Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνεται η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τη συμφωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο θα υιοθετήσουμε σε λίγο, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώς αξιακό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Συμμαχία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. «Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας», κατέληξε.
Πώς θα απαντήσει η Αθήνα αν προκληθεί
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα είναι η ελληνική πλευρά ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο - σύμφωνα με πληροφορίες- θεωρείται θετική εξέλιξη η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμάται πως ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας και δεν θίγονται ζητήματα της Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η χώρα δεν έχει πάει στη Μαδρίτη «με το ζωνάρι λυμένο για καυγά», ωστόσο καθίσταται σαφές πως κάθε πρόκληση θα απαντηθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να θέσει τις αναθεωρητικές του απόψεις θα απαντήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα αλλά και με χάρτες και ήδη είναι έτοιμος ο σχετικός «φάκελος» με τις ελληνικές θέσεις .
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά εφόσον προκληθεί θα αναφερθεί στους τουρκικούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» - κάτι που έπραξε ο πρωθυπουργός και στο ταξίδι του στις ΗΠΑ - αλλά και σε μια σειρά άλλων προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας (τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κ.α.).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα σε όλα τα fora απαντά ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό και αυτό θα κάνει και τώρα εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον τούρκο πρόεδρο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που σημειώνεται είναι πως με σαφείς θέσεις - όπως έχουν αποτυπωθεί και στην επιστολή στον ΟΗΕ - και με «όπλο» στη φαρέτρα τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει εφόσον προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το σχόλιο της Αθήνας για τη συμφωνία Τουρκίας – Σουηδίας - Φινλανδίας
Στο μεταξύ η Αθήνα υποδέχθηκε με ικανοποίηση την συμφωνία Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία, την ώρα που οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως ο Ερντογάν δεν ζήτησε κάποιο ιδιαίτερο αντάλλαγμα για να συναινέσει στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
«Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για το θέμα και συνέχιζαν: «Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας».
Η Τουρκία δεν ζήτησε ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ
Η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος εξήρε επίσης τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών, που οδήγησαν στη θεαματική ανακοίνωση μιας συμφωνίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.
Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήθελαν να έχουν τον ρόλο «των μεσολαβητών» στις συνομιλίες που διεξήγαγε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέμεινε έντονα στην εμπλοκή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για τις «ανησυχίες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «το πώς να ξεπεραστούν αυτές».
Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία είχε στόχο να ωθήσει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών «πίσω από τη γραμμή τερματισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν την Τετάρτη διμερή συνάντηση στη Μαδρίτη.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ήθελαν να «εξασφαλίσουν την υποστήριξη» του Αμερικανού προέδρου στη συμφωνία που είχε βρεθεί με την Τουρκία «πριν καταλήξουν» σε αυτή.
Τα βλέμματα στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18:45 ώρα Ελλάδος. Η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και καιρό να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις των δύο χωρών, σχέσεις που δεν είναι και στο καλύτερο σημείο μετά την απόκτηση των ρωσικών s 400 από την γειτονική χώρα.
Πηγή: Ethnos.gr