντων αμερικανικών αεροσκαφών και για αγορά 40 νέων F-16 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Τόσο η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και η ομιλία του στο Κογκρέσο αλλά και οι κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τους αξιωματούχους της υπερδύναμης να υπερθεματίζουν για τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων αλλά και τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, δεν διέφυγε της προσοχής της ελληνικής αποστολής η απροθυμία του κατά τα λοιπά εξαιρετικά ομιλητικού προέδρου Μπάιντεν να αναφερθεί στην Τουρκία. Στάση, που όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, προφανώς συνδέεται με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της με την Άγκυρα, σε μία στιγμή που παραμένει ανοικτό το θέμα της τουρκικής απειλής για βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κι ενώ καταφτάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές και συναντήσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης, και κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο, επέλεξε να τα πει έξω από τα δόντια για το Κυπριακό και με πιο προσεκτικό, αν και σαφή, σε σχέση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό αλλά και τις αμερικανικές αποφάσεις για τα F-16. «Είναι σημαντικό, όταν λαμβάνετε αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να παραμείνουν με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες», είπε χαρακτηριστικά.

Εξίσου ενδεικτικά είναι και τα σχόλια κυβερνητικών πηγών μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης.

Με δεδομένο, πάντως, ότι πλην του πρωθυπουργού, σειρά επαφών είχαν στην Ουάσιγκτον και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, θα έχει ενδιαφέρον τί ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες και σε ποιο βαθμό προχώρησαν οι συζητήσεις για την προμήθεια των αμερικανικών F-35, την οποία προανήγγειλε ο κ Μητσοτάκης.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup