Πολιτικά

Ομιλία Δρ. Αυγερινοπούλου στην Ακαδημία Αθηνών

Ομιλία Δρ. Αυγερινοπούλου στην Ακαδημία Αθηνών

Στο επιστημονικό συνέδριο για την «Αρχαία Σοφία για τις Σύγχρονες Προκλήσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών με την υποστήριξη του «Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ» (Sustainable Development Solution Network), ήταν ομιλήτρια η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στόχος του τριήμερου επιστημονικού σεμιναρίου, με τον διεθνούς φήμης Αμερικανό οικονομολόγο Jeffrey Sachs, Καθηγητή και Διευθυντή του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρώην Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και την Καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπρόεδρο του Δικτύου Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη (UN SDSN), κυρία Φοίβη Κουντούρη, ήταν η εξέταση του τρόπου με τον οποίον η αρχαία ελληνική σοφία, καθώς και αυτή της αρχαίας Κίνας, μπορεί να εφαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις και το πως οι έννοιες της ευδαιμονίας, της αρετής και της πόλεως μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του κόσμου σε ένα καλύτερο μέλλον στον 21ο αιώνα.

Στην ειδικότερη συνεδρία με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή, Ηθική και Εκπαίδευση» για την επανεξέταση της σχέσης της ανθρωπότητας με τη φύση και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών για τη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η Δρ. Αυγερινοπούλου εκφώνησε ομιλία, αναλύοντας την επίδραση της αρχαίας Ελληνικής σκέψης στην επίλυση σύγχρονων ζητημάτων. Συγκεκριμένα η ομιλία της, στον σημαντικό τόπο του πνεύματος, την Ακαδημία, επικεντρώθηκε στα έργα του Πλάτωνα «Γοργίας» και «Πολιτεία», στον Αριστοτέλη, αλλά και σε σύγχρονους διανοητές, όπως ο Γερμανός νομικός Kelsen και ο Αμερικάνος Ανώτερος Δικαστής Stephen Breyer και την ερμηνεία των έργων τους και την εφαρμογή της ως προς την σύγχρονη περιβαλλοντική και κλιματική διακυβέρνηση. Ειδική αναφορά πραγματοποίησε και στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency) δεν μπορεί να εκδίδει γενικής ισχύος ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις λιγνιτικές μονάδες, κάνοντας αναγωγή κυρίως στον Πλάτωνα, ο οποίος είναι από τους πρώτους Έλληνες φιλοσόφους που εισήγαγαν τη συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχει τεχνοκρατική ή δημοκρατική διακυβέρνηση και η ορθή εξισορρόπηση αυτών των τάσεων όσον αφορά σε ζητήματα που χρήζουν επιστημονικών γνώσεων.

Το υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, την Ακαδημία Αθηνών, την πρωτοβουλία AE4RIA, το Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ενώ ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο πάνελ «Κλιματική Αλλαγή, Ηθική και Εκπαίδευση» συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες του πανεπιστημιακού χώρου, όπως ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, η κα Katja Vogt, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, η Δρ. Yumi Suzuki, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης, ο κ. Ram Fishman, Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και η κα Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρεμβάσεις έγιναν δε από σημαίνουσες προσωπικότητες το έργο των οποίων προβάλει την Ελλάδα διεθνώς, όπως η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του World Human Forum.

avgerinopoulou akadimia athinon 2

avgerinopoulou akadimia athinon 1

avgerinopoulou akadimia athinon 3

avgerinopoulou akadimia athinon 4

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup