Πολιτικά

Aχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει την κοινωνία από την ακρίβεια

Aχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει την κοινωνία από την ακρίβεια

«Η κοινωνική αναγκαιότητα επιβάλλει το αίτημα της κοινωνικής αλλαγής», είπε η Έφη Αχτσιόγλου για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές.

Ευθείες «βολές» της Έφης Αχτσιόγλου κατά της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για τις εξελίξεις στο χώρο της Πανεπιστημιακής Παιδείας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι μείζον το ζήτημα καθώς ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,7% ο εναρμονισμένος δείκτης, δηλαδή ο εθνικός δείκτης περιμένουμε να είναι ακόμα περισσότερο, περιμένουμε να είμαστε και αρκετά πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Νομίζω ότι η περιγραφή της κατάστασης περιττεύει, οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλύτερα αυτή την οικονομική ασφυξία που βιώνουν και τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, σε όλο το φάσμα και στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης και η ενέργεια βέβαια είναι είδος πρώτης ανάγκης», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και συνέχισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη κυβερνητική ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, γιατί για εννέα μήνες είχαμε μία σοβαρή κυβερνητική αδράνεια για κρίσιμες παρεμβάσεις, ρυθμιστικές, στον πυρήνα του προβλήματος δηλαδή και δημοσιονομικές, σε μέτρα που θα έπρεπε να είναι έξυπνα και να είναι αποδοτικά, φορολογικά μέτρα».

Στη συνέχεια η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Από τη δικιά μας την πλευρά επιμένουμε εδώ και πολύ καιρό ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και των πετρελαιοειδών.

Είμαστε πρώτοι στην χονδρεμπορική, όπως ξέρετε, θα έπρεπε να έχει υπάρξει εδώ και μήνες παρέμβαση στην αγορά, ώστε να υπάρξει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και στη λιανική και πλαφόν στα κέρδη των εταιριών που συσσωρεύουν υπερκέρδη όλη αυτή την περίοδο.

Το πλαφόν θα έπρεπε να είχε ένα όριο που θα αφαιρούσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να σωρεύουν υπερκέρδη. Άρα είναι μία παρέμβαση που δημοσιονομικά δεν είναι μία “βαριά” παρέμβαση. Αυτή την παρέμβαση η κυβέρνηση δεν την κάνει, στην πρώτη περίοδο αρνιόταν την ύπαρξη του προβλήματος, θεωρώ ότι υποτίμησε πολύ την έκταση του ζητήματος και στη συνέχεια προσέφυγε στην Ευρώπη για να ζητήσει την παρέμβασή της, η οποία όμως δεν κάνει μία συνολική παρέμβαση. Κάθε κράτος κοιτάει στο εσωτερικό του να πάρει μέτρα προστασίας.

Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να υπάρχουν δύο κομβικά μέτρα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μιλάμε για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και το φυσικό αέριο και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν αυτοκίνητο δεν είναι πλούσιοι, ούτε ανήκουν στα ανώτατα εισοδήματα, είναι μέσοι άνθρωποι και εργαζόμενοι.

Ο πληθωρισμός δεν χτυπάει με τον ίδιο τρόπο όλους τους ανθρώπους, εμείς βλέπουμε ένα δείκτη, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι επιβαρύνονται με τον ίδιο τρόπο, ένα λαϊκό νοικοκυριό δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του στα είδη πρώτης ανάγκης, από ότι ένα νοικοκυριό ανώτερων εισοδημάτων.

Άρα αν γίνονταν παρεμβάσεις σαν αυτές που προαναφέραμε και που γίνονται σε άλλα κράτη, θα είχαμε πολλαπλάσιο όφελος για τα αδύναμα νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα».

Η Έφη Αχτσιόγλου συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Όμως υπάρχει και ένα είδος υποκρισίας εδώ, όταν η κυβέρνηση κάνει επιλογές οικονομικές, φορολογικές που στοχεύουν στα ανώτατα εισοδήματα, για παράδειγμα να καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορά ανώτατες περιουσίες και κοστίζει δημοσιονομικά, είναι ένα μέτρο που επιλέγεις να ελαφρύνεις συγκεκριμένες μερίδες και δεν αφορά την κοινωνική πλειοψηφία και μετά λέει ότι δεν έχει το περιθώριο για να βοηθήσει τους πολλούς. Είναι λοιπόν ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων, με ταξικό πρόσημο.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι δεν πρόκειται να λάβει μία απόφαση αναστολής του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες, οι μειώσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα, είναι ένα μέτρο “εσωτερικό”, το επέλεξαν να το πάρουν για να προστατέψουν τον κόσμο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν το παίρνει αυτό το μέτρο, έχει κόστος ενάμιση δισ. το χρόνο, όταν άλλες επιλογές της κυβέρνησης όπως να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση, αυτό επίσης κοστίζει ενάμιση δισ.το χρόνο. Γιατί λοιπόν κάνει μία επιλογή που θα ευνοήσει (και αν συμβεί και αυτό) ελαχίστους και δεν κάνει μία άλλη επιλογή που θα ευνοούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Άρα πρέπει να μπαίνουν τα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά στο μεταξύ πρέπει στο εσωτερικό να παίρνεις μέτρα προστασίας. Η Γαλλία για παράδειγμα, παρεμβαίνει και βάζει πλαφόν την τιμή της ενέργειας».

Επεισόδια στο ΑΠΘ

Επίσης η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ, κάνοντας την εκτίμηση ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει σειρά επιλογών υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και έχει επιλέξει τακτικές όξυνσης, αναφερόμενη στην εκτόξευση με ευθεία βολή αστυνομικού που τραυμάτισε σοβαρά φοιτητή. Πρόσθεσε ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί με διαβούλευση να λύσει τα ζητήματα που την αφορούν.

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η εμπλοκή στην πρώτη γραμμή του πολέμου με αποστολή πολεμικού υλικού, είναι το βασικό σημείο αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «έτσι η χώρα μπαίνει στο κέντρο του προβλήματος, και δείχνει πρόσδεση και αφοσίωση στο άρμα των ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα με όρους απτών αποτελεσμάτων».

Εκλογές

Επανέλαβε το αίτημα για εκλογές διότι όπως είπε «υπάρχει ένα όριο κοινωνικής αντοχής για τον κόσμο, μία γενικευμένη ανασφάλεια και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στην οικονομική καθημερινότητα, γιατί έχουμε μία κυβέρνηση που δεν μπορεί και δεν θέλει να λάβει εκείνα τα κρίσιμα μέτρα που θα την προστατέψουν, άρα είναι η κοινωνική αναγκαιότητα που επιβάλλει το αίτημα της κοινωνικής αλλαγής».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup