Για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα και όχι μόνο μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε στο MEGA ότι «σε μία εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα για την ακρίβεια. Στα μέτρα που αντέχει ο προϋπολογισμός θα γίνει παρέμβαση για να ανακουφιστούν οι πολίτες, στο μέτρο του εφικτού. Κοιτάμε πάντα την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουμε και διορθώνουμε ό,τι δεν πηγαίνει καλά. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αδικήσει κανέναν, σκοπός είναι να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας όσο περισσότερο μπορούμε, διαχειριζόμενοι μία παγκόσμια αναταραχή. Η Ελλάδα είναι σε μία καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε αρχικά.
Σε εκείνο το σημείο ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ήταν και παραμένει πολύ υψηλός», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οριζόντια μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων δεν θα υπάρξει. […] Το αίτημα για οριζόντια μείωση του φόρου προσκρούει στην οικονομική μας πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μία, τη μεριά των πολιτών που θέλουν λιγότερους φόρους και του κράτους που δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο», σημείωσε.
Στο κυνήγι της αισχοκέρδιας
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «οι πρατηριούχοι έχουν αναδείξει το κομμάτι των πρατηρίων που πουλάνε βενζίνη κάτω της τιμής του διυλιστηρίου. Νόμος που να απαγορεύει να πουλάς φθηνότερα δεν υπάρχει. Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης και η ΔΙ.Μ.Ε.Α (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) κάνουν καθημερινούς ελέγχους, ωστόσο δεν μπορούμε να βάλουμε πρόστιμο σε κάποιον που πουλά φθηνότερα. Μπορούμε να βάλουμε πρόστιμο σε κάποιον που πουλά ακριβότερα».
Για την αισχροκέρδεια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ο νόμος για την αισχροκέρδεια, που έχουμε ψηφίσει, αφορά στην δημοσίευση της επιχείρησης που έχει πάρει πρόστιμο για ποσό άνω των 50.000 ευρώ ή που έχει πάρει πρόστιμο για δεύτερη φορά γι’ αυτόν τον λόγο». Καταλήγοντας, ο υπουργός επισήμανε ότι «χθες είχαμε συνάντηση με τον ΟΠΕΚ, και φαίνεται πως υπάρχει ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου το 2022. Πάρα πολλές χώρες έχουν αυξημένη ζήτηση πετρελαίου για πολλούς λόγους, και η πράσινη ατζέντα έχει δημιουργήσει την “τέλεια καταιγίδα” στην ενέργεια. Εάν σταματήσει ο πόλεμος με συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας, θα είναι το πιο ευχάριστο σενάριο».
Πηγή: Ethnos.gr