Πολιτικά

Τα ξίφη τους στη Βουλή διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί – Μητσοτάκης: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας – Τσίπρας: Δώσατε προσωπικά εντολή για Ανδρουλάκη

Τα ξίφη τους στη Βουλή διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί – Μητσοτάκης: Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας – Τσίπρας: Δώσατε προσωπικά εντολή για Ανδρουλάκη

Σε οξύτατους τόνους διεξάχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις.

Από το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν ήταν ενήμερος για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και σημείωσε ότι, μόλις ενημερώθηκε, απέπεμψε τους αρμόδιους. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ διεξήγαγε 54.000 παρακολουθήσεις, ενώ σημείωσε ότι και ο ίδιος και η οικογένειά του παρακολουθούνταν. Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής, αλλιώς, όπως είπε «θα είστε θρασύδειλος».

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανέλαβε τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος και για ποιο λόγο παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, στη συνέχεια, ότι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ενώ χαρακτήρισε «δεδομένη» τη δυσπιστία του λαού προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τον λόγο στη συνέχεια πήραν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό ενώ, μετά το πέρας της συζήτησης, σε on camera δήλωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε «ραντεβού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας αλλιώς είστε ένας θρασύδειλος»

«Κοίταξα τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν 54.000. Τις κοιτάξατε μια προς μια για να είστε τόσο σίγουρος ότι δε παρακολουθούνταν ούτε βουλευτής ούτε δημοσιογράφος. Άλλη δουλειά δεν είχατε;», είπε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας, δε, στα περί σκανδάλων που ερευνούσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη Βουλή για μια εβδομάδα επιπλέον ανοιχτή ενώ είχε πει ότι θα διεξάγει πρόωρες εκλογές.

«Γιατί κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή από τη στιγμή που είχατε πει ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Να σας θυμίσω τι έλεγε ο Κοντονής: ψηφίστηκαν 1000 άρθρα και μετατράπηκε δολίως η δωροδοκία σε πλημμέλημα. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής».

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη δευτερολογία του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτική μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος. Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίου η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξήγησε: «Γνωρίζετε καλά ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να την πάρει ο κύριος Ανδρουλάκης μόνο από μία απόρρητη διαδικασία. Γιατί δεν πάει ο κύριος Ανδρουλάκης να ενημερωθεί; Αυτό που μπορώ να σας πω είναι τα εξής: Πρώτον ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη και αυτό δεν αμφισβητείται. Δεύτερον ότι κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα τα οποία υπήρχαν δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθηση του. Εξού και υπήρξαν και οι απομακρύνσεις Δεχόμαστε εξαρχής ότι ήταν μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει».

Πάντως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός a priori οι βουλευτής δεν γίνεται να εξαιρεθούν από τις παρακολουθήσεις. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται από οποιαδήποτε παρακολούθηση μόνο και μόνο εξαιτίας της ιδιότητας. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και σίγουρα αυτό δεν εξαιρεί και τους 300 βουλευτές όταν πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πάντως ότι σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. «Και εγώ πρώτος δέχτηκα ότι στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε», είπε ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας να νομοθετηθεί μια διαδικασία η οποία θα είναι στεγανή και θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Απαντώντας στα περί εκτροπής που είχε νωρίτερα πει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στο δικό μου εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση όχι μόνο του κ. Ανδρουλάκη αλλά κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου».

Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «τα μπαλαμούτιασε αλλά ήτανε σαφής αλλά μας είπε σήμερα ότι εσείς δεν ακούγατε κανένα. Αλήθεια μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό κανέναν επιχειρηματία κανένα δημοσιογράφο. Κάνεις πρωθυπουργός δεν έχει δυνατότητα να γνωρίζει ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες και πολύ συχνά προσγειώνονται αναφορές από πηγές υψηλής αξιοπιστίας η οποία πρέπει να προστατευθεί». Υπενθύμισε, δε, μια παλαιότερη υπόθεση που αφορούσε τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το… κυλικείο της Βουλής.

«Είναι η δεν είναι αλήθεια ότι το 2016 υπήρχε ένα πόρισμα της ΕΥΠ το οποίο κατατέθηκε στο γραφείο σας για μία έρευνα που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ελληνική αστυνομία και σε αυτή την έρευνα φαίνεται ότι υπήρχαν συνομιλίες με τον υπουργό άμυνας. Ουδέποτε διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο γραφείο σας και αναρωτιέμαι ο υπουργός άμυνας αν μιλάει και κάνει νταραβέρια για το κυλικείο της Βουλής με κάποιον υπόδικο. Είχατε την πληροφορία εσείς και δεν κάνετε τίποτα απολύτως. Άρα να προσέχετε λίγο κύριε Τσίπρα».

Η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

«Υποδεχθήκαμε με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος στο οποίο απάντησα», τόνισε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησία διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση παρακολουθήσεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχώρησε σε αλλαγές προσώπων και στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις. Είπα «ναι» να έρθει στην ολομέλεια στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατέθεσε άμεσα 4 τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού τη νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. «Προσοχή όμως καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους και κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό εθνικό έργο το οποίο επιτελεί σήμερα. Θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της γιατί μεταξύ άλλων είναι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών που συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», προσέθεσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «ένα ολίσθημα συνεπώς δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο θετικό όφελος δεν χρειάζεται νομίζω να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στο σύνθετο κόσμο στον οποίον ζούμε αφού πίστεψε με το γνωρίζω όπως και όλοι οι τέως πρωθυπουργοί».

Κατά τον πρωθυπουργό υπάρχουν 500 παγκοσμίως λογισμικά παράνομα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα έχει καταγγείλει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφορικά με την παρακουλούθησή του όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ: «Εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους τους οποίους συχνά επικαλείστε και καλά κάνετε ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις, εν δυνάμει πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική ανάρτηση του κυρίου Τέλλογλου τον οποίο συχνά επικαλείστε και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε τον κύριο Τσίπρα πρωθυπουργό».

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις έχουν ένα μακρύ χέρι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο εξωτερικό πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη». Επίσης, έκανε λόγο για 4 αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση η οποία σκόπιμα διακινείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών που γίνονται για λόγους ασφαλείας και πάντα με την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα. Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας το οποίο όμως κύριε Πρόεδρε σας ζητώ να θέσετε στη διάθεση των μελών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας ώστε να λάβουν πλήρη γνώση του περιεχομένου τους.

Όσον αφορά τώρα στις νόμιμες επισυνδέσεις αυτές όπως ξέρετε καλά εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από την εθνική άμυνα τη δράση της αστυνομίας του λιμενικού μέχρι την τρομοκρατία τη δίωξη ναρκωτικών τις απαγωγές. Όλες όμως λειτουργούν με βάση ένα ειδικό πρωτόκολλο το οποίο προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Θυμίζω στο σώμα ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις.

Αλήθεια δεύτερη: Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα κενό, ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό, κάτι που σημαίνει ότι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου για μια πράξη τυπικά επαρκή νόμιμη.

Αλήθεια τρίτη: Είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται κινούνται εκτός δημοσιότητας. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Εκεί άλλωστε οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους με όλα τα στελέχη τους τωρινά και προηγούμενα και σωστά να δεσμεύονται από εχεμύθεια για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ας μην κατασκευάζονται συνεχώς εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας, όσο αναγκαία είναι άλλο τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η πλήρης δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των χειρισμών αυτού του χαρακτήρα. Όσοι το αρνούνται απλά δεν λένε την αλήθεια και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια τέταρτη: από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν. Ταυτόχρονα άλλαξαμε την ελαστικότερη ρύθμιση του σύριζα θέτοντας διπλό δικαστικό φίλτρο για τη διαδικασία της επισύνδεσης και συμφωνήσαμε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης την οποία διεξάγουμε σήμερα. Ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο ανώτατο δηλαδή επίπεδο.

Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ο Ανδρουλάκης

Πρόσκληση στον Νίκο Ανδρουλάκη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη έκανε ο πρωθυπουργός προκειμένου να πιστοποιήσει ότι η επισύνδεση ήταν καθ όλα νόμιμη. «Για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επί σύνθεσης εάν ο κύριος Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει πραγματικά ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ναι μεν υπάρχει η ανάγκη της διαφάνειας, αλλά στο όνομα της διαφάνειας όμως δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέδιδε live την συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας. «Οι βουλευτές σας σε ανοιχτή ακρόαση μετέδιδα τη συνεδρίαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ομολογήσατε περίπου κιόλας και μετά έχετε την απαίτηση εσεις να εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που τους προοιωνίζεται με τις δικές σας συμπεριφορές.

«Τα δημόσια πρόσωπα ναι βεβαίως βεβαίως πρέπει να προστατεύονται τα δημόσια πρόσωπα και όπως σας είπα υπάρχει ένα αυξημένο φίλτρο προστασίας όμως όχι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος βενιζέλος ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε. Να βγείτε γύρω τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε χρυσή αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι ασκεί ανεύθυνη αντιπολίτευση. «Δεν εκπλήσσομαι σε κάθε εθνική κινητοποίηση είσαστε απέναντι, μέσα από μια μίζερη, ανεδαφική, στενόμυαλη ενίοτε χαιρέκακη καταστροφολογική μικροκομματική», σημείωσε αναφερόμενος στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, απέναντι «στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ».

«Καμία πρωτοτυπία όπως σίγουρη η αποτυχία. Όπως, όμως, όλα τα προηγούμενα έτσι και τώρα κύριε Τσίπρα η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Όχι γιατί στην περίπτωση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα αλλά γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει αντικειμενική πολιτική ευθύνη και κυρίως να λάβει μέτρα. Γιατί εγώ αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα τολμήσαμε θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών και εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλό έχοντας 2 υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο, θέτοντας και πάλι σενάρια επιστημονικής φαντασίας θεωρώντας ότι έτσι θα με πλήξει προσωπικά και θα μηδενίζεται το έργο της κυβέρνησης. Αλλά καλά κύριε Τσίπρα πάει πολύ πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωση. Εσείς κύριε Τσίπρα που σας έχουν καταγγείλει προσέξτε όχι ένας όχι 2 όχι 3 όχι 4 αλλά 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ήταν συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη των πολιτικών μας αντιπάλων γίνονται κατ ανάγκη ελαφρύτερα. Δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος αν απλά ο απέναντί του είναι πολύ χειρότερος. Τότε το αποτέλεσμα οδηγεί στην αφοριστική εντύπωση ότι όλοι είναι ίδιοι. Η πολιτική μου διαδρομή κύριε Τσίπρα μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο ακριβώς επειδή δεν διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα ίδια προβλήματα είτε αυτά έρχονται από το χθες. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης.

Παρουσιάζουν ένα ατυχές γεγονός ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση και μια επιχειρησιακή αστοχία ως μια τάχα εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση εντολή η οποία. Υποτίθεται αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη. Εμένα προσωπικά αυτό μου θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν. Αυτό το οποίο λέτε είναι ψέμα και δεν είναι απλά ψέμα είναι ανέντιμο και είναι ανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης γι αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εν τέλει μήπως οι ψηφοφόροι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη «τους προκύψει τελικά Τσίπρας». «Όπως γνωρίζετε κ. Κατρίνη αμέσως μετά την εκλογή μου, δύο φορές κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Να γνωριστούμε. Αρνήθηκε. Τότε αρνήθηκε. Όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού της χώρας ακόμα και αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ να ασκήσει κριτική και να ακούσει τις προτάσεις μας. Να μας πείτε αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε τις μυστικές υπηρεσίες στην ευθύνη του όπως έκανα και εγώ γιατί προέβλεψα τις εθνικές απειλές. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας».

Τσίπρας: Δώσατε προσωπικά εντολή για την παρακολούθηση Μητσοτάκη

Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Έκανε λόγο για διαβολικές συμπτώσεις αλλά και ανόητα επιχειρήματα εκ μέρους της κυβέρνησης. «Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο επικαλείστε αυτά τα ανόητα αυτά όμως τα επιχειρήματα της εθνικής ασφάλειας και του εθνικού απορρήτου τάχα δεν μπορεί να μας το πείτε. Με αυτό τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια τέτοιου είδους υποψία για κάποιο εθνικό κίνδυνο η εθνική μειοδοσία που προσβάλλει ένα ολόκληρο λαό και τον πρόεδρό του το καταλαβαίνετε;», αναρωτήθηκε ο Αλέξη Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μας «πείτε ποια ήταν η εθνική ασφάλεια». « Μέσα στον πανικό σας όμως τις πρώτες μέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου εκθέσατε όλα τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης αλλά και μια σοβαρή εφημερίδα του χώρου σας. Εμπλέξατε στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες και δεν δίστασατε ακόμη και να αναζητήσετε κάποιο άλλοθι διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας με τρίτες χώρες και διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την Αρμενία, την τρίτη μιλήσατε για την Ουκρανία. Με δυο λόγια κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας μέσα στον πανικό σας να κρύψετε αυτή την πρωτοφανή εγκληματική πράξη προκειμένου να μπορείτε να στοιχειοθετήσετε και να επικαλείστε εθνικής ασφάλειας. Πείτε μας λοιπόν ποιος είναι αυτός ο λόγος, αφήστε τους πρόσφυγες, και κυρίως σταματήστε να διασύρεται τη χώρα διεθνώς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τονίζοντάς: «Θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό». Μάλιστα, κοιτώντας τον Κ. Μητσοτάκη σταμάτησε την ομιλία του καλώντας να εξηγήσεις τους λόγους παρακολούθησης: « Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντολή να τον ακούνε γιατί «μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα»!

Τσίπρας: Είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης του Συντάγματος

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον ιθύνων νου των παρακολουθήσεων. «Χρησιμοποιήσατε άθλιες μεθόδους με στόχο όπως είπα την εδραίωση τη δικής σας στην εξουσία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε ότι « είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασης του Συντάγματος και οφείλεται να απολογηθείτε». «Ακόμη αυτό που είναι ίσως το πιο κρίσιμο αυτό που θα έλεγα σήμερα απασχολεί τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο και καταργεί το αναγκαίο αίσθημα στοιχειώδους ασφάλειας: ο μέσος πολίτης σήμερα, ο κάθε μικρός επιχειρηματίας ξέρετε τι σκέφτεται; Όταν παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν συμβαίνει στον ίδιο. Ο νέος διοικητής όταν ρωτήθηκε ο στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι απάντησε a priori κανείς δεν εξαιρείται και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τόνο», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, πέταξε το μπαλάκι στους βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας λέγοντας: «Με τη στάση σας κύριοι βουλευτές και βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας της παράταξης σας». «Δική σας θα είναι η απάντηση δική σας είναι η απόφαση».

Επίσης, έκανε λόγο για «εκτροπή» και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του. «Έχετε δύο επιλογές: ή παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η καθεστωτική παραμονή και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω λοιπόν με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει να παραιτηθείτε και να μη βυθίσετε άλλο τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Σε ό,τι μας αφορά, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανυπεράσπιστο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, για να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος του ψέματος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

  • Δεν έρχεστε στο Κοινοβούλιο ως τιμητής, έρχεστε ως υπόλογος για βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Είστε κατηγορούμενος για μία πρωτοφανή θεσμική και δημοκρατική εκτροπή. Για υπονόμευση της λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
  • Έχετε το θράσος να μιλάτε για ηθικότητα ενώ είστε κατηγορούμενος
  • Οι υποκλοπές τηλεφώνων κατά παράβαση του Συντάγματος δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, είναι πρωτίστως αξιόποινη πράξη
  • Όταν πρόκειται για πολιτικό αρχηγό δεν νοείται η επίκληση καμίας νομιμότητας ή νομιμοφάνειας
  • Σήμερα ο ελληνικός λαός αλλά και όλη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη παρακολουθούν εμβρόντητοι και περιμένουν απαντήσεις, όχι έκθεση ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών.
  • Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο ο Πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους «εθνικής ασφάλειας»;
  • Αφήστε τα μισόλογα και δώστε εξηγήσεις: Γιατί παρακολουθούσατε ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος;
  • Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφαλείας που επικαλείστε; Είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε. Ποιος είναι ο λόγος; Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων; Κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Απαντήστε, διακόπτω την ομιλία μου για να δώσετε μία καθαρή απάντηση.
  • Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι απάντηση, η χειρότερη που μπορείτε να δώσετε και η πιο ισχυρή απόδειξη της ενοχής σας.
  • Τα ψέματα τελείωσαν, δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό σας και μέχρι πρότινος αντ’ αυτού σας κ. Δημητριάδη και τον εκλεκτό σας κ. Κοντολέοντα. Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη, ούτε παιδιά του δημοτικού δεν λένε «δεν φταίω εγώ, φταίει η ανιψιός μου».
  • Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα ψέματα των συνεργατών σας, οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας.
  • Ούτε πίσω από την διάχυση ευθυνών, η ευθύνη ανήκει αντικειμενικά σε εσάς. Όχι μόνο γιατί ως Πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να περάσετε την ΕΥΠ στην δική σας ευθύνη. Και το δεύτερο ήταν κατακαλόκαιρο να αλλάξετε το νόμο για να διορίσετε τον κ. Κοντολέοντα ενώ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα.
  • Επανέρχομαι, ποια ήταν η εθνική επιδίωξη, ποιοι οι λόγοι παρακολούθησης του Ανδρουλάκη όσο ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής του Προέδρου στο ΚινΑλλ;
  • Είπατε ότι δεν το γνωρίζετε, μάλιστα, να δεχθούμε την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια που επικαλείστε. Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας στην ΕΥΠ και τον ανιψιό σας που δήθεν δεν άντεχε την τοξικότητα και παραιτήθηκε, ποιος ήταν ο εθνικός λόγος;
  • Γνωρίζετε έστω σήμερα τον εθνικό λόγο που παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης
  • Επικαλείστε ότι είστε τόσο ανεύθυνος που ο πιο στενός σας συνεργάτης λειτουργούσε εν αγνοία σας
  • Δεν καταλαβαίνετε ότι η μη απάντησή σας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση σας;
  • Αφήνετε να σέρνετε υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο ή εθνική μειοδοσία
  • Μέσα στον πανικό σας εμπλέξατε στην υπόθεση αυτή τρίτες χώρες. Για να βρείτε άλλοθι διακινδυνεύετε την εξωτερική μας πολιτική. Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία και μετά για την Ουκρανία.
  • Η πρώτη απαξίωσε να ασχοληθεί, οι άλλες δύο πρεσβείες σας διέψευσαν με οργή. Κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς για να κρύψετε την εγκληματική σας πράξη, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφαλείας. Πείτε λοιπόν ποιος είναι και αφήστε τις υπεκφυγές.
  • Ο κ. Γεραπετρίτης και κ. Πιερρακάκης εν αγνοία τους και εν αγνοία σας έλεγαν ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι δεν υπάρχει ανάμειξη της ΕΥΠ στην απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη; Συνέχιζαν να σας κρύβουν την αλήθεια;
  • Ακόμα και να δεχθούμε ότι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς αλλά ο ανιψιός σας με τον Κοντολέοντα που συνέχιζαν να σας παραπλανούν, ότι ήσασταν όλοι θύματα και εσείς και ο Γεραπετρίτης και ο κ. Πιερρακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όταν νομοθετήσατε μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείται, την απαγόρευση στην ΑΔΑΕ να ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, τότε πάλι δεν γνωρίζατε; Δεν γνωρίζατε τι νομοθετείτε και γιατί το κάνετε; - Έχετε κάνει το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο, ορμίσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα
  • Πάλι δεν ξέρατε, κάποιος άλλος νομοθετούσε εν αγνοία σας.
  • Για τον Θανάση Κουκάκη τον λόγο που τον παρακολοθούσατε τον ξέρετε; Πείτε μας τουλάχιστον για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Και αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;
  • Για τη σατανική σύμπτωση των παρακολουθήσεων επισήμως και από την ΕΥΠ και διαδοχικά από το παράνομο λογισμικό Predator, γνωρίζετε κάτι; Ή είναι και αυτό διαβολική σύμπτωση;
  • Κ. Μητσοτάκη, πολλές περίεργες διαβολικές συμπτώσεις έχουν μαζευτεί στη δύσοσμη υπόθεση.
  • Και επειδή απαντήσεις δεν θα δώσετε, έχω υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και στο όνομα της δημοκρατικής ευθύνης, στο όνομα του Συντάγματος και της Δημοκρατίας να δώσω εγώ τις απαντήσεις.
  • Επί 3,5 χρόνια κ. Μητσοτάκη χτίζετε ένα καθεστώς με κάθε μέσο για να διατηρηθείτε στην εξουσία.
  • Γίνατε Πρωθυπουργός με υπόσχεση αριστείας αξιοκρατίας και διαφάνειας. Και τελικά δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης, εκφυλισμού που όμοιό του δεν έχει ξαναδει η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
  • Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων, είναι ένα πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει την καθεστωτική αντίληψη και την πρωτοφανή σας αλαζονεία.
  • Με το που αναλάβατε στο όνομα του επιτελικού κράτους πήρατε υπό τον έλεγχό σας ΕΥΠ, ΕΡΤ και γραμματεία Ενημέρωσης. Αλλάξατε το νόμο στην ΕΥΠ για να βάλετε τον εκλεκτό σας και στην ΕΡΤ τον διευθυντή του γραφείου τύπου σας.
  • Μοιράσατε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε την ενημέρωση. Δεν σας έφταναν τα δώρα στους ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών, προχωρήσατε και στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες ντροπής που δεν μπορούν να σταθούν σε καμία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
  • Μοιράσατε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και σάιτς με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή για την κυβέρνηση γραμμή ενημέρωσης. Και εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δημοσιογράφους δεν πειθάρχησαν.
  • Όλα αυτά οδήγησαν τη χώρα στη ντροπιαστική κατάταξη, στην 108η θέση σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της ενημέρωσης. Εσείς που ομνύατε στη φιλελεύθερη δημοκρατία και την αξιοκρατία κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Σχεδόν διπλασιάσατε τις θέσεις μετακλητών, διορίζετε 50 μετακλητούς το μήνα.
  • Ορμίσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Σε ενάμισι χρόνο με πρόσχημα την πανδημία δαπανήσατε 7,5 δις. Σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Ακόμα και σε εταιρίες που συστάθηκαν λίγο πριν την ανάληψη του έργου.
  • Στήσατε το μεγάλο πάρτι για τα γαλάζια γκόλντεν μπόις που δίνουν υπέρογκα μπόνους στον εαυτό τους, ενώ οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.
  • Ο μεγάλος σας στόχος ήταν πάντα τα 30 δις. Του Ταμείου Ανάκαμψης. Να τα δώσετε κατά το δοκούν, χωρίς να δίνετε λογαριασμό. Για αυτό απορρίψατε την πρότασή μου για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει την κατανομή πόρων και τη χρηστή διαχείριση.
  • Είστε αλλεργικός σε κάθε έλεγχο, γιατί η πρωτοφανής μιντιακή στήριξή σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση παντελούς απουσίας πολιτικού κόστους. Είχατε την αίσθηση ότι θα είστε ανέλεγκτος εις το διηνεκές.
  • Εσείς κ. Μητσοτάκη δώσατε εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Όχι γιατί είναι πράκτορας, ούτε γιατί είχε σχέσεις με Κινέζους, Αρμένιους ή Ουκρανούς. Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Δώσατε εντολή να τον ακούνε γιατί στην αλαζονεία σας, δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Ώστε να διασφαλίσετε πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής που απαιτεί συνεργασίες.
  • Αυτός είναι ο λόγος, είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος.
  • Και τον κ. Κουκάκη, δεν τον παρακολουθούσατε για εθνικούς λόγους. Αλλά επειδή τόλμησε να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για ασυλία στους τραπεζίτες για ποινικές υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Και την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Αυτά ήταν τα ενοχλητικά για εσάς, αυτές οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του.
  • Κ. Μητσοτάκη όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά είσαστε ο ιθύνων νους της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε παρακρατικές μεθόδους για την εδραίωσή σας στην εξουσία.
  • Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας. Της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
  • Θέλετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε για να μοιράζετε σε γνωστούς και φίλους τα ιμάτια του δημοσίου πλούτου ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας.
  • Όταν ανακοινώνονται τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ οι πάροχοι απολαμβάνουν τρομακτικά κέρδη, που τα καθιστούν ακόμα πιο τρομακτικά οι επιδοτήσεις σας. Από την τσέπη του φορολογούμενου στις τσέπες των καρτέλ και των γκόλντεν μπόις, ο μόνος τρόπος να επιβάλλεις αυτήν την αθλιότητα ως κανονικότητα είναι ο αυταρχισμός και η συρρίκνωση δικαιωμάτων.
  • Δεν ήταν μία αβλεψία λοιπόν, ένα λάθος, αλλά ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος σας. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη Κουκάκη είναι οι άκρες, μόνο οι άκρες, ενός οικογενειακού παρακρατικού μηχανισμού με εγκληματικό χαρακτήρα, που στήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και το περιβάλλον του.
  • Μέσα στην υπέρμετρη αλαζονεία σας δεν λογαριάσατε ότι έχουμε Δημοκρατία κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε θέλουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες. Στη Δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση το Σύνταγμα, είστε ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την ωμή παραβίασή του
  • Οφείλετε λοιπόν σήμερα να απαντήσετε. Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την Προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος;
  • κ. Δεμίρης όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι απάντησε ότι a priori κανείς δεν εξαιρείται. Και σήμερα το επιβεβαιώσατε υψώνοντας και τον τόνο.
  • Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση πρωτοκόλλων και τα πρακτικά; Δεν έχετε λίγη ντροπή;
  • Αλλά δεν χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε ο κ. Δεμίρης, το επανέλαβε και σήμερα και ο Πρωθυπουργός. Όλοι είναι εν δυνάμει στόχοι.
  • Δεν ξέρω αν αυτό που σας ενοχλεί κύριοι της ΝΔ είναι ότι δεν μιλάω μόνο για την αντιπολίτευση, αλλά αναφέρομαι και στη συμπολίτευση.
  • Ποιος γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού για το ποιος θεωρείται ύποπτος ή εχθρός;
  • Βλέπω από την πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις, άκρα του τάφου σιωπή. Δεν θα σας σώσει η σιωπή. Θα επιτρέψετε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωτη εκτροπή; Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική, δημοκρατική και εθνική σας ευθύνη, με την αξιοπρέπειά μας.
  • Από τη στάση σας κύριοι της ΝΔ θα εξαρτηθεί εάν το σκάνδαλο αυτό θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά ή του επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Δική σας είναι η απόφαση.
  • Είναι πολύ βολικό, αν βγουν στο φως νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών, να πείτε πάλι «εγώ δεν ήξερα» και να τα φορτώσετε στον ανιψιό σας.
  • μόνη σοβαρή απάντηση είναι η αποδοχή ή μη της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του νόμου 4790/2021 με το οποίο απαγορεύετε στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση άρσης του απορρήτου.
  • Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον βουλευτή ή ευρωβουλευτή επιθυμεί να το διερευνήσει. Αν πάλι το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε το φόβο σας για νέες και ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις.
  • Επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν είναι λάθος αλλά κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου με υπογραφή Μητσοτάκη.
  • Ζούμε την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και από το καθεστώς Μητσοτάκη.
  • Όσο και να προσπαθείτε να πείσετε, δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις αλλά εκτροπή, που δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι.
  • Δεν αναφέρομαι μονάχα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη αλλά και κάθε δημοκρατικό βουλευτή, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκει.
  • Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές. Τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, διχασμό, λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά και κινήσεις πανικού, που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας.
  • Σας ενθαρρύνω με όση αξιοπρέπεια σας έχει απομείνει να πράξετε το πρώτο, παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες να κρίνουν
  • Παραιτηθείτε, μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές και η κακοποίηση του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τους δημοκρατικούς πολίτες.
  • Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα. Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη.
  • Να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής
«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί»

«Πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί και προσπαθείτε να ανακαλύψετε συμψηφισμούς και να κάνετε αντιπερισπασμούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μια παρακολούθηση πολιτικού προσώπου ή δημοσιογράφου. «Όχι δεν υπήρξε επίσύνδεση με την Χρυσή Αυγή. Αλλά ούτε σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του εθνικού κοινοβουλίου η της ευρωβουλής. Ο μόνος που τολμήσατε ήσασταν εσείς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε στην πρωτολογία του. «Τα επαναλαμβάνω μήπως απαντήσατε επί της ουσίας. Ποιος είναι ο λόγος που παρακολουθήσατε τον Ανδρουλάκη. Το επιχείρημα δεν μπορείτε να το πείτε και θα το πείτε στον ίδιο είναι παιδικό για να σταθεί στη Βουλή. Δεν είπατε τίποτα για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη», τόνισε και αναρωτήθηκε εάν συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε κάποιου είδος κατασκοπεία ή υβριδικό πόλεμο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Αλέξη Τσίπρα για τους πολιτικούς θα πρέπει να υπάρχει μια και μοναδική εξαίρεση, αυτής του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας. «Αν έχετε οποιαδήποτε καταγγελία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την πάτε στον εισαγγελέα διότι καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Αλλά αν είχατε έστω ένα στοιχείο που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε αξιοποιήσει…», προσέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις παρακολουθήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είστε προβλέψιμος στις παρεμβάσεις. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο την τοξικότητα, αναφερθήκατε στις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου. Προσπαθήσατε να αναδείξετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη».

Καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής τις δηλώσεις των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό. «Μας πήγατε σε ειδικό δικαστήριο για τη Novartis και για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν θα στήνατε ειδικό δικαστήριο εάν είχατε καταγγελίες για παρακολουθήσεις;», είπε. Μάλιστα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει αίτημα για εξεταστική επιτροπή που θα αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πλειοψηφία έχετε, γιατί δεν κατάθετε πρόταση;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας και στην αναφορά Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης μας λέει πως ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να στήσει παρακράτος. «Μέσα στον πανικό σας λέτε ανοησίες. Αναρωτιέμαι ποιος σας λέει να τα πείτε».

Κατρίνης: Πείτε ξεκάθαρα τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

«Ο κύριος Μητσοτάκης έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δε διαθέτει αξιοπιστία. Έχει θέσει την πολιτική του επιβίωση πάνω από τη χώρα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή στην συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι αμφισβητούνται οι δημοκρατικές τους ελευθερίες, όπως το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής. Αυτό είναι ένα δυστοπικό παρόν, που οφείλουμε να το καταστήσουμε παρελθόν. Για να έχει μέλλον η χώρα. Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993 και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το «ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται»;

«Ποιους άλλους παρακολουθούσε ή παρακολουθεί η ΕΥΠ επί των ημερών σας; Δεν ξέρετε; Δε ρωτήσατε να μάθετε; Δεν σας ενδιαφέρει;
Κύριε Μητσοτάκη, το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογείστε λέγοντας ότι δεν ξέρατε. Το ζήτημα είναι ποιοι σας πιστεύουν. Γιατί ακόμα και στελέχη της παράταξης σας, δεν σας πιστεύουν», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Κ ατρίνης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι , ούτε πολύ ούτε λίγο , υποστηρίζει ότι η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί νομίμως - εντός εισαγωγικών - το σύνολο σχεδόν του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. «Ουδείς εξαιρείται», αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης. Δηλαδή μια κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους πάντες.

«Σας καλώ να πείτε ξεκάθαρα τον λόγο εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και επειδή προφανώς δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, καταφεύγετε σε επιχειρήματα του επιπέδου να έρθει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση. Στα κρυφά δηλαδή και στο αυτί.Ε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει. Και σας προκαλεί να πείτε δημόσια ό,τι έχετε να πείτε». τόνισε ο κ.Κατρίνης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης του Predator, o Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει στο απυρόβλητο την εταιρεία που εμπορεύεται το συγκεκριμένο λογισμικό, δεν ελέγχει ούτε τη ροή του χρήματος, ούτε τα ψηφιακά ίχνη που σίγουρα υπάρχουν, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί ποιος έχει και χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα.

«Ποιες είναι οι προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές σχέσεις των προσώπων που κατέχουν και εμπορεύονται το predator με κεντρικά στελέχη του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου; Πώς ένα ιδιωτικό δίκτυο διανομής και χρήσης πληροφοριών από παράνομες υποκλοπές με χρήση του Predator διαπλέκεται με τις μυστικές υπηρεσίες και τον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου;

Και ποιου τη νοσηρή στρατηγική εξυπηρετεί η προσπάθεια παγίδευσης και εκβιασμού δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών;’’ αναρωτήθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης. «Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί προοδευτική προσέγγιση. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται».

Κουτσούμπας: «Να καταργηθεί το σκοτεινό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις»

Κατά την πρωτολογία του ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι το σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θωρακίζει πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, πρέπει να καταργηθεί.

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει νόμους, κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, με βάση το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας», του «δημοσίου συμφέροντος» και της «πάταξης της τρομοκρατίας».

Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που είτε ως κυβερνήσεις είτε ως κόμματα της αντιπολίτευσης εμπλούτισαν και υπερψήφισαν σχετικούς νόμους που ενσωματώνουν μια σειρά αντιδραστικούς κανόνες της ΕΕ και τώρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, δεν λένε κουβέντα και καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια να κρύψουν αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο από τον ελληνικό λαό.

Εφερε συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία, για τη ψήφιση κανόνων και νόμων από τις διάφορες κυβερνήσεις, ενώ υπενθύμισε πως από το 1994 ισχύει ο νόμος 2225 με βάση τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται «νόμιμες», και εμπλουτίζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις με βάση και το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ με περηφάνια μπορεί να δηλώσει ότι έχει καταψηφίσει κάθε νόμο και κάθε οδηγία της ΕΕ που περιορίζει τις λαϊκές ελευθερίες. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για εξέταση από την Εξεταστική Επιτροπή όλων των συγκεκριμένων καταγγελιών όπως είναι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και οι υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα.

Επί έξι χρόνια και με δύο κυβερνήσεις καμία απάντηση δεν έχει υπάρξει στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ, υπογράμμισε, σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στις έρευνες, την προσπάθεια να μπει η υπόθεση στο αρχείο που αποφεύχθη χάρη στην παρέμβαση του Κόμματος, αλλά και τα πολλά εύλογα ερωτηματικά που έχουν προκύψει για έρευνες και τους ελέγχους της ΑΔΑΕ ενώ η υπόθεση ακόμα διερευνάται και βγαίνουν νέα κρίσιμα στοιχεία.

Καταλήγοντας κάλεσε τον λαό να μη συμβιβαστεί με ένα κράτος που εμφανίζεται «προστάτης» του αλλά τελικά είναι ο βιαστής του, να γυρίσει την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις που τώρα εμφανίζονται ως «αθώες περιστερές» και υπέρμαχοι της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους που χτυπούν τα λαϊκά δικαιώματα. Μόνο ο λαός μπορεί να προστατέψει τον λαό, που δεν συμβιβάζεται με «μεγάλους αδελφούς», με χαφιεδισμούς και φακελώματα, στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Βαρουφάκης: Ποτέ δεν είπα ότι με παρακολούθησε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ

Φως στο ζήτημα της παρακολούθησής του έριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως υποστήριξε, ποτέ δεν είπε ότι τον παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και μάλιστα αποκάλυψε ιδιωτική του συνομιλία με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

«Ο Ρουμπάτης μου είχε πει ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί Έλληνες πολίτες παρά μόνο εάν παρακολουθούν ξένους που είναι στο στόχαστρο της ΕΥΠ», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά στην τρόικα.

Όπως υπαινίχθηκε ο Γ. Βαρουφάκης η τρόικα ήταν υπό παρακολούθηση και αναπόφευκτα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες άκουγαν και τον ίδιο. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι κοντά στο γραφείο του τότε υπήρχε βανάκι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών το οποίο έκανε της υποκλοπές. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΕΥΠ έχει υποχρέωση να κάνει αυτή τη δουλειά, αναφερόμενος προφανώς στις παρακολουθήσεις των τροϊκανών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη αποτέλεσε θύμα παρακολούθησης και από την NSA. «Τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα θα σας δώσω τη δικογραφία των ισπανικών δικαστηρίων όπου η NSA με παρακολουθεί», είπε και προσέθεσε ότι εγκάλεσε τον Γ. Ρουμπάτη για διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Βελόπουλος: Δημοκρατία τέλος, όλοι παρακολουθούμαστε

Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την πρωτολογία του αναρωτήθηκε, «Σε ποια σοβαρή χώρα θα έκαναν συζήτηση στη Βουλή τους για την ΜΙΤ, τη Μοσσάντ και τη CIA».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε ότι η ΕΥΠ «έχει μετατραπεί σε ένα ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα» ενώ για το κακόβουλο λογισμικό Predator σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο παρακολουθήσεων πολιτικών και πολιτών, που θυμίζει εποχές Στάζι».

Αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλέον το ηθικό της πλεονέκτημα, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ποιος τον συμβούλευσε να εμπλέξει την Ουκρανία, την Αρμενία και στη συνέχεια τη Ρωσία στο θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Ραντεβού στην Εξεταστική

Με on camera δήλωση επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «βουτηγμένο στην αλαζονεία» τον πρωθυπουργό ενώ επέμεινε ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν απάντησε ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου». «Του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά η δήλωση Ανδρουλάκη

Σήμερα στη Βουλή εμφανίστηκε ένας Πρωθυπουργός βουτηγμένος στην αλαζονεία. Αρνήθηκε για άλλη μια φορά να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Από το Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινά να με παρακολουθεί η ΕΥΠ και συγχρόνως επιχειρείται η παγίδευση μου με ένα κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσε να με βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό, ο κ. Μητσοτάκης το θεωρεί σύνηθες, ενώ γνωρίζει ότι είμαι ο μόνος ευρωβουλευτής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον οποίο έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, δεν απάντησε ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου, που ενώ δεν συνέτρεχαν τα οκτώ χρόνια, που είμαι ευρωβουλευτής. Προέκυψαν ξαφνικά μόλις δήλωσα υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξαφανίστηκαν πάλι ξαφνικά με την εκλογή μου. Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε. Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν μπορεί να πει δημοσίως τους λόγους παρακολούθησης. Είναι νόμιμο και ηθικό ενώ λέει αυτό, συγχρόνως το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ανοησίες εμπλέκοντας τρίτες χώρες, οι οποίες τους διαψεύδουν εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς; Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα , επιλέγοντας ξανά ως μέθοδο διαφυγής την τοξική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, ο κύριος Μητσοτάκης είχε το θράσος να δίνει και συμβουλές στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Με όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, δεν είστε σε θέση να συμβουλεύετε στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup