Πολιτικά

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Σαρωτική απάντηση σε όποιον θεωρεί ότι τα σύνορα επαναχαράζονται

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για Τουρκία: Σαρωτική απάντηση σε όποιον θεωρεί ότι τα σύνορα επαναχαράζονται

«Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

Με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία.

Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση.

Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της Γερμανίας

Νωρίτερα, τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Γερμανία στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν επιμείνει η Τουρκία, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός είπε: «Ξεκαθάρισα στον καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα μέλος της ΕΕ σε ένα άλλο μέλος της ΕΕ από ένα τρίτο κράτος που έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας. Αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος και ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το προβάλλουν παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και αποδομούμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας. Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν ταιριάζει στην χώρα την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία χάνει μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός , προσθέτοντας ότι το τελευταίο διάστημα προβαίνει σε κινήσεις παντελώς απρόκλητες και αδικαιολόγητες.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας. Τα επιχειρήματά της αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο στην επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ. Είναι μία συζήτηση στην οποία δεν έχουμε λόγο να εισέλθουμε. Δεν θα μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Κι αν μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, είναι δικό της ζήτημα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και είναι δικαίωμα και υποχρέωσή της να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς το συμφέρον της χώρας μας» πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια και τα καύσιμα

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.

Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.

Για την βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».

Για τις εκλογές

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε πόσες από τις προβλέψεις του κ. Τσίπρα έχουν επιβεβαιωθεί και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, μία αντιπαράθεση αξιών, αρχών και θέσεων, λιγότερη πόλωση και προκλητικές αναφορές που ανήκουν σε άλλες εποχές. «Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τη δική της μοναχική διαδρομή, θα κριθεί και αυτή στις εκλογές», πρόσθεσε.

Για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων

«Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ενα πακέτο το οποίο όπως γνωρίζετε συζητείτο εδώ και εβδομάδες αλλά βρήκαμε κοινό τόπου λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες κάποιων κρατών μελών. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην ΕΕ και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με το δίκτυο φ.α. Της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για την Βουλγαρία. "Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου δόθηκε εντολή στην επιτροπή να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Η συζήτηση είναι σύνθετη, είπε και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης που πήρε την έγκριση της Κομισιόν.

Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους είπε αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Όσοι μας ακούσαν κριτική, είπε για την αντιπολίτευση όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν ήταν απόντες.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οδηγεί νομοτελειακά οδηγεί σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει. Όπως είπε, η Ευρώπη έχει υποχρέωση να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό έκανε. «Έχει κόστος. Και για μας, αλλά μεγαλύτερο για τη Ρωσία» σημείωσε.

Σε ερώτηση τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για την ελληνική ναυτιλία το εμπάργκο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων θα μεταφέρεται λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, όχι όμως προς τρίτες χώρες. «Από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να μιλήσει με τη συνείδησή του αν θέλει να εμπλακεί και να μεταφέρει πετρέλαιο υπ αυτές τις συνθήκες από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup