“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” λέει ο θυμόσοφος λαός και σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι αρχίζει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αν και στην περίπτωση της Εύβοιας οι διαδικασίες “έτρεξαν” με μεγαλύτερη ταχύτητα στην περίπτωση της Ηλείας δεν συνέβη το ίδιο. Χθες στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο και τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας συζητήθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.
Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή επίσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), κ. Δ. Σκάλκου, του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις, κ. Δ. Νικολάου, του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικού υπεύθυνου της μελέτης, κ. Γ. Πετράκου, και του αντιπροέδρου του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Λεβέντη.
Τα επιμέρους θέματα αυτού του σχεδιασμού συζητήθηκαν και μένει να δούμε αν θα προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς. Το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές είναι μπροστά - ίσως και το φθινόπωρο - πιθανόν να αποτελέσει κίνητρο για επίσπευση των διαδικασιών. Ειδάλλως πολύ φοβόμαστε ότι παρά τις καλές προθέσεις στα λόγια, δεν θα ακολουθήσουν έργα.
Μένει να το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν με τις πράξεις τους οι κυβερνώντες…
Γεωργιόπουλος: "Η Ολυμπία έχασε πολλές ευκαιρίες, το 2004, το 2007 μπορεί όμως αυτή την καταστροφή να την κάνει ευκαιρία"
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στη σύσκεψη για ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που έγινε υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου έγινε μια σύσκεψη - συζήτηση που αφορά ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πάνω σε μια κατατεθειμένη πρόταση – ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου μας, πριν ακόμη την καταστροφική πυρκαγιά, που βασίζεται σε μια σειρά από στρατηγικά σχέδια (ΟΧΕ, ΣΒΑΚ, ΣΦΗΟ, Στρατηγικό Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού) σε τρόπο ώστε να βρισκόμαστε σ’ ένα επίπεδο ωριμότητας του σχεδιασμού μας με συγκεκριμένες, απτές κατευθύνσεις και άξονες.
Είναι γνωστή η χρόνια εγκατάλειψη και η μη προαγωγή του πολιτιστικού αποθέματος της Ολυμπίας. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 προστίθεται και η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό μας υποχρεώνει να ανασχεδιάσουμε και να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες και τους άξονες παρέμβασής μας. Είμαστε περήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί με συντονισμένες προσπάθειες, από κοινού με την Περιφέρεια, αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από το κεντρικό κράτος. Καταφέραμε, σ’ αυτή την ανάγκη της Ολυμπίας, να κάνουμε κοινωνούς όλους τους φορείς, από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς και νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που άπαντες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς διαπίστωσαν ότι το επίπεδο προετοιμασίας και ωριμότητας ήταν πολύ υψηλό.
Σήμερα στη σύσκεψη συμφωνήσαμε ότι στα μέσα Ιουλίου, ακολουθώντας έναν οδικό χάρτη, θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία η 3η μας μεγάλη συνάντηση και πάνω σ’ ένα πρώτο σχέδιο με το σύνολο των τοπικών φορέων του κεντρικού κράτους, των εμπλεκομένων Υπουργείων, των αυτοδιοικητικών φορέων, Επιμελητηρίων, τοπικών θεσμών και κάθε παραγωγικού φορέα, προκειμένου να εμπλουτιστεί το σχέδιο μέσα από τον διάλογο, με προτάσεις και ιδέες των φορέων που γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από κάθε άλλον.
Η Ολυμπία έχασε πολλές ευκαιρίες, το 2004, το 2007 μπορεί όμως αυτή την καταστροφή να την κάνει ευκαιρία».
Αυγερινοπούλου: "Εμβληματική πρωτοβουλία που θα αναμορφώσει ολιστικά την Αρχ. Ολυμπία"
Σε δήλωσή της μετά τη σύσκεψη η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου ανέφερε τα εξής:
«Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μια ακόμη σημαντική συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια των τεχνικών και εσωτερικών συναντήσεων που έχουμε υλοποιήσει, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός του σπουδαίου έργου της ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής. Ενός έργου που γίνεται υπό την «ομπρέλα» της Κυβέρνησης και την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και με αρωγό τη διαΝΕΟσις, έναν ιδιωτικό φορέα με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και το σχέδιο που καταρτίζεται - με σταθερά βήματα και συνεκτικά - θα αναμορφώσει ολιστικά την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά, και θα αντανακλά το όραμα για την περιοχή μας την επόμενη δεκαετία. Θα επιτρέψει να συνδεθεί η Αρχαία Ολυμπία με την πραγματική οικονομία και να κεφαλαιοποιήσει τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού που πρεσβεύει διεθνώς.
Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο, έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και σύνδεση με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας, ενώ εισηγήθηκα την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ηλεία και τη δημιουργία κτιριακών υποδομών για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών, κάτι για το οποίο βρίσκομαι σε επικοινωνία και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη. Προτεραιοποίησα, ακόμη, την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη βελτίωση του αστικού ιστού και των οδικών συνδέσεων, από τις οποίες ξεχωρίζουν η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα, καθώς και της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Επικούριο Απόλλωνα. Κατέθεσε δε σειρά προτάσεων για τη θωράκιση της περιοχής έναντι των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της Αρχαίας Ολυμπίας και των Τοπικών Κοινοτήτων της.
Η ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Ολυμπίας αποτελεί μια πολυμερή διαδικασία που απαιτεί την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της τοπικής κοινωνίας για να επιτευχθεί. Θα ακολουθήσουν επόμενες συναντήσεις εργασίας επί του θέματος και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία» κατέληξε η κα Αυγερινοπούλου.
Τζαβάρας: "Ικανοποιημένος από τη σύσκεψη"
Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψη δήλωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
«Είμαι ικανοποιημένος από τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης για το σχέδιο ειδικής ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας (όπως το είχε υποσχεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός). Η συζήτηση διεξήχθη υπό την διεύθυνση του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τριαντόπουλο.
Ελπίζω ότι όσα ελέχθησαν, θα υλοποιηθούν με σχέδιο και λογισμό που θα υπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και όλης της Περιφέρειας, με γνώμονα και σκοπό την παραγωγική αξιοποίηση του συμβολικού κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στην Αρχαία Ολυμπία, στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.
Θέλω κυρίως να υπογραμμίσω το γεγονός ότι μέσα από αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δεν θα επιδιωχθεί η κατανάλωση οικονομικών πόρων για έργα βιτρίνας ή αποσπασματικές παρεμβάσεις για λόγους άγονου εξωραϊσμού, που δεν συνδέονται με μια συνολική προοπτική ανάπτυξης (βλ. ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, όπου ακόμα προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποιος δαιμόνιος νους επινόησε όλη αυτή τη σύνθεση που μάλλον θα δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών παρά θα ικανοποιήσει υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες).
Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες της Ηλείας, είναι πώς θα συγκροτήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με καθοριστική επίδραση στην οικονομία της περιοχής, υπό την έννοια ότι θα κινητοποιήσουμε παραγωγικές δυνάμεις, θεσμούς, οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό υπό το έμβλημα της Αρχαίας Ολυμπίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα της Ηλείας.
Θεμελιώδης επιδίωξη αυτού του σχεδίου δεν μπορεί παρά να είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να παραχθεί πλούτος που θα διαχυθεί ισότιμα στην τοπική κοινωνία. Δε νοείται αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς να προκύπτει άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μεγέθυνση της οικονομίας. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τους πόρους που θα διατεθούν για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε ΟΧΕ-το ασήμαντων μικροπαρεμβάσεων που γίνονται για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού, καθώς και πελατειακού χαρακτήρα ατομικών εξυπηρετήσεων.»