Πολιτικά

Μηταράκης: «Θα επεκταθεί κατά 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Μηταράκης: «Θα επεκταθεί κατά 80 χιλιόμετρα ο φράχτης στον Έβρο - Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Για το θέμα του Έβρου και του μεταναστευτικού που αναδείχθηκε εκ νέου εξαιτίας των προσφύγων που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος δήλωσε πως ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα, ενώ σημείωσε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Επεσήμανε, δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους διακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες από 92.000 που ήταν το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτο δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες γης.

Εγκλωβισμός 38 μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο – Μαρτυρία «φωτιά»: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν εκεί

Η 28χρονη Μπάιντα που ήταν ανάμεσα στην ομάδα των 38 μεταναστών από τη Συρία που είχαν εγκλωβιστεί επί βδομάδες σε νησίδα του ποταμού Έβρου αποκάλυψε τα «βρώμικα» παιχνίδια της Τουρκίας, την ώρα που στη χώρα μας μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.

Μιλώντας στο βρετανικό Channel 4, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν 2 φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι, που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα εκεί. Μας χώρισαν σα να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των 2 πλευρών».

Σύμφωνα δε με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Τουρκία σχεδίαζε να παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα σκηνικό έρευνας και διάσωσης εντός τουρκικής επικράτειας. «Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε πολύ σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Επομένως κατά μία έννοια εντός εισαγωγικών, και από διεθνείς οργανισμούς να κάνουμε μια παρέμβαση η οποία θα είχε πολύ σημαντική επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Μάνος Λογοθέτης.

Πυρά ΥΠΕΞ σε Άγκυρα και πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση για τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στη Θράκη και την «προσπάθεια της Τουρκίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού», προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει, το πρόσφατο περιστατικό «που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό - προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα».

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης», τονίζει το ΥΠΕΞ στο τέλος της ανακοίνωσής του.

Ειδικότερα, με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο- ζητούν διευκρινίσεις «για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες».

Τα ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη νησίδα

Συγκεκριμένα, οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, Θάνος Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες».

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν στα εξής:

  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
  • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ' αυτής;

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να καταδικάσει την τουρκική πλευρά

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσα από νέα του δήλωση άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε».

«Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί αναλυτική η δήλωσή του:

«Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε. Μέσα στην μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους.

Αντίθετα, υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Έλληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.

Όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους Νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει.

Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως».

Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup