Πολιτικά

Σάλος με την αναφορά Μητσοτάκη στους νέους: «Σκοπός δεν είναι πόσα λεφτά θα βγάλω - Να δούμε τη ζωή μας ολιστικά»

Σάλος με την αναφορά Μητσοτάκη στους νέους: «Σκοπός δεν είναι πόσα λεφτά θα βγάλω - Να δούμε τη ζωή μας ολιστικά»

Αντιδράσεις μετά τη νέα αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι ο μισθός δεν είναι το μοναδικό κίνητρο και πρότεινε ολιστική αντιμετώπιση της ζωής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με νέους στο πλαίσιο του 12ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας και, για άλλη μια φορά, η αναφορά του στους μισθούς προκάλεσε αντιδράσεις.

«Είναι χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και από κει και πέρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα των χαμηλών απολαβών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μίλησε για ολιστική αντιμετώπιση της ζωής και σημείωσε ότι δεν είναι σκοπός το ύψος του μισθού καθώς δεν αποτελεί το μοναδικό κίνητρο.

«Η Ελλάδα, το έχω πει πολλές φορές και παρότι της αντιπολίτευσης της αρέσει να μου ασκεί κριτική γι' αυτό, θα επιμείνω σε αυτό, μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής και σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα αυτά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όπου ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Ηλιόπουλος για Μητσοτάκη: «Επικίνδυνος, κυνικός και προσβλητικός»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του στα social media αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010, αλλά και η ανεργία νέων είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Στην ανάρτησή του έγραψε:

«Το «πολλές και καλές δουλειές» έγινε «δεν έχει σημασία πόσα λεφτά βγάζεις». Αυτά είπε ο Μητσοτάκης στην χώρα που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010, στην χώρα με την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη. Επικίνδυνος, κυνικός και προσβλητικός #ολιστικη_ζωη».

Τσακαλώτος: Να παραιτηθεί και φιλοσοφεί σε μια παραλία

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «σημασία δεν έχει ποσά λεφτά βγάζεις να δούμε την ζωή μας πιο ολιστικά».

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Το να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «στην Ελλάδα έχουμε οικογένεια και φίλους που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη» είναι προκλητικό. Αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως φαντάζεται την «φιλελεύθερη» κοινωνία: Δεν χρειάζεται κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχει η έννοια του κοινωνικού μισθού, δεν υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων, δεν υπάρχει προθυμία να γίνει μια κατανομή των κινδύνων στην κοινωνία. Σαν να έχει κολλήσει σε μια ταινία του 1960 με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος και μοναδικό επίκεντρο την οικογένεια και τους φίλους. Είναι ένα όραμα που δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε δίκαιο. Απλά αποκρουστικό.

Το να συνεχίζει όμως ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και του πληθωρισμού την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «σημασία δεν έχει ποσά λεφτά βγάζεις να δούμε την ζωή μας πιο ολιστικά» είναι εξοργιστικό. Αν θέλει να δίνει τέτοιες συμβουλές ας παραιτηθεί, να αναλάβουμε εμείς που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων και έχω να του προτείνω διάφορες παραλίες για να πάει να φιλοσοφήσει το καλοκαίρι. Ίσως σε κάποιες από αυτές να μην έχει πάει ήδη».

ΚΝΕ για Μητσοτάκη: Δεν μπορεί να «διαβάσει» το μήνυμα της οργής μιας γενιάς

Έντονα αντέδρασε η ΚΝΕ, που σχολίασε ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να «διαβάσει» το μήνυμα της οργής μιας γενιάς που ζει εδώ και χρόνια, μέσα σε έναν «φαύλο κύκλο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΝΕ:

«Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε μία ακόμα από τις αρκετές -στεγανοποιημένες και σε ελεγχόμενο περιβάλλον- «συναντήσεις με νέους» απέδειξε, για άλλη μια φορά, με τα λεγόμενά του, ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τους πραγματικούς προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της νέας γενιάς.

Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να «διαβάσει» το μήνυμα της οργής μιας γενιάς που ζει εδώ και χρόνια, μέσα σε έναν «φαύλο κύκλο», σπουδάζει και δουλεύει με όρους χειρότερους από αυτούς που γνώρισαν οι γονείς της, μιας οργής που εδώ και καιρό «σιγοβράζει» και πλέον αρχίζει να «φουντώνει».

  1. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί, για παράδειγμα, ότι παρουσίασε ως καινοτόμες και ελπιδοφόρες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτές ακριβώς τις πολιτικές που καταδίκασαν οι φοιτητές μόλις πριν λίγες μέρες, αναδεικνύοντας σε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές την Πανσπουδαστική Κ.Σ. και στέλνοντας στη 2η θέση την κυβερνητική ΔΑΠ, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες;

  2. Πρόκειται για την πολιτική του «Πανεπιστημίου Α.Ε.», στο οποίο οι ιδιώτες θα εμπλέκονται στα πάντα και οι φοιτητές θα πληρώνουν για τα πάντα. «Δεν είναι ανάγκη οι φοιτητικές εστίες να είναι δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάτι που, άλλωστε, έχει ήδη υλοποιηθεί σε πολλές πόλεις... Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο στο οποίο τα τμήματα θα ανοίγουν, θα κλείνουν και θα συγχωνεύονται διαρκώς, με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας τους φοιτητές «ξεκρέμαστους», ενώ, για όσο μένουν ανοιχτά, θα επωμίζονται για λογαριασμό των επιχειρήσεων το καθήκον της έρευνας, με σκοπό, όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά την απόκτηση «πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα».

  3. Τι να σχολιάσει κανείς για τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τις «καλές δουλειές» και τους «καλούς μισθούς», την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΦΚΑ μόλις πριν λίγες μέρες, το 34,2% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα (770.823 άτομα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέοι και νέες) λαμβάνει μισθό μόλις 468,40 ευρώ μικτά ή 398,20 ευρώ καθαρά… Λίγη ντροπή δε βλάπτει!

  4. Οι κούφιες φράσεις και οι φλυαρίες περί «καινοτόμου επιχειρηματικότητας», «start up», «clusters» κ.λπ. έχουν πλέον «ξεθωριάσει» μετά από μια δεκαετία χρήσης και δεν πείθουν πια κανέναν. Άλλωστε, είναι πλέον και στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι πιθανότητες τέτοια εγχειρήματα να αποτύχουν αφήνοντας, μάλιστα, τους επίδοξους «νέους επιχειρηματίες» καταχρεωμένους, είναι συντριπτικές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος του για την… επόμενη τετραετία είναι να κάνει τους νέους «πρωταγωνιστές». Τον ενημερώνουμε ότι η νεολαία δεν πρόκειται να περιμένει τις «τετραετίες» ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος της καθεμιάς από τις οποίες μετράει πάντα αυτά που έχασε.

«Πρωταγωνιστές» γίνονται οι νέοι και οι νέες στον καθημερινό αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για όλα εκείνα, δηλαδή, που δεν «χωρούν» στο βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup