Σε ένα δύσβατο μονοπάτι καλείται να πορευθεί η κυβέρνηση, που δέχεται ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση μετά τα όσα έχουν έρθουν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση, με την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι (υπενθυμίζεται πως χθες κατέθεσε υπόμνημα ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης).
Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω του 15Αυγουστου ξεκινά ένας νέο κύκλος συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το θέμα αυτό, αρχής γενομένης από την Δευτέρα οπότε και θα γίνει Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα αποφασιστεί πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα) και παράλληλα θα κλειδώσει η ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας για το θέμα των παρακολουθήσεων (πιθανότατα στις 24 ή στις 25 του μήνα).
Επίσης με το άνοιγμα της Βουλής -μετά τη μικρή διακοπή του Αυγούστου -αναμένεται να αποφασιστεί και η συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπής, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί ποια χρονική περίοδο θα αφορά. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «επεκτείνει» το διάστημα - ώστε να καλύπτει την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω (πχ. σε βάθος δεκαετίας) - ωστόσο μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική πρόταση και πως θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δεδομένο πάντως είναι πως το επόμενο διάστημα το θέμα θα κυριαρχεί στις πολιτικές μονομαχίες και στην κυβέρνηση αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου για να δουν πόσο οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν επηρεάσει τα ποσοστά των κομμάτων. Παράλληλα οι γαλάζιοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες και να αφουγκραστούν το κλίμα που επικρατεί.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Κριτική που δεν αφορά μόνο το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά επεκτείνεται και στους χειρισμούς που γίνονται σε θέματα πρώτης γραμμής (οικονομία, πανδημία κ.α.)
Πάντως μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο έχουν μειωθεί αισθητά οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών στην Νέα Δημοκρατία, αλλά παραμένει ζεστό το σενάριο του ανασχηματισμού. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις εν θερμώ και αναμένουν να δουν πως θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες.
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας
Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό για την κυβέρνηση αναζητείται διέξοδος σε ένα ενισχυμένο καλάθι παροχών, που θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μια σειρά μέτρων έχουν ήδη κλειδώσει (αύξηση συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατώτατου μισθού), ωστόσο αναζητούνται και πρόσθετα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.
Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού δίνει δημοσιονομικό αέρα για να ενισχυθεί το πακέτο των παροχών, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθούν εφεδρείες για το επόμενο διάστημα. Πάντως στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως και από οικονομική σκοπιά οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στο ενεργειακό αλλά και το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Μια πρώτη δέσμη μέτρων θα αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου. Εκεί θα συζητηθεί πολυνομοσχέδιο με σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η παραγραφή των οφειλών στον ΕΦΚΑ στη δεκαετία, η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση χρεών στα ταμεία και η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Πηγή: ethnos.gr