Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 20:19

Αναμένεται παρέμβαση Μητσοτάκη στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας - Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Νέα πρόταση, που κινείται στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, και έγκειται στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, καταθέτει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εν όψει του αυριανού Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγκροτούν εν όψει του χειμώνα εθνικά έκτακτα σχέδια προς αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού, όμως την ίδια στιγμή σε κοινοτικό επίπεδο το σχέδιο της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% -και ειδικά ο υποχρεωτικός για τα κράτη-μέλη χαρακτήρας που δύναται να προσλάβει το μέτρο- έχει έλθει να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο, Τρίτη, αναμένεται και το πρώτο «crash test» αναφορικά με το σχέδιο δράσης που «υπογράφει» η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση δραστικής ή ολικής μείωσης του ρωσικού αερίου.

Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, αντιτίθενται στο «ψαλίδι» κατά 15% στην κατανάλωση αερίου που εισηγείται η Κομισιόν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο δυσανάλογο, που αντίθετα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, και δεν λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό βαθμό εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων στην ΕΕ για την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις τιμές του φυσικού αερίου» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Αθήνας στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε:

«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ' αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα περικοπή του φυσικού αερίου κατά 15% για όλες τις χώρες της ΕΕ, η οποία θα είναι σε πρώτη φάση εθελοντική, αλλά θα μπορούσε να γίνει δεσμευτική εν μέσω φόβων για διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου εντός του 2022.

Ωστόσο, έως και δώδεκα χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που έχουν μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιτάχθηκαν στην πρόταση -ιδίως στα δεσμευτικά στοιχεία της συμφωνίας.

«Πόλεμος νεύρων» από τη Ρωσία - Μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Σε συνέχεια του θρίλερ επανεκκίνησης του Nord Stream 1 κατόπιν των δεκαήμερων εργασιών συντήρησης, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοινώνει ότι άλλη μία τουρμπίνα του αγωγού τίθεται εκτός λειτουργίας και η ροή του φυσικού αερίου -ήδη μειωμένη στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού- θα περικοπεί περαιτέρω κατά το ήμισυ από την Τετάρτη, ήτοι στο 20%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η νέα ρωσική κίνηση που στοχεύει στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση.

Βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -μόλις στο ήμισυ της τρέχουσας (ήδη μειωμένης) τροφοδοσίας.

Η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού Nord Stream ξεπερνά τα 160 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Η Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον περασμένο μήνα, και πριν από τις εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, κατά 40% τις παραδόσεις φυσικού αερίου, επικαλούμενη καθυστερήσεις στην επιστροφή της επίμαχης τουρμπίνας της Siemens Energy που εστάλη για επισκευή στον Καναδά -γεγονός που έχει καταγγελθεί ως προσχηματικό από το Βερολίνο.

Η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα είναι ο λόγος για τη μείωση στις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και επισημαίνει ότι ο στρόβιλος επρόκειτο ούτως ή άλλως να τεθεί σε χρήση μετά τον Σεπτέμβριο -κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ουσιαστικά τις ροές αερίου ως πολιτικό όπλο.

Ως προς τη νέα τουρμπίνα, που τίθεται τώρα εκτός λειτουργίας, η Μόσχα επικαλείται την «τεχνική κατάσταση του κινητήρα».

«Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα» δήλωνε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ -αφότου επαναλειτούργησε μεν ο Nord Stream 1, αλλά σε «ανεπαρκές» και «αναξιόπιστο» επίπεδο παραδόσεων.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του» υπογράμμισε ο κ. Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είναι προσχηματικές και η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για «ένα φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, και πριν γίνουν γνωστές οι προθέσεις της Gazprom περί μείωσης της ροής του Nord Stream 1 στο 20%, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προειδοποιήσει εκ νέου πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία
    Wall Street Journal: Η Ρωσία «βοήθησε» τους Χούθι της Υεμένης να επιτεθούν σε δυτικά πλοία

    Οι αντάρτες της Υεμένης αξιοποίησαν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones

    Η Ρωσία προμήθευσε δεδομένα στους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι για να τους βοηθήσει να επιτεθούν σε δυτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, διατείνεται άρθρο της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι Χούθι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν δεδομένα από ρωσικούς δορυφόρους που τους διαβιβάστηκαν από Ιρανούς ενδιάμεσους για να στοχοποιήσουν πλοία με βαλλιστικούς πυραύλους και drones.
    Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, διεξάγουν από τον Νοέμβριο του 2023 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων που λένε πως συνδέονται με αυτό ή συμμάχους τους, διαβεβαιώνοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, εμπλακεί σε πόλεμο με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
    Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην κίνηση των πλοίων σε αυτή τη ζώνη καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και οδήγησαν τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και από τον Ιανουάριο να αρχίσουν να πλήττουν εγκαταστάσεις και όπλα των ανταρτών στην Υεμένη, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Έκτοτε, οι Χούθι λένε πως στοχοποιούν επίσης αμερικανικά και βρετανικά πλοία.
    Η WSJ αναφέρει πως οι πληροφορίες της για τη ρωσική βοήθεια προέρχονται από «πρόσωπο ενήμερο για το ζήτημα» και «δυο ευρωπαίους αξιωματούχους του αμυντικού τομέα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία
    Μητσοτάκης από ΣΕΒ: Η Ελλάδα στην κορυφή με τις χώρες καλύτερων προοπτικών την επόμενη πενταετία

    Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα για τη συνεχή ανάπτυξη της χώρας.

    «Δίνω και φέτος το παρών στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Στην ετήσια συνάντηση όπου Πολιτεία και Επιχειρηματικότητα αναζητούν κοινό βηματισμό. Πράγματι όπως δηλώνει και το σύνθημά σας, ''μαζί μπορούμε περισσότερα''» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

    «Με διάθεση ανοικτή και παραγωγική.... επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα λόγια του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Θεοδωρόπουλου από ένα πρόσφατο ποντκαστ που είπε ότι ''καλό είναι να συγκρινόμαστε με τις καλύτερες χώρες και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας'', ωστόσο καλό είναι να σταματάμε λίγο και να βλέπουμε που βρισκόμαστε και που βρισκόμασταν πριν από λίγα χρόνια».

    «Έχουμε κλείσει πρακτικά το μισό επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα πρόσθεσε: «Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2019», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε ότι ««Είναι τώρα η στιγμή για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη την συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, ώστε αυτή η θετική συγκυρία να μετατραπεί σε μία νέα ευκαιρία και η εθνική πρόοδος να απλωθεί οριζόντια σε όλη την χώρα και την κοινωνία».

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πλέον στη χώρα πολιτική σταθερότητα: «Είμαστε στην κορυφή με τις χώρες με τις καλύτερες προοπτικές για την επόμενη πενταετία».

    Ανέφερε ακόμη: «Δεν γίναμε ξαφνικά επιχειρηματικός παράδεισος. Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν με μεταρρυθμίσεις όπως ζητάει και η έκθεση Ντράγκι».

    Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Έχουν απορροφηθεί 28 δις από τα 36 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ είπε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν πρέπει να μεταφράζονται μόνο σε μερίσματα. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στην πρόοδο των εταιρειών σημείωσε ο πρωθυπουργός καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ζήτησε ακόμη πίστη στον ανταγωνισμό από τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό της εταιρικής ευθύνης σε κοινωνικές ανάγκες.

    Στην εκδήλωση βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός ΠροΠο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γκι Φερχόφσταντ, Πρόεδρος του European Movement International, πρώην Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ενώ λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας
    Πούτιν: Χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσίας

    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των BRICS στο Καζάν

    Η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν.
    «Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.
    Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.
    Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

    Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV
  • ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου
    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή»

    «Η έκθεση της Συνηγόρου του Παιδιού αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει αντί να επιλύει τα προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να εντείνει τα αδιέξοδα της νέας γενιάς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Ειδικότερα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η έκθεση επισημαίνει πως ο βασικός άξονας των μέτρων του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη, δηλαδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολικών μονάδων και, συνεπώς, οι υπεράριθμες τάξεις, όχι μόνο υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο αλλά εντείνει και τα φαινόμενα βίας στα σχολεία». Σημειώνει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της βίας στα σχολεία δεν πρόκειται να λυθεί με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή την αύξηση της καταστολής» και ότι «την ίδια στιγμή, η έκθεση στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Παιδείας ως προς την παράλληλη στήριξη και τη διαχείριση των μαθητών με μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συρρίκνωση και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου» και πως «γι’ αυτό και έκανε τα πάντα ώστε να εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών».

    Τονίζει ότι «η απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν είναι ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε η καταστολή» και ότι «αγωνίζεται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές
    Κασσελάκης: Δεκανίκι του Μητσοτάκη όσοι λοιδορούν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο - Το 6,5 γίνεται εύκολα 20% με αλλαγές

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε σε συνέντευξή του ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ επισήμανε πως «το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει».

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, αρχικά ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στα εγκαίνια των γραφείων του, λέγοντας πως πήγε «πάρα πολύς κόσμος, αλλά το πιο βασικό είναι το πάθος που έχει αυτός ο κόσμος. Διότι ξέρει ότι αυτό το οποίο διακυβεύεται είναι η δημοκρατία στο κυβερνών κόμμα της Αριστεράς, στην κυβερνητική παράταξη της Αριστεράς. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους. Διότι αισθάνονται ότι τους έχουν κλέψει την φωνή τους. Έχουν αντιδημοκρατικά κλέψει την δυνατότητα να στηρίξουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, για την επανεκλογή του».

    «Υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική»

    «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό που είδατε σήμερα στον Ταύρο, στα γραφεία μου, είναι ακριβώς αυτό ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική να γίνει πιο συμμετοχική, πιο αξιοκρατική, πιο δημοκρατική. Και εξάλλου αυτές ήταν και οι αλλαγές που επιθυμούσα να εφαρμόσουμε στο κόμμα μας μέχρις ότου τις εμπόδισαν τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, για την προεκλογική εκστρατεία του επισήμανε πως: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μέλη του κόμματος που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια τυπική διαδικασία με υπογραφές και αυτή τη χρονιά και πόθεν έσχες. Αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά υπάρχει μια τυπική διαδικασία γι αυτό».

    Στη συνέχεια τόνισε για όσους θέλουν να τον εμποδίσουν να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος: «Νόμιζαν ότι θα είχα θέμα με το Πόθεν Έσχες και δεν θα κατέβαινα. Ωστόσο, αυτά είναι χαζομάρες».

    «Μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες»

    «Όπως απεφάνθη νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, μόνο το Συνέδριο εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες. Και επίσης να θυμίσω κάτι, ότι αυτό το συνέδριο συγκαλείται επειδή έγινε μια άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής στον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι στο καταστατικό το οποίο υπονοεί ότι υπάρχει έκπτωση προέδρου από το αξίωμά του. Το μόνο το οποίο ορίζει το καταστατικό, το οποίο είναι το Σύνταγμα του κόμματος μας, είναι ότι πάμε σε ένα έκτακτο συνέδριο που έχει όλες τις αρμοδιότητες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το έκτακτο συνέδριο θα υπάρχει μία απόφαση των συνέδρων εάν εγκρίνουν ή όχι την άρση εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής».

    Αν ακυρωθεί η άρση, θα σημαίνει πως ξαναγίνεται πρόεδρος, είπε ο κ. Κασσελάκης, αλλά τόνισε πως είναι μία λανθασμένη φράση. «Διότι καταστατικά υπάρχει πρόεδρος και πολιτικά και διοικητικά και διαχειριστικά. Δεν είναι ακέφαλο το κόμμα».

    «Πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ»

    «Πρέπει να γίνει μια ριζική αλλαγή στο κόμμα. Μια αλλαγή την οποία την είχαμε αρχίσει και την εμπόδισαν τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσει αυτή η Κεντρική Επιτροπή, η οποία παρεμπιπτόντως εξελέγη το 2022 από το Εκλεκτορικό Σώμα 2019. Και τώρα συνειδητοποιούμε, βάσει καταστατικού, ότι έπρεπε να έχει υπάρξει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής μαζί με τη δική μου εκλογή πέρυσι το 23 και δεν έγινε», ανέφερε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε πως, «αναρωτιέται κανείς, όλοι όσοι αυτή τη στιγμή κατηγορούν εμένα κάθε μέρα στα κανάλια στα οποία προσκαλούνται προφανώς με ανιδιοτελή συμφέροντα των επιχειρηματιών που τους καλούν, τι έγινε τότε…».

    «Όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, γίνονται δεκανίκι του Κυρ. Μητσοτάκη»
    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως όσοι λοιδορούν το κόμμα τους και τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο τους, το μόνο το οποίο κάνουν είναι «να γίνονται δεκανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Είναι δυνατόν να λέμε το 2024 ότι μια Πολιτική Γραμματεία πρέπει να αποφασίζει για όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αντί να αποφασίζει η τοπική κοινωνία;», αναρωτήθηκε.

    Πρόσθεσε ξανά για την υποψηφιότητά του πως, «τα χαρτιά μου έχουν κατατεθεί. Συνεπώς, εάν είναι να αποκλείσουν αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραδώσει, πολύ απλά θα κάνουν κάτι το οποίο είναι και αυτό αντιδημοκρατικο, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας».

    «Μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λυπηρό»

    Σχετικά με το Συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης είπε πως δεν είναι σίγουρος αν θα γίνει και σημείωσε, «μόνο και μόνο που συζητάμε για μπουζουξίδικο, για το πιο σημαντικό συνέδριο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω είναι λυπηρό. Δηλαδή είναι δυνατόν εδώ και δύο μήνες να μην έχουμε έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους συνέδρους και όλα τα μέλη που θέλουν να παρακολουθήσουν; Είναι πρωτοφανή.

    Υπάρχει μια διάσπαση του κόμματος που απ΄ότι καταλαβαίνω θα έχει ένα συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εμείς αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξέρουμε καν αν έχουμε κλείσει το χώρο στο μπουζουξίδικο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 4 χρόνια. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Τιμά τους αγώνες της Αριστεράς;».

    «Το κόμμα είναι ο λαός του»

    Στη συνέχεια, τόνισε πως ο ρόλος του προέδρου δεν είναι να κάνει δίκες προθέσεων και διώξεις. «Ο ρόλος του προέδρου είναι να προστατεύει το κόμμα και συγχρόνως το καταστατικό του κόμματος και αυτό το οποίο λένε ότι δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Εάν μια δήθεν συλλογική απόφαση είναι αντικαθεστωτική, έχω ευθύνη να το αναφέρω αυτό στην βάση του κόμματος», εξήγησε. «Το κόμμα είναι ο λαός του», επισήμανε.

    «Το 6,5 γίνεται εύκολα 20%, εάν γίνουν οι αλλαγές που πρέπει»

    Αναφορικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε, «υπάρχει για μένα κάτι το οποίο είναι αξιωματικό, δηλαδή σαν τα μαθηματικά. Ότι όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο έχει τη σωστή φιλοσοφία, δίνει προτάσεις στον κόσμο να καταλάβει πως θα βελτιωθεί η ζωή του με έναν τρόπο βιώσιμο για τα παιδιά του και για το περιβάλλον. Εάν το κάνεις αυτό και συγχρόνως η δομή σου είναι ανοικτή στην κοινωνία, το οποίο πάει να πει ότι όταν ένας πολίτης γράφεται μέλος, στέλνει ένα μήνυμα, θέλει να συμμετέχει με προτάσεις, λαμβάνει απάντηση. Όταν λοιπόν είναι να γίνει αυτό και έχεις ένα ανοιχτό τέτοιο κόμμα, η κοινωνία θα ανταποκριθεί.

    Άρα λοιπόν το 6,5 γίνεται εύκολα 20% εάν γίνουν οι αλλαγές που προτείνω, εάν αυτό το κόμμα αφουγκραστεί την κοινωνία και εν αντιθέσει με πέρυσι, δεν εκπλαγεί και πάλι όταν το 31% γίνει 17%».

    Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως, «θα δείτε ρηξικέλευθες προτάσεις από την αμέσως επόμενη εβδομάδα».

    «Πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ»

    Σε ερώτηση για το αν τελικά θα μείνει στο κόμμα σε περίπτωση που το Συνέδριο αποφανθεί πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ο κ. Κασσελάκης τόνισε: «Η πρόθεσή μου είναι να μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό βασίζεται στο εάν η διαδικασία του συνεδρίου είναι δημοκρατική. Δηλαδή, αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή αν υπάρχουν τεράστια έλλειψη στο μητρώο μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

    Ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως, «δεν έχω έρθει για να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε πως μέχρι τέλους θα πάει δημοκρατικά. «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω δικό μου κόμμα», είπε.

    «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουν ο πρώτος που τα άνοιξε στους πολίτες»

    Συνέχισε λέγοντας πως: «Μου είναι αδιάφορο ότι μου κλείδωσαν τα γραφεία γιατί ήμουνα ο πρώτος ο οποίος άνοιξε τα γραφεία, πρώτος αρχηγός κόμματος που άνοιξε τα γραφεία στους πολίτες. Άρα λοιπόν το γραφείο του Προέδρου δεν πρέπει να είναι γραφείο προέδρου, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία και κυρίως στα μέλη του κόμματος. Το γραφείο αυτό ανήκει στα μέλη του κόμματος πάνω απ όλα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης.

    Για το επεισόδιο Μητσοτάκη - Παππά στη Βουλή

    Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν χτες στην Βουλή, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππάς, είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια παιδαριώδης επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη».

    «Στο τέλος της ημέρας, ο Νίκος Παππάς είναι εκεί που είναι, με έναν τρόπο που του επιτρέπει ο νόμος, είναι νόμιμα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν μπορεί να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι πάει να πει αρκετό νόμιμο, λιγότερο νόμιμο ή τι πάει να πει κάποιος που είναι περισσότερο βουλευτής και λιγότερο βουλευτής από εκείνον», εξήγησε.

    «Θεωρώ ότι είναι αντιθεσμικό και αλαζονικό αυτό το οποίο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε και πρόσθεσε πως, «εάν ήταν να ακολουθούσαμε το μοτίβο αυτό του κυρίου Μητσοτάκη, τότε λόγω της εμπλοκής του στα Τέμπη και στις υποκλοπές, κάθε φορά που μιλάει, πρέπει όλη η Βουλή να βγαίνει από την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.

    «Αυτό που σας λέω για τον εαυτό μου είναι ότι με την προεδρία μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ρευστοποιηθεί και δεν πρόκειται να συγχωνευτεί σε οποιοδήποτε νέο σχήμα», κατέληξε επισημαίνοντας πως μπορεί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch