Πολιτικά

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να τηρούν ισορροπημένη στάση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να τηρούν ισορροπημένη στάση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας κάλεσε τις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

O εκνευρισμός που έχει προκαλέσει στηνΆγκυρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αντανακλάται και σε δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού καλύπτεται από τα τουρκικά μέσα, όχι όμως σε κεντρική θέση και όχι με θετική προσέγγιση. Ορισμένα μάλιστα δημοσιεύματα «διανθίζονται» με σεναριολογία έως και για σχέδια κοινής επίθεσης Ελλάδας και ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον γίνονται επίσης αναφορές στο ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών F-35, με την Haberturk να σχολιάζει ενδεικτικά ότι «η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη που η Τουρκία δεν πήρε F-16 και βγήκε από το πρόγραμμα των F-35 και αυτό το βλέπουν ως ευκαιρία». Ο ανταποκριτής του Haberturk έκανε δε λόγο για «σόου» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Για το θέμα, απαντήσεις έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 αποτελεί μια επιβράβευση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο έρχεται ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες.

Μιλώντας στο STAR, o υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσει την απόκτηση νέων F-16 από την Τουρκία.

O Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για επίσκεψη στις ΗΠΑ με εξαιρετικά αποτελέσματα και πως οι συζητήσεις εξελίχθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο για την Ελλάδα.

Προανήγγειλε, δε, ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία για τις θάλασσες, η οποία θα ανακοινωθεί από κοινού με τις ΗΠΑ εντός του Ιουνίου. Ο ίδιος απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα για την πρωτοβουλία αυτή, την χαρακτήρισε ωστόσο εξαιρετικά σημαντική.

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν είχε αντιτουρκικό χαρακτήρα και δήλωσε έκπληκτος για τις έντονες αντιδράσεις των γειτόνων.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίκεν ο κ. Δένδιας σημείωσε πως αναφέρθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, από την Τουρκία και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, σχολίασαν νωρίτερα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές, με τον κ. Μπλίνκεν «τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία».

«Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα "3+1". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη» ενημερώνουν οι πηγές και συμπληρώνουν:

«Ακόμα, εξετάσθηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα για την μείωση των ρύπων και την περαιτέρω έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει διμερής συνεργασία για την προστασία των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καταλήγουν οι πηγές.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup