Πολιτικά

Μέτωπο του Νότου στα ενεργειακά: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος

Μέτωπο του Νότου στα ενεργειακά: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος

Κοινή οπτική έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για τα όσα λαμβάνουν χώρα στο ενεργειακό πεδίο, με τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα να έχουν πάρει.. φωτιά. Έχοντας πληρώσει στο παρελθόν μεγάλο τίμημα για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση οι χώρες του Νότου ζητούν μια καθαρή λύση στο ενεργειακό και όχι ημίμετρα που απλά θα μεταφέρουν τον λογαριασμό στους πολίτες.

Το τοπίo παραμένει θολό, καθώς δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πως θα πορευθεί η Ρωσία το επόμενο διάστημα και αν θα αποφασίσει να προχωρήσει σε μονομερή διακοπή των ροών του φυσικού αερίου. Προς το παρόν τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί και άνοιξε ο αγωγός Nord Stream 1, που προμηθεύει με φυσικό αέριο τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ωστόσο, λειτουργεί με το 40% της δυναμικότητάς του και μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Με αυτά τα δεδομένα πάντως τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται για μια ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» και αναζητούν εναγωνίως νέα μέτρα για να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος και φυσικό αέριο με το δελτίο.

Το πρόβλημα είναι πως στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπάρχει διαφορετική οπτική στα κράτη - μέλη , με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη τολμηρών αποφάσεων. Η πρόταση της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατα 15% κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίστηκε από μια σειρά κρατών.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση διαφωνούν σχεδόν οι μισές χώρες της Ε.Ε. ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα αλλά και όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου (η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος καθώς επίσης και η Γαλλία). «Είμαστε απέναντι στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του στόχου» σημείωσε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά συνέπεια, μια υποχρεωτική μείωση κατά 15% θα προκαλούσε πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα το δεύτερο επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα (καθώς δεν πρόκειται να πάρουν περισσότερο φυσικό αέριο με αυτό τον τρόπο).

Το θέμα θα συζητηθεί στις 26 Ιουλίου από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. και στη συνεδρίαση αυτή προβλέπεται να γίνει σκληρή μάχη. Υπενθυμίζεται πως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να μπει πλαφόν στις τιμές- θέση που ενώνει τον ευρωπαϊκό Νότο- ενώ υπάρχει και το θέμα της αποσύνδεσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ωστόσο με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις να καθυστερούν η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Να σημειωθεί πως η ΡΑΕ έχει εκπονήσει σχέδιο πολλών ταχυτήτων - στο οποίο προβλέπονται ακόμα και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - ωστόσο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο πλαισιο αυτό έχει επιστρατευθεί σειρά εργαλείων και μεταξύ άλλων έμφαση δίνεται στην μεγαλύτερη προμήθεια LNG αλλά και στον διπλασιασμό της παραγωγής του λιγνίτη.

Πάντως, με την Ιταλία να οδηγείται σε εκλογές το Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ιταλία - που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης - περνά μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στις αποδόσεις των ομολόγων της (χθες υπήρξε νέο άλμα στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της γειτονικής χώρας που ξεπέρασε και το δεκαετές ελληνικό)

Το πικρό «φάρμακο» των επιτοκίων για τον πληθωριστικό ….πονοκέφαλο

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να βάλει αναχώματα στον πληθωρισμό που τραβά την ανηφόρα. Η αύξηση είναι μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια καθώς εφαρμόζεται μια στρατηγική μήνα - μήνα.

Η κίνηση αυτή επηρεάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα. Ενώ υψηλότερο θα είναι το κόστος και για όσους ετοιμάζονται να πάρουν δάνειο. Ωστόσο επιλέχθηκε αυτή η λύση, καθώς κρίθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να μην μπουν αναχώματα στην ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην υπάρξουν ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) των ομολόγων στα κράτη της ευρωζώνης επιστρατεύεται ένα νέο εργαλείο. Δημιουργείται ένας ειδικός «μηχανισμός» , που θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει όριο στο ποσό των χρημάτων που θα διατεθούν, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς για την αξιοποίηση του νέου όπλου υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Μεταξύ άλλων απαιτείται συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε, έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών, δημοσιονομική βιωσιμότητα καθώς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που θα ευθυγραμμίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα