Κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα από το δικό της Watergate βλέπει η αξιωματική η αντιπολίτευση ερμηνεύοντας ως απόλυτη ομολογία ενοχής για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων την απομάκρυνση του πρωθυπουργικού ανεψιού κ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντος από τις θέσεις τους.
Μπροστά στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση από την έναρξη της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να αξιολογήσει την κατάσταση. Η συνεδρίαση θα είναι διαδικτυακή. Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος έχει πει ότι τίθεται ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένας ακόμη κορυφαίος λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πριν από τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος είχε δεχθεί ήδη εισηγήσεις για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, όμως, φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του πως ενδεχομένως πιο ενδεδειγμένη θα ήταν η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει την πλειοψηφία, ώστε να μην εκφυλιστεί εκ νέου η κοινοβουλευτική διαδικασίας όπως έγινε με την εξεταστική για την λίστα Πέτσα, στην οποία δεν εκλήθη καν ο ίδιος ο κ. Πέτσας.
Όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται απόλυτος ως προς την αναγκαιότητα πλήρους διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών γι’ αυτό και επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του πως θεωρεί αδιανόητο έπειτα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική δύναμη που θα σταθεί εμπόδιο στην ανάδειξη όλων των πτυχών της υπόθεσης λειτουργώντας ως δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη.
Η συνολικότερη αίσθηση της Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός βουλιάζει μέσα στα σκάνδαλά του. «Δεν είναι σκάνδαλο Δημητριάδη αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μάλιστα, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός πως δεν αφήνουν εκτός του κάδρου των ευθυνών ούτε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ούτε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη που κατά την Κουμουνδούρου αποδεικνύεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ψεύδονταν. Το εύλογο ερώτημα που θέτει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι: Ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε, οι κύριοι Γεραπετρίτης και Πιερρακάκης θα παραμείνουν;
Η πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τους δύο υπουργούς σχετίζεται με τις διαρροές της κυβέρνησης με βάση τις οποίες έγινε νόμιμη παρακολούθηση από την ΕΥΠ και στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη, χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί επισήμως η κυβέρνηση.
Επομένως, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ενώ γνώριζαν μαζί με τον κ. Κοντολέοντα ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ το απέκρυψαν. Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου οι κυβερνητικές αναφορές «σε νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ» για τις οποίες «δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου» συνιστούν μία γελοία γραμμή άμυνας του κ. Μητσοτάκη υπό το φόβο ποινικών ευθυνών και ενόψει της διερεύνησης της υπόθεσης. Και επιπλέον με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να απομακρύνουν τη συζήτηση από το Predator για να το αποσυνδέσουν από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν πως ο πρωθυπουργός άλλαξε τη νομοθεσία για να τοποθετήσει τον κ. Κοντολέοντα στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ της οποίας προΐσταται και εκτιμούν ότι η «παραίτηση» Δημητριάδη εντάσσεται σε μίας μορφής πολιτική θυσία ούτως ώστε να διασωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές είναι δικαιολογίες: «Το θέμα είναι πόσους ακόμα και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και η παραΕΥΠ που είχαν στήσει οι Μητσοτάκης-Δημητριάδης».