Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Η «νόσος» Μητσοτάκη και το παράλληλο σύμπαν του Πρωθυπουργού

ΣΥΡΙΖΑ: Η «νόσος» Μητσοτάκη και το παράλληλο σύμπαν του Πρωθυπουργού
Η Κουμουνδούρου επικεντρώνει την στρατηγική της στην ευθεία σύγκριση Μητσοτάκη με Τσίπρα στο πεδίο της καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχοντας σε πρώτο φόντο πάντοτε την ακρίβεια.

Αντιμέτωπος με ένα από τα πιο επικίνδυνα «αμαρτήματα» της εξουσίας, αυτό της αμετροέπειας και της αλαζονείας, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, η οποία το τελευταίο διάστημα στοχεύει ευθέως στον Πρωθυπουργό, επικεντρώνοντας στο πρόσωπό του όλα τα πυρά με σαφείς αιχμές για «αλαζονική συμπεριφορά».

Ένα βασικό συμπέρασμα που βγάζουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση Μητσοτάκη στον κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, είναι ότι ο ίδιος δεν νοιώθει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα αυτά. Άλλοι εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στην «δυναστεία» από την οποία προέρχεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «ακούσει» τα υπαρξιακά προβλήματα των πολιτών. Άλλοι τα αποδίδουν στην μιντιακή παντοκρατορία του και την παντελή έλλειψη κριτικής σκοπιάς στον ελληνικό Τύπο, ο οποίος –όπως τονίζεται- σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει επικοινωνιακά την καλλιέργεια μίας πλασματικής εικόνας που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά πλέον οι πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούει όλες τις απόψεις αλλά φαίνεται πως καταλήγει ότι η αμετροέπεια Μητσοτάκη και η έλλειψη ενσυναίσθησης δεν είναι μονοσήμαντη και οφείλεται σε ένα κράμα όλων των ανωτέρω. Ο ίδιος εξάλλου έχοντας περάσει από τον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να γνωρίζει πως το πλέον θανάσιμο αμάρτημα για έναν ηγέτη είναι η αλαζονεία.

Για αυτόν τον λόγο και το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου επικεντρώνει την στρατηγική της στην ευθεία σύγκριση Μητσοτάκη με Τσίπρα στο πεδίο της καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης έχοντας σε πρώτο φόντο πάντοτε την ακρίβεια. Η επιδιωκώμενη σύγκριση δεν είναι τυχαία, καθώς η αμεσότητα με τον κόσμο και η κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων του είναι ένα από τα βασικά «ατού» του Τσίπρα, όπως προκύπτει από σειρά ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων, σε αντιδιαστολή με την μεγάλη απόσταση που φαίνεται να χωρίζει τον Πρωθυπουργό από την πραγματική ζωή. Ίσως εξάλλου το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές για την Κουμουνδούρου, να είναι η μνημειώδης ρήση του κ. Μητσοτάκη πως «γνωρίζω ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι οικονομικά από το μισθό τους».

Η απόσταση αυτή είναι που καθιστά διαρκώς διογκούμενη την λαϊκή οργή και απελπισία, σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελευταίο «κρούσμα» ήταν η αντίδραση Μητσοτάκη στις πυρκαγιές της Πεντέλης, που κατέληξαν να σβήσουν όταν δεν υπήρχε κάτι άλλο να καεί, αφήνοντας στάχτες περισσότερα από 27.000 στρέμματα του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής αλλά και 126 σπίτια. «126 οικογένειες έμειναν χωρίς σπίτι από πυρκαγιά στον αστικό ιστό και ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «πολύ περιορισμένες ζημιές και μοίραζε αυτάρεσκα συγχαρητήρια στον εαυτό του μαζί με τον απίθανό υπουργό του» τόνιζε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμή του δόρατος πάντως είναι και θα παραμείνουν τα θέματα γύρω από την ακρίβεια και την κοινωνική κρίση που αυτή πυροδοτεί. Η Κουμουνδούρου λίγο πολύ βλέπει τον κ. Μητσοτάκη να αναρωτιέται «γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι» αναφορικά με τη σοβούσα έκρηξη του κόστους ζωής. Μία κρίση για την οποία καθυστέρησε δραματικά να πάρει μέτρα, ενώ με νεοφιλελεύθερες επιλογές του την επιδείνωσε, με αποτέλεσμα να καταγράφουμε αρνητικά ρεκόρ σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να μην νοιώθει τα προβλήματα των πολιτών, ζει στο δικό του κόσμο αδιάφορος για την αβίωτη καθημερινότητά τους και εξαρτημένος από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ώρα που:

- Ένα στα δύο νοικοκυριά κόβει βασικά είδη διατροφής για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ
- Το εισόδημα των εργαζομένων τελειώνει στην καλύτερη περίπτωση την 19η μέρα, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
- Η άρνησή του να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα έχει οδηγήσει σε έκρηξη εσόδων στο Δημόσιο (3,6 δις. το πρώτο εξάμηνο του '22), προσθέτοντας επί της ουσίας ακόμα μία ακόμα πηγή αισχροκέρδειας, αυτή τη φορά από το κράτος.
- Η χώρα μας σύμφωνα με την Κομισιόν έχει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις, το τρίτο ακριβότερο για νοικοκυριά και την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, ο ίδιος εμφανίζεται να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του και τους υπουργούς του για απολύτως ανεπαρκή επιδόματα που δεν ισοσταθμίζουν ούτε στο ελάχιστο την απώλεια εισοδήματος και την έκρηξη της ακρίβειας.

Ενδεικτική περίπτωση στην οποία παραπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φιάσκο του power pass, για το οποίο προειδοποιούσε ήδη από τον Μάιο ο κ .Τσίπρας η απάτη θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. «Τα δήθεν 600 ευρώ έγιναν 30άρια και 40άρια, προκαλώντας την οργή των καταναλωτών που έχουν πληρώσει υπέρογκα ποσά για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, την ώρα που ο ίδιος στο διάγγελμά του μετά την απόδοσή του, ισχυριζόταν παντελή άγνοια της πραγματικότητας πως «αποκαθιστούμε μία αδικία», τονίζουν και προσθέτουν πως όπως αποκαλύφθηκε η απάτη με το power pass, πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί και η άλλη απάτη με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Και όλα αυτά, την ώρα που με βάση την μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, προκύπτει πλέον πως τα υπερκέρδη από την ενέργεια, πρωτίστως της ΔΕΗ και δευτερευόντως των υπολοίπων παρόχων, ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το έτος που πέρασε. Ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορώντας για την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ακόμα και της μεσαίας τάξης που δήθεν τον ενδιαφέρει, άφησε ανεξέλεγκτο το πάρτι αισχροκέρδειας. Ακόμα και όταν είπε πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη μετά από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά απλά ψαλίδισε το ποσό για να φορολογήσει εν τέλει 280 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup