Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δίνει το tempo του μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη – Τι λέει για Καραμανλή

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δίνει το tempo του μετώπου απέναντι στον Μητσοτάκη – Τι λέει για Καραμανλή

H καυτή πατάτα για έρευνα αν παρακολουθούνται άλλοι βουλευτές πλέον βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα-Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποδέχτηκε το αίτημα Τσίπρα

Χαρακτηριστικά «μετώπου» απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη» φαίνεται να λαμβάνει το δημοκρατικό αντιπολιτευτικό μπλοκ, όπως αυτό εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25 να στοιχίζονται πίσω από την ίδια ακριβώς γραμμή που χαράσσει η Κουμουνδούρου στη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημείωναν χθες πως είναι η πρώτη φορά που το σύνολο της «δημοκρατικής» αντιπολίτευσης ταυτίζεται σε τέτοιο βαθμό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει προς το παρόν κάτι περισσότερο. Η συγκολλητική ουσία ωστόσο των παρακρατικών μεθοδεύσεων και υποκλοπών, σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, δείχνει να δημιουργεί ένα πρόπλασμα σκληρού αντιμητσοτακικού μετώπου που χαλυβδώνεται από την δραματική φτωχοποίηση λόγω ακρίβειας και μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις εκλογές.

Όσον αφορά στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για συνέχιση της επιχείρησης συγκάλυψης με διαδικασία «παρωδία», καθώς οι 9 τελικά κληθέντες θα καταθέσουν όλοι μαζί σε μία διαδικασία εξπρές που μόνο φως δεν αναμένεται να ρίξει.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα σήμερα στους δύο παραιτηθέντες, Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την ακρόαση και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, μετά τη χθεσινή «ρελάνς» του Αλέξη Τσίπρα στην αιφνιδιαστική του επίσκεψη στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Μετά και την πρόταση Τσίπρα, η καυτή πατάτα πλέον βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, καθώς η ΑΔΑΕ αποδέχθηκε το αίτημα Τσίπρα να πραγματοποιήσει έρευνα για ενδεχόμενες υποκλοπές σε όσα τηλέφωνα βουλευτών και ευρωβουλευτών αποστείλει για έλεγχο ο Πρόεδρος της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας παρακάμπτεται η τροπολογία «πλυντήριο» για τη φίμωση της ΑΔΑΕ, καθώς από την έρευνα θα μπορούν να ανακοινωθούν όχι τα ονόματα αλλά ο αριθμός των βουλευτών και ευρωβουλευτών που είχαν τεθεί σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης.

Διεύρυνση του μετώπου;

Την ίδια ώρα πάντως, χωρίς σχολιασμό αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούν στην Κουμουνδούρου το πρωτοφανές «άδειασμα» του Κώστα Καραμανλή στους χειρισμούς Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, με επιτελείς της αντιπολίτευσης να εκτιμούν πως η αμφισβήτηση πλέον έρχεται και εντός των τειχών για το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η σιβυλλική αποστροφή στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα πως «το αντιμητσοτακικό μέτωπο φαίνεται να φθάνει μέχρι τη… λαϊκή δεξιά», διαπιστώνοντας απόλυτη απομόνωση του πρωθυπουργού όχι μόνο εκτός αλλά και εντός του κόμματός του. Άλλος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζε τις σαφείς διαφοροποιήσεις Τζαβάρα, Κεφαλογιάννη και Ρουσόπουλου για τις «μη απαντήσεις» που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι «ρουκέτες» Καραμανλή δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού στα Ανώγεια εκλαμβάνεται ως πλήρης κατεδάφιση όλης της υπερασπιστικής γραμμής Μητσοτάκη αλλά και ευθεία αμφισβήτηση του πυρήνα των επιχειρημάτων του γύρω από το «απόρρητο».

Και αυτό, διότι στην παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής τόνισε:

1. Ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση έρχεται μόνο εάν αποσαφηνιστούν όλα.

2. Ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε τις εντολές παρακολούθησης.

3. Ότι είναι ένα θέμα τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται να μένουν σκιές.

4. Ότι η επίκληση του απορρήτου στη συγκυρία αυτή οφείλει να υποταχθεί στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα