Πολιτικά

Τζαβάρας: Η αποικία παίρνει χώμα και νερό από την αρχαία Μητρόπολή της

Τζαβάρας: Η αποικία παίρνει χώμα και νερό από την αρχαία Μητρόπολή της

Με πρωτοβουλία Τζαβάρα η συνάντηση εκπροσώπων της ιταλικής Πίζας και του προέδρου της Μιράκας (Αρχαίας Πίσας)

Οι Αρχαίοι Πισάτες, που κατοικούσαν στη σημερινή Μιράκα, κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό ίδρυσαν στην Ιταλία την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Πίζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Πίζας εξακολουθούν την πόλη τους να την ονομάζουν με το αρχικό της όνομα «Πίσα». Προφανώς μέσω της αδιάκοπης προφορικής παράδοσης έχει μεταφερθεί μέσα από τη γλώσσα η καταγωγική σχέση της ιταλικής πόλης με το βασίλειο της Αρχαίας Πίσας. Αξιοσημείωτο επίσης είναι και το γεγονός ότι κατά τον Μεσαίωνα οι φοιτητές του φημισμένου Πανεπιστημίου της Πίζας, στον όρκο τους ανέφεραν την πόλη τους ως «του Πέλοπος το κτίσμα», του γνωστού βασιλιά που έδωσε το όνομά του στην Πελοπόννησο.

Την ιστορική αυτή παράδοση θέλει να αναδείξει και να αξιοποιήσει ο σημερινός δήμαρχος της Πίζας, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία της σύνδεσης των σημερινών απογόνων των οικιστών της πόλης του με τη μητρόπολή της, την Αρχαία Πίσα, τη σημερινή Τοπική Κοινότητα Μιράκας.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, απεσταλμένοι του δημάρχου της Πίζας ήρθαν σε επαφή με τον βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, και αυτός με τη σειρά του οργάνωσε τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Μιράκας, Σοφ. Σοφιανόπουλο. Οι απεσταλμένοι του δημάρχου συναντήθηκαν στις 6 Αυγούστου στη Μιράκα με τον πρόεδρο της Κοινότητας και πήραν χώμα από τη μητρόπολη της Πίζας, καθώς και νερό από τον Αλφειό ποταμό, για να τα μεταφέρουν στην πόλη που υπήρξε η αποικία των αρχαίων Πισατών.

Αυτή η πρώτη συνάντηση θα είναι η απαρχή μιας διαρκούς και συστηματικής επαφής μεταξύ των δύο τόπων που συνδέονται με σχέση μητρόπολης-αποικίας, για την καλλιέργεια δεσμών δημιουργικής επικοινωνίας και πολιτιστικών ανταλλαγών. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η ιταλική Πίζα στη διάρκεια των αιώνων είχε πάντα στους κόλπους της ισχυρή ελληνική ομογένεια. Μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης είχαν κάνει τις σπουδές τους στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Πίζας (Κωλέττης, κ.ά.). Κυρίως όμως στην Πίζα δραστηριοποιήθηκε προεπαναστατικά ομάδα πρωτεργατών της Φιλικής Εταιρείας, που είναι γνωστή ως «ο κύκλος της Πίζας», στον οποίο συμμετείχαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο ηγεμόνας της Βλαχίας, Ιωάννης Καρατζάς, ο Ηλείος (εξ Ανδριτσαίνης) Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, κ.ά.

«Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την επαφή προσφέρεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να αναθεωρήσει τον τρόπο διάθεσης του συμβολικού του κεφαλαίου και να μην το σπαταλά σε άνευ σημασίας “αδελφοποιήσεις”. Στην περίπτωση της Πίζας μπορεί να ξεκινήσει μια συστηματική καλλιέργεια των σχέσεων με την ιταλική πόλη, στο όνομα της καταγωγικής σχέσης που τη συνδέει με την Αρχαία Πίσα της Ολυμπίας, την οποία ο σημερινός δήμαρχος της ιταλικής πόλης αναγνωρίζει, σέβεται και τιμά. Είναι ανάγκη η Αρχαία Ολυμπία να επιδείξει δημιουργική εξωστρέφεια μέσα από επαφές με όλες τις πόλεις της “Μεγάλης Ελλάδας”, που ιστορικά διατηρούσαν πολιτιστικές ανταλλαγές με το ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας και συμμετείχαν στους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια τέτοια πόλη είναι μεταξύ άλλων και ο Κρότωνας –το σημερινό Κροτόνε- που εξακολουθεί να τιμά τη μνήμη του θρυλικού ολυμπιονίκη Μίλωνα, ο οποίος είχε νικήσει σε έξι συνεχείς Ολυμπιάδες στο αγώνισμα στου παγκρατίου», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup