Πολιτικά

Ξανθός: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid - Το τίμημα της πρόωρης «λήξης» της πανδημίας

Ξανθός: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid - Το τίμημα της πρόωρης «λήξης» της πανδημίας

Παρέμβαση Α. Ξανθού στην Ολομέλεια για την κύρωση σύμβασης με τον ΠΟΥ.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, στη σημερινή του παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ για την κύρωση της σύμβασης με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχει αυτή την περίοδο μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων Covid-19, υψηλή θετικότητα των τεστ στις τουριστικές περιοχές και σταδιακή άνοδος των νοσηλειών.

Αυτό είναι το τίμημα της πρόωρης «λήξης» της πανδημίας από τη κυβέρνηση και της άρσης όλων των προληπτικών-περιοριστικών μέτρων, παρότι ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι είναι «ασυγχώρητη επιπολαιότητα» να μιλάμε για το «τέλος της πανδημίας». Ο Α. Ξανθός ζήτησε από τον απόντα Υπουργό Υγείας αναλυτική ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τις υγειονομικές εξελίξεις και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ελέγχου της διασποράς.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε επίσης ότι μετά από 2.5 χρόνια υγειονομικής κρίσης και υποτιθέμενης στήριξης από την κυβέρνηση, το ΕΣΥ είναι τελείως αποδιοργανωμένο, η κρίση στελέχωσης του έχει επιδεινωθεί, το υγειονομικό προσωπικό είναι σε μόνιμο burn-out και αυτό που προέχει σήμερα είναι η αντιστροφή του κλίματος διάλυσης των δημόσιων δομών υγείας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει, επειδή δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη.

Η πολιτική επιλογή της μη στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε στην μειωμένη ανθεκτικότητά του και τελικά στην ιδιαίτερα αυξημένη θνησιμότητα στην Ελλάδα. Ο Α. Ξανθός παρουσίασε 3 διαφορετικούς δείκτες που αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και τις αρνητικές επιδόσεις της χώρας μας, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και του Our World In Data στις 14 Ιουνίου:

1. Στην ημερήσια θνησιμότητα η Ελλάδα ήταν 1η στην Ευρώπη με 1.13 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού ( με μέσο όρο της ΕΕ 0.75)

2. Στην αθροιστική θνησιμότητα από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη με 2.895 θανάτους/εκατομμύριο, με 2η την Ιταλία και 3ο το Βέλγιο (μέσος όρος της ΕΕ 2.456)

3. Στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (αύξηση θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη 4ετία 2016-2019 ) η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 ήταν 1η στην Ευρώπη με ποσοστό 28.2% ( μέσος όρος της ΕΕ 10.4% ) .

Με τα δεδομένα αυτά είναι πρόκληση για τους υγειονομικούς και την κοινωνία να ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του ότι τα πήγαν «εξαιρετικά καλά» με την πανδημία, τόνισε ο Α.Ξανθός και δήλωσε ότι είναι πια ζωτική ανάγκη η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα και η ανατροπή της σημερινής «ανθυγιεινής» πολιτικής.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup