Πολιτικά

Βούλτεψη: Σε εφαρμογή στην Ηλεία το πρόγραμμα ένταξης και εργασίας προσφύγων

Βούλτεψη: Σε εφαρμογή στην Ηλεία το πρόγραμμα ένταξης και εργασίας προσφύγων

Με αφορμή το πρόγραμμα ένταξης στην αγορά εργασίας των προσφύγων, στο οποίο εντάσσεται η Ηλεία και η Ήπειρος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ολοκλήρωσε την διήμερη παρουσία της στο νομό, με την επίσκεψή της στο δημαρχείο Ανδραβίδας Κυλλήνης, όπου είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα και να ξεναγηθεί στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη.

Όπως τόνισε μάλιστα, η εικόνα που αποκόμισε από την δομή, στην οποία φιλοξενούνται κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες με παιδιά, είναι πάρα πολύ θετική και βασικός στόχος είναι η προστασία των ανθρώπων αυτών.

«Όταν οι άνθρωποι είναι προστατευμένοι, και είναι προστατευμένοι κυρίως από εμπορία ανθρώπων, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένταξη. Δε μιλάμε όμως για ένταξη όταν οι άνθρωποι ζουν σε ανασφάλεια. Και ειδικά τα παιδιά και οι γυναίκες.

Από αυτή την άποψη θα στηρίξω το έργο εδώ του διοικητή, είναι ένα σημαντικό έργο για το υπουργείο μας, κυρίως διότι ενόψει των νέων προγραμμάτων θα βρούμε εδώ ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, άντρες που θέλουν να ενταχθούν και να εργαστούν και θα θελήσουν εκπαίδευση. Είμαι επίσης πάρα πολύ ευχαριστημένη, που ένα όραμά μου όπως ήταν το πρόγραμμα αυτό, ένα όραμά μου τα παιδιά να περνούν ομαλά από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση εδώ γίνεται πραγματικότητα. Είναι η γέφυρα εκπαίδευσης που έχουμε δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο και αυτό έκανε την σχολική χρονιά που τελείωσε την καλύτερη σχολική χρονιά, για παιδιά πρόσφυγες από τότε που ξεκίνησε το προσφυγικό πρόβλημα» τόνισε η κα Βούλτεψη ενώ αναφερόμενη στο πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η Ηλεία ανέφερε πως:

«Το έχω πει όλες αυτές τις μέρες ότι η Ηλεία, είναι μία από τις δύο περιφέρειες, μαζί με την περιφέρεια Ηπείρου, που είναι από τις πρώτες περιφέρειες, που θα ξεκινήσουν τα προγράμματά μας. Σίγουρα η Ηλεία, θα αποκτήσει τις προϋποθέσεις να είναι και χώρος φιλοξενίας αλλά και χώρος ανάπτυξης της οικονομίας, γιατί όπως είπαμε όσο πιο πολλοί άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή, στην βιομηχανία, στα χωράφια, τόσο μεγαλύτερο ΑΕΠ έχουμε και άρα βρίσκουμε εργασία για όλους, και για Έλληνες και για πρόσφυγες.

Επειδή σε μας τα βασικά μας προγράμματα είναι το αγροτικό και το τουριστικό και η Ηλεία είναι μία αγροτική περιοχή και με προϊόντα που για μας είναι σημαντικά στις εξαγωγές όπως η φράουλα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, και επειδή είναι συγχρόνως και τουριστική περιοχή, έχουμε την Ολυμπία, πρέπει να υπάρχει προσωπικό και στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, η Ηλεία είναι ένα κέντρο και για τον αγροτικό τομέα αλλά και για τον τουριστικό. Και νομίζω ότι δεν έχουμε κάνει λάθος».

Σχολιάζοντας το θέμα του εγκλωβισμού των προσφύγων στην νησίδα του Έβρου, η υφυπουργός σημείωσε ότι:

«Δημοσιότητα αρνητική προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν για την Ελλάδα, οι οποίοι κατά βάση, εξυπηρετούν την Τουρκία, η οποία Τουρκία, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα λοιπόν, όποιος αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα, ουσιαστικά εξυπηρετεί την παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θέλω να θυμίσω ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στις νησίδες και που έγινε τέτοιους θόρυβος στην Ελλάδα κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν ακριβώς πρόσφυγες με την έννοια ότι ζούσαν σε καταυλισμούς, ήταν άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν σε σπίτια, απόλυτα ενσωματωμένοι, με δουλειές, με καταστήματα, που τους άρπαξε μέσα από τα σπίτια τους οι στρατοχωροφυλακή όπως πριν έναν αιώνα, στις πιο μαύρες σελίδες μας, άρπαζαν τους Πόντιους, τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες και οι άνθρωποι αυτοί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Τους πήγαν στην νησίδα με αυτό τον σκοπό.

Θέλω να ρωτήσω το εξής. Αν η Τουρκία αποφασίσει 10 φορές τη μέρα να πηγαίνει από 50 ανθρώπους σε κάθε νησίδα, η Ελλάδα τι θα κάνει; Θα μεταφέρει τους ανθρώπους στην Ελλάδα και θα παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας που ουσιαστικά κάνει εσωτερικό εκτοπισμό κυρίως των Σύρων και αν βλέπω καλά τα στοιχεία των Παλαιστινίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα διότι η Τουρκία έκανε συμφωνία τώρα άλλη με το Ισραήλ και εκδιώκει και αυτούς στους οποίους υποτίθεται ότι έδινε την προστασία της; Λοιπόν, όποιος συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, τα οποία είναι να διώξουν τους Σύρους στο βόρειο τμήμα της Συρίας, εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένο, στο οποίο η Τουρκία επιχειρεί συνεχώς και κάνει εισβολές, δημιουργεί πρόσφυγες και τώρα θέλει να κάνει ένα νέο εποικισμό όπως έκανε στην Κύπρο και να μεταφέρει ανθρώπους, οι οποίοι έφυγαν από τα χωριά τους στην Συρία για να φύγουν από τον πόλεμο. Δεν έφυγαν για να πάνε σε μία άλλη περιοχή της Συρίας. Άρα λοιπόν, όποιος θέλει να εξυπηρετήσει αυτά τα σχέδια, πρέπει να βγει και να το πει» επεσήμανε η κα Βούλτεψη η οποία συνοδευόταν από τους Γραμματείς του Υπουργείου, Μανώλη Λογοθέτη και Βαγγέλη Κωνσταντίνου.

Παράλληλα υφυπουργός ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και αφορά στην έλλειψη εργατών γης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Λέντζας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που επισκέφτηκε τον Δήμο μας η υπουργός με τους γενικούς γραμματείς, από το 2020 και για πρώτη φορά έχουν ξεκινήσει ανταποδοτικά από το υπουργείο προς τον Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης λόγω της φιλοξενίας των προσφύγων της Μυρσίνης κάποιες χρηματοδοτήσεις, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές. Ήδη ένα έργο έχει ολοκληρωθεί και αφορά στον ηλεκτροφωτισμό της οδού Καλφιώτη στην Ανδραβίδα, μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουμε και την επέκταση του ηλεκτροφωτισμού από την δομή της Μυρσίνης, μέσα στην Μυρσίνη, το φίλτρο για το νερό που αφορά την Μυρσίνη κι άλλα προγράμματα τα οποία πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν. Συζητήσαμε τα προβλήματα για τους εργάτες γης, θέσαμε τους προβληματισμούς μας, θέσαμε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειψη εργατών γης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο δικός μας Δήμος, αγροτικός κατά κύριο λόγο, να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο στην συγκομιδή όσο και στις καλλιέργειες και αυτό ταυτόχρονα μετακυλίεται και στην ελληνική οικονομία, γιατί είναι και μεγάλος ο αριθμός των εξαγωγών, άρα χάνουμε κι από κει κάποια χρήματα, τα οποία αυτή την περίοδο είναι πολύ χρήσιμα. Μιλήσαμε με την κα Βούλτεψη, θα ξεκινήσουν προγράμματα από τον Σεπτέμβρη θα είμαστε σε επικοινωνία μαζί της, θα εξαντλήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για τον Δήμο όσο και για την δομή, έτσι ώστε να βελτιωθούν όλες αυτές οι συνθήκες και γενικά, ότι μπορούμε να αποκομίσουμε σαν όφελος, θα το κυνηγήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερα έργα».

Από την πλευρά του ο διοικητής της δομής στην Μυρσίνη Ναμπίλ Μοράντ αναφερόμενος στην δομή φιλοξενίας προσφύγων, τόνισε ότι αποτελεί διαφήμιση για την Ελλάδα, ενώ σχετικά με την επίσκεψη της υφυπουργού σημείωσε πως:

«Η κα Βούλτεψη ήρθε για πρώτη φορά, όπως ξέρετε η δομή της Μυρσίνης είναι διαφήμιση για την Ελλάδα, ήδη έχει ακούσει τα καλύτερα λόγια αλλά σήμερα ήρθε να δει από κοντά πως λειτουργούμε και πως είναι οι εγκαταστάσεις. Θεωρώ πως λειτουργούμε σωστά, οι πρόσφυγες που είναι εδώ, έχουν πολύ καλή σχέση με τους κατοίκους που ζουν εδώ στην Μυρσίνη με τις άλλες πόλεις, οι περισσότεροι βοηθούν, δουλεύουν σε χωράφια και σε άλλες δουλειές, αυτός ήταν ο στόχος, η ένταξη δηλαδή των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Αυτός είναι και ο στόχος της υφυπουργού, που ήρθε σήμερα να δει την δομή μας, που θα είναι μέσα στο καινούργιο πρόγραμμα για την ένταξη και την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πολύ καλό κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε 150 πρόσφυγες από τους οποίους 80 παιδιά περίπου και 35 γυναίκες. Πλέον δεν υπάρχουν ροές από το εξωτερικό».

Τέλος, ο κ βουλευτής της Ν.Δ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε ότι: «… είναι η δεύτερη μέρα της επίσκεψης της υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής της σε κυρίας Σοφίας Βούλτεψη και σήμερα επισκεφτήκαμε και την δομή της Μυρσίνης. Θέλω να πω, ότι φαίνεται εδώ πέρα ότι στο μεταναστευτικό γίνεται μία πολύ καλύτερη διαχείριση, μία πολύ καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων, δεν περιλαμβάνει μόνο την μείωση των ροών αλλά περιλαμβάνει και την διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Και νομίζω, οτι όταν μιλάμε για ανθρωπισμό, σε σχέση με την προσέγγιση του μεταναστευτικού, μιλάμε ακριβώς για αυτά τα οποία βλέπουμε στις δομές της Ηλείας, γιατί πραγματικά η Ηλεία περηφανεύεται ότι έχει δυο από τις καλύτερες δομές στην Ελλάδα. Άνθρωποι οι οποίοι όχι μόνο ενσωματώνονται και ζουν αρμονικά δίπλα στις τοπικές κοινωνίες αλλά διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες και για την εκπαίδευσή τους. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο ανακοίνωσε υφυπουργός ότι η Ηλεία έχει επιλεχθεί μαζί με την περιφέρεια Ηπείρου έτσι ώστε από εδώ να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης των προσφύγων με την αγορά εργασίας. Ακριβώς γιατί στην Ηλεία έχουμε μεγάλες ανάγκες σε εργατικό προσωπικό τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον αγροτικό τομέα, είναι πολύ σημαντικό ότι ξεκινάει από την Ηλεία αυτός ο σχεδιασμός, αυτό το πρόγραμμα. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, άρα λοιπόν βλέπουμε από δω από την Ηλεία και στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπισμού, ένα μήνυμα σωστής αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλύτερες πλέον και στα νησιά αλλά και εδώ, ελέγχουμε τις ροές, φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαμορφώνουμε καλύτερες συνθήκες».

Η περιοδεία της κας Βούλτεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στην κατασκήνωση του Green Camp, όπου φιλοξενούνται περίπου 40 παιδάκια από την Ουκρανία.

voult mursin 2

voult mursin 3

voult mursin 4

voult mursin 5

voult mursin 6

voult mursin 7

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα