Πολιτικά

Μ. Μπαλαούρας στο συνέδριο της διαΝΕΟσις «Ηλεία 2030, η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο»: Καμιά εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση

Μ. Μπαλαούρας στο συνέδριο της διαΝΕΟσις «Ηλεία 2030, η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο»: Καμιά εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση

Ο Μ. Μπαλαούρας στη παρέμβαση του στο συνέδριο της διαΝΕΟσις, απευθυνόμενος στα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη, εξαπόλυσε σφοδρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΝΔ για τον Νομό Ηλείας.

«Είναι ο Νομός που η κυβέρνηση σας άφησε:

  • Χωρίς Νοσοκομεία,
  • Χωρίς Πανεπιστημιακές Σχολές,
  • Χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που αν παραδοθεί, θα γίνει με καθυστέρηση 3 χρόνων και με κόστος για τους πολίτες,
  • Με έναν πρωτογενή τομέα αφημένο στη μοίρα του, ούτε καν αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές και τις περσινές, πυρκαγιές,
  • Ούτε καν πρόνοια για την απώλεια εισοδήματος 5 έως 7 χρόνων,
  • Ούτε ίχνος αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021.

Και όχι μόνο αυτά: Επιπλέον σταμάτησαν έργα που εκτελούντο, από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως:

  • του Καϊάφα
  • δρόμος Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία
  • η εγκατάλειψη της μελέτης για το Φράγμα Πηνειού
  • η μη συντήρηση του δρόμου «111»

>> Ως εκ τούτων Βύθιση της ανάπτυξης, πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Νομούς,

>>Και η επακόλουθη εγκατάλειψη των νέων ανθρώπων από τα χωριά τους, δείτε και τα σημερινά εφιαλτικά στοιχεία του δημογραφικού προβλήματος. Συνεχίστηκε η αιμορραγία, σε μία δεκαετία έχασε επιπλέον 6,25% του πληθυσμού της, ποσοστό διπλάσιο από τον μ.ο. της χώρας!

>> Ένας Νομός με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα…

Η ανάθεση του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας, στη διαNEOσις

Μετά από 11 μήνες απραξίας, παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Αύγουστο, η ανάθεση στη διαNEOσις της μελέτης, είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα, που παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, είναι μια σοβαρή δεξαμενή σκέψης, που με κάνει να είμαι αισιόδοξος για τη ποιότητα του έργου και τη εντός συντόμου χρόνου παράδοσης, 6 μηνών, σύμφωνα με τον διευθυντή της.

Όμως, αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει επαρκείς δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση των έργων, όλης της Ηλείας και όχι αποσπασματικών και χωρίς ολιστική ραχοκοκαλιά, επί μέρους περιοχών.

Μελέτη Μ. Μπαλαούρα: «Πρόταση ολιστικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία - ακτινώσεις σε όλη την Πελοπόννησο»,

Τη μελέτη αυτή, εμπλουτισμένη με τα νέα στοιχεία έχει εκδώσει και δημοσιεύσει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ!

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε στο ιστορικό της μελέτης του: «Θα την παρουσίαζαν κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, πιθανόν και από τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο εξαναγκασμός της προκήρυξης εκλογών με οδήγησε να την παρουσιάσω προσωπικά τον Ιούλιο 2019. Σημειώνω, επί πλέον ότι τον Γενάρη 2020 στην ομιλία του στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, ανέφερε: «Υπάρχει μελέτη, θα την εμπλουτίσουμε και θα την προχωρήσουμε προς υλοποίηση στην επαναφορά μας στην κυβέρνηση!».

Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας συνοπτικά ορισμένα στοιχεία της μελέτης του:

  • Το μερίδιο ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ηλείας την κατατάσσει στη 12η φτωχότερη θέση από τους 52 νομούς της χώρας
  • Το 40,29% των εργαζομένων στην Ηλεία απασχολείται στον πρωτογενή τομέα
  • Έντονη γήρανση πληθυσμού.
  • Δραματική η εκπαιδευτική κατάσταση πληθυσμού με το 59% να έχει τελειώσει μόνο το Δημοτικό, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα.
  • Τα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολο της η Ηλεία, που δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης ολόκληρων περιοχών, όπως είναι ο Κυλλήνιος Κόλπος με ρυπογόνα και μολυσματικά λύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα και ακατέργαστα.

Η Ηλεία διαθέτει στον πρωτογενή τομέα και πολιτισμό ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αδυνατεί να αξιοποιήσει. Είναι επιτακτική αναγκαιότητα η εκπόνηση ένα πραγματικά φιλόδοξου σχεδίου δράσης, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσπάθεια πλήρους αναβάθμισης, παίρνοντας υπόψιν και προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με βασικό πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία, με συνέργειες και ακτινώσεις σε ολόκληρη την Ηλεία, Επικούρειος Απόλλων, Αρχαία Ήλιδα, Κάστρο Χλεμούτσι, δρυοδάσος Φολόης, Φράγμα Πηνειού, παραδοσιακά χωριά, Ανδρίτσαινα, Δίβρη.

Με θετικές επιδράσεις και πέραν αυτής, σε επίπεδο υποδομών, τουριστικής αναβάθμισης, πολιτισμού, καθώς και κινήτρων για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, και αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα (έξυπνη γεωργία).»

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις